Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Utställning till minne av en fotograf

Festivalfoton, naturbilder och vardagsskildringar från Chile. Fotografen David Scherman hade Uddevalla och världen som arbetsfält. Nu visas hans bilder på en minnesutställning.

På tisdag är det vernissage för utställningen "Tre i en", till minne av David Scherman från Uddevalla som gick bort i oktober 2017, endast 33 år gammal. Hans föräldrar Jan och Inga Andersson har gjort utställningen i samarbete med Galleri Vitt brus.

– ”Tre i en” står för en del festival, en del natur och en del av David. Han fotade, ritade och tyckte om att utforska hur långt han kunde komma i sitt konstnärskap, säger Inga Andersson.

Festivalbilder

David Scherman jobbade bland annat som Uddevalla Solid Sounds egen fotograf, och hade en utställning med bilder därifrån på Bohusläns museum. Bilder med känsla och närvaro både på artister och publik. Några av dem och även bilder från musikfestivalen i Svartedalen 2013 visas på Galleri Vitt brus.

– Det är inte vi som har valt ut bilderna, utan det är Davids urval. De här tavlorna är från tidigare utställningar, och de tavlor som inte är sålda har vi satt upp på exakt samma sätt som när de hängde på Bohusläns museum, säger Jan Andersson.

Reseskildringar

Vi träffas på galleriet när de nästan är klara med hängningen. Jan Andersson är noga med att det ska bli så exakt som möjligt. Längs fönstret hänger bilder från när David Scherman var i Chile och jobbade 2008, bilder som har visats på Galleri Vitt brus tidigare. Han var där tillsammans med Camilla Paz Agtorga Días.

– Det var hon som frågade David om han ville följa med. Han skulle fotografera och hon skulle skriva. De träffades när de jobbade på Ung kulturredaktionen på Bohusläningen. Han tyckte om att resa och fastnade inte på ett ställe, och han ville testa sig själv, säger Inga Andersson.

Jan Andersson pekar på en bild med en man i en tidningskiosk som blir som en av alla tidningar med porträtt på framsidan.

– Han var väldigt intresserad av hur människor levde i sin vardag. Det kan man se i bilderna från Chile, säger han.

"Han hade så många intressen"

Den tredje delen av utställningen är bilder som aldrig har visats förut. En är ett fotomontage med skog och en skrivbordslampa som lyser med ett orange sken, där David Scherman själv är med i bild.

– De här har vi valt ut för att vi tycker om dem. Han bodde ju i ett hus ute på landet. Det kan inte vara länge sedan han tog det fotografiet. Han är sig så lik där, säger Inga Andersson.

Ett annat fotografi är drömskt, med växtlighet och ett vattenfall med rörelseoskärpa. Det ser nästan ut som en målning eller ett fotomontage, men det är det inte.

– Det här är ett utsnitt av ett foto som han har förstorat. Han var nog en 17 år när han tog den bilden. Vissa av hans bilder är som målade tavlor, och han var väldigt nära naturen och älskade skogen och havet, säger Jan Andersson.

– Han hade så många intressen. Han började med att fotografera och höll på med musik också, spelade gitarr och komponerade, och testade hela tiden mot sig själv. Och så var han väldigt intresserad av miljöfrågor, säger Inga Andersson.