Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stenens hus är tänkt att placeras på Udden, Hunnebostrand. Bild: Per Pixel
Stenens hus är tänkt att placeras på Udden, Hunnebostrand. Bild: Per Pixel

"Varför äventyra och förfula det som naturen skapat?"

Frågan som man som Sotenäsbo bör ställa sig är: Vad, vem eller vilka är det som pockar på att ett monument i form av ett spektakulärt bygge skall resas över det, den eller dem? Inte är det stenen i alla fall, skriver Rose-Marie Ahlström.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

"Vi hör vad ni tycker, men vi bryr oss inte” är en lämplig sammanfattning av hur ledningsgruppen för Stenens hus agerar när det gäller den så kallade medborgardialogen rörande detsamma.

Våren 2018 presenterades för oss Hunnebostrandsbor ett arkitektoniskt fantasibygge i glas och betong som ett möjligt Stenens hus på Udden. Redan då hördes många kritiska röster inför projektet och alternativa byggplatser föreslogs.

I januari 2019 var det återigen samling i Folkets hus i Hunnebostrand för en medborgardialog med ledningsgruppen som denna gång skulle redovisa svaren på den enkät om Stenens hus som tidigare skickats ut.

Om man möjligen hade trott att annan byggplats än Udden var tänkbar så stod det nu klart att så inte var fallet. Enkätens svar redovisades och en övervägande del av svaren var negativt inställda till byggnation på Udden. Nu kunde man ju tycka att medborgardialogen hade nått vägs ände; men icke.

"Under våren fortsätter vi med medborgardialog i två fokusgrupper ... husets innehåll... och huset utformning och placering”.

"Vi tror fortsatt på en byggnad som är ett resmål i egen kraft” skriver ledningsgruppen den 2 februari i Bohusläningen.

LÄS MER: "Stenens berättelse förtjänar sin byggnad just här"

Udden och Hästedalen har sedan 1940-talet varit ett resmål "i egen kraft”. Naturen har varit kraften, inte spektakulära byggnader. Till Udden och Hästedalen reser man för vattnets, vindens och klippornas skull. Ingen förnekar stenens storhetstid som på ett mycket förtjänstfullt sätt har bevarats av Hunnebostrands Bildarkiv. Med hjälp av dagens datateknik skulle man säkerligen med animationens hjälp kunna skapa en miljö där stenen fick tala utan att man för den skull behöver bygga monument över den.

"Detta landskap är unikt i världen och högt rankat som resmål både i Sverige och internationellt” konstaterar ledningsgruppen. Men varför inte låta det förbli ett av världens mest unika landskap? Varför äventyra och förfula det som naturen skapat?

Frågan som man som Sotenäsbo bör ställa sig är: Vad, vem eller vilka är det som pockar på att ett monument i form av ett spektakulärt bygge skall resas över det, den eller dem? Inte är det stenen i alla fall.

Rose-Marie Ahlström, Hunnebostrand.