Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Hur har det här året varit för dig? Om du är mellan 15-25 år och bosatt i Bohuslän kan du delta i Bohusläningens skrivartävling som i år har tema
Hur har det här året varit för dig? Om du är mellan 15-25 år och bosatt i Bohuslän kan du delta i Bohusläningens skrivartävling som i år har tema "År 2020". Bild: Peter Kneffel

Var med och delta i Bohusläningens skrivartävling

År 2020. Nytt decennium, coronapandemin, "Black lives matters". Vi är just nu mitt i ett omvälvande och speciellt år. Kanske känner du en oro för framtiden eller hopp för vad som komma skall? Är du mellan 15 -25 år? Delta i vår skrivartävling!

Nu drar vi äntligen igång Bohusläningens skrivartävling för andra året i rad. Årets tema är "År 2020" – ett år som synnerligen varit väldigt speciellt. Framför allt har året präglats av coronapandemin, men kanske är det inte just det som har funnits i dina tankar, det kan vara något helt annat.

– Vi valde "År 2020" för vi tror det finns ett extra stort behov att skriva av sig just nu, säger Sara Kirudd, Bohusläningens kultur- och nöjesredaktör som också sitter i juryn för årets skrivartävling.

LÄS MER: Kanske är behovet av att skriva av sig större än någonsin

I årets jury ingår även en favorit i repris från i fjol: Ljungskileförfattaren och ledamot i Svenska akademien Ellen Mattson.

– För mig är "År 2020" ett givet tema som jag tror kan locka fram många olika typer av texter. Det behöver inte bara handla om corona, utan kanske om hur samhället kommer att se ut i framtiden, hur man ska värdera och prioritera i sin vardag. Det ska bli jättespännande att läsa alla texter, säger Ellen Mattson.

Hur har 2020 varit för dig?

– Eftersom jag är författare och arbetar hemma har mitt liv inte ändrats särskilt mycket, men med tanke på allt som händer i världen har det framför allt varit ett överraskande och omvälvande år. Trots allt hemskt som händer är det en väldigt intressant tid att befinna sig i.

Och den andra favoriten i repris är poeten och aktivisten Denise Olsson Bergqvist.

– Det har varit och kommer fortsätta vara ett händelserikt år. Så "År 2020" kan rymma mycket. Vi är mitt i en pågående pandemi men samtidigt som mycket stannat upp så fortsätter livet. Vi har "Black lives matter", vi har Wilma-rättegången som kastar fokus på mäns våld mot kvinnor och flickor, säger Denise Olsson Bergqvist.

Vad tog du med dig från förra tävlingen?

– Jag slogs av att det finns ett sådant rikt skrivande i Bohuslän. Det var helt fantastiskt att få ta del av så många berättelser. Det var både tunga och lätta ämnen. Det känns extra kul att få vara med i år igen och se vad den här tävlingen ger.

Både Ellen Mattson och Denise Olsson Bergqvist tycker det är viktigt att främja ungas skrivande.

– För mig är text, att skriva och läsa, så centralt och det är viktigt att stärka de som vill hålla på med det. Skrivande kan vara ett sätt att bearbeta saker på det personliga planet, säger Ellen Mattson.

Har du några tips för de som vill skriva men inte fått tummen ur?

– Oavsett om man som jag har skrivit tio romaner och ska släppa sin elfte så kan man vara livrädd för att visa det man har skrivit. Det gäller bara att sätta sig över det där och fortsätta skriva, det är mitt bästas råd, säger Ellen Mattson.

LÄS MER: Bohusläningens författarträff med Ellen Mattson och Denise Olsson Bergqvist

LÄS MER: Möt Evelina Östberg – skrivartävlingens vinnare

Bohusläningens skrivartävling

Skriv en novell eller dikt på temat ”År 2020”, max 8 000 tecken, inklusive mellanslag. Texten måste ha koppling till Bohuslän. Bidraget får inte vara tidigare publicerat. Max ett bidrag per författare.

Vinstsumman är 2 020 kronor och den vinnande texten kommer även att publiceras på Bohusläningen Kultur & Nöje.

Tävlingen är öppen för personer mellan 15 och 25 år bosatta i Bohuslän och bidraget skickas till [email protected]

Uppge namn, födelseår, postadress, e-postdress och telefonnummer i brevet och bifoga texten i ett dokument som du döpt till textens titel.

Skicka in ditt bidrag senast 6 september 2020.