Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Världens scener på Bohusläns museum

Föreningen Filmis får 300 000 kronor av kommunen till digital teknik för filmvisning på Bohusläns museum. Utrustningen kan också användas för direktsänd opera och andra konserter.

– Vi ska koncentrera oss på film som vi kan bäst, och samarbeta med andra som är kunniga inom till exempel musik. Tekniken kan användas för att direktsända opera, konserter eller föreläsningar, säger Mikael Nilsson, ordförande i den nybildade föreningen Filmis.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Filmis har tagit över stafettpinnen efter Bio Frideborg som lades ner när Plusgymnasiet tog över biolokalen i Frideborg för två år sedan.

– Det har funnits filmföreningar för kvalitetsfilm ända sedan 1960-talet i Uddevalla och vi blir en i raden, säger Mikael Nilsson.

Den digitala tekniken har snabbt slagit igenom men har gett små ideella bioföreningar stora problem. Det går nästan inte att få annat än digitala kopior av film och många föreningar behöver därför hjälp för att få råd att köpa in den nya utrustningen. Svenska filminstitutet och Västra Götalandsregionen har anslagit pengar under förutsättning att respektive kommun bidrar.

Kultur- och fritidsnämnden säger därför ja till ett bidrag till Filmis på 300 000 kr till inköp av digital utrustning. Det är en förutsättning för att föreningen ska kunna söka pengar hos bland Filminstitutet och regionen. Totalt behövs nästan en miljon kronor.

– Vi hoppas kunna ta tekniken i bruk redan nästa vår, men kör igång filmvisningar redan i september. Det blir tio filmer under hösten. En av dem är Vi måste tala om Kevin, om föräldraskap och det onda barnet, och därför har vi efter filmen en diskussionskväll i samarbete med Vuxenskolan, säger Mikael Nilsson.