Säger ifrån. Magnus och Agneta är Magenta, ett musikprojekt som vill uppmärksamma hat och ohyfs på nätet. Nu är de aktuella med debutlåten Jävla svin.
Säger ifrån. Magnus och Agneta är Magenta, ett musikprojekt som vill uppmärksamma hat och ohyfs på nätet. Nu är de aktuella med debutlåten Jävla svin.

"Vi säger vår sak med musiken"

En upprördhet över allt sjukt som skrivs på nätet utmynnade i Magnetas nya låt Jävla svin. I musikvideon, som bygger på hatiska tweets, tar duon ett tydligt avstånd från ohyfs online. Nu kritiseras den starkt - av nättrollen.

ANNONS
|

Musikprojektet Magneta föddes när Magnus träffade Agneta på en drejkurs. Att högljudda förstärkare passar bättre ihop med syntar än gitarrer var något de var överens om. Sedan sa det klick. – Agneta sa något i stil med "jag är så trött på all elektronisk skitmusik, det vore kul att göra bra elektronisk musik istället”. En av medlemmarna är uppvuxen utanför Uddevalla, men de vill inte avslöja sina efternamn. Anonymiteten var ett aktivt val redan innan bandet släppte debutlåten Jävla svin. – Att det skyddar oss från svin är inte den primära anledningen. Vi är väldigt imponerade av människor som tar fighter i sina egna namn, till exempel Zara Larsson eller Linnéa Claeson, skriver Magnus i ett mejl.

ANNONS

Idén till låten föddes ur en artikel, om en butiksägare som kastat vatten på en tiggare. Liknande beteenden har både Magnus och Agneta kommit i kontakt med på nätet. – Vår musikvideo fokuserar på hur sjukt det som sägs där ute kan vara. På ett sätt är det spännande att det inte verkar finnas något filter för vad man säger ens under sitt riktiga namn. Om den saken förändras av att Magnus slår sönder en dator i en musikvideo återstår att se, men känslan av hammarslagen mot tangentbordet beskriver han som skön. – Det lustiga är att vi tänkte att låten skulle spegla hur vi, och säkert många andra, känner. Men på något sätt hamnar alltid svinen och nättrollen i rampljuset.

Magnus upplevelse är att peppiga och glada tillrop inte har samma läsvärde som hatiska kommentarer. Att hat väcker känslor gör att det uppmärksammas i större utsträckning, jämfört med positiva uttalanden, på gott och ont. – Kanske lite som att det är vanligare att folk stannar och tittar på andra som bråkar, än folk som står och kramas. Att flera av de som lyssnat på låten och sett videon letat upp Magnetas e-postadress och skickat felstavade hatmejl är enligt Magnus antingen ett uttryck för att folk är väldigt uttråkade, eller att Magnetas musik är dålig. Men enligt honom är det mindre troligt att det skulle vara det senare. Själva fascineras både han och Agneta av anonyma band och mystiken i att inte bli igenkänd. – Vi känner väl att det är ointressant vad vi heter i efternamn. Kanske kan det bli problematiskt om vi ska vara med i stjärnorna på slottet, men det är nog inte aktuellt ändå.

ANNONS

Planen för 2017 är att fortsätta ge ut musik och spendera så mycket tid som möjligt i studios, replokaler och på scen. Utöver Magneta jobbar både Magnus och Agneta med andra musikprojekt. Sin fritid försöker de ta tillvara så gott de kan. – Men det blir ju mest dreja, fixa och dona, tänka och dricka folköl i bastun. Något de reagerat på var publiceringen av musikvideon. När Magneta laddade upp den på sin facebooksida begränsades åtkomsten. Bandet tilldelades en kvot med ett antal användare som de kunde nå totalt. – När den uppfyllts kunde videon inte nå nya tittare. På så sätt stoppade spridningen.

Magnus gissar att det har att göra med de starka citat som videon innehåller, men han tycker trots allt att det är märkligt att svordomar och påhopp släpps igenom i kommentarsfälten, medan deras budskap handlar om att uppmärksamma haten och hotet på nätet. – Vi läste nån artikel om typ Wilhelm Mobergs brevväxlingar med andra kända författare. På den tiden hatades det tydligen väldigt friskt på medmänniskor också. Varför näthat blivit ett så utbrett problem är en svårbesvarad fråga. I takt med att sociala medier växer kommer "all skit fram i ljuset", något som Magnus tycker är bra, samtidigt som det gör honom förbannad. Vad tycker ni om kritiken ni har fått? – Vad ska man säga. Vissa väljer ju att bemöta hat. Vi kan tycka att det #jagärhär och @assholesonline gör är en mycket positiv grej. Vi säger vår sak med musiken.

ANNONS

Fotnot: Hastagen #jagärhär startades av en facebookgrupp som en reaktion mot näthatet. Instagramkontot @assholesonline drivs av handbollsspelaren Linnéa Claeson.

Fakta: Magneta

Består av Magnus och Agneta. Har skrivit elektronisk musik ihop sedan de träffades på en drejkurs. Är aktuella med nya låten Jävla svin. Haters och lovers är välkomna att skriva av sig till magnetamusik@gmail.com

ANNONS