Debattören Ann-Marie Viberg. Arkivbild.
Debattören Ann-Marie Viberg. Arkivbild. Bild: Lasse Edwartz

"Vilken kultursyn har Bohusläningen?"

Vad väljer Bohusläningen att ta upp? Jo, sådant som blivit huvudingredienser på dessa sidor, nämligen populärkulturen, skriver Inger Malmström och Ann-Marie Viberg.

ANNONS
|

Undertecknade studsade högt av frustration den 29 april, när det omfattande reportaget om Arvingarnas uppträdande på Torp 27/4 tog stor plats på kultursidan.

Samma dag som Torpevenemanget ägde rum bjöd Uddevalla konstförening i samarbete med Collegium Musicum på ett enastående fint program om Frida Kahlo på museet. De som framträdde var två professionella kvinnliga musiker – en gitarrist och en flöjtist – som både spelade, berättade och visade ett bildspel om Frida Kahlos liv och konst. Inget om denna kulturhändelse har publicerats på Bohusläningens kultursidor – varken före eller efter. Två händelser i Uddevalla samma dag. Vad väljer Bohusläningen att ta upp? Jo, sådant som blivit huvudingredienser på dessa sidor, nämligen populärkulturen.

ANNONS

Denna gång dessutom verkställd som stöd till den kommersiella verksamheten på Torp. Vi anser detta symtomatiskt för Bohusläningens kulturbevakning – där av vår frustration enligt ovan.

I Uddevalla är många ideella krafter verksamma med att sprida olika former av kultur, t ex konst (Uddevalla konstförening), musik (Collegium musicum, Uddevalla kammarorkester), föredrag (Humanistiska förbundet) och film (Filmis). De bidrag dessa ideella krafter får från kommunen är minimala. Och det mesta av denna kultur uppmärksammas numer mycket sällan av Bohusläningen.

Inger Malmström och Ann-Marie Viberg

Svar direkt:

I en drömvärld hade Bohusläningen haft obegränsade resurser. Ett helt gäng med fastanställda reportrar och frilansare som kunde besöka alla kulturarrangemang i vårt bevakningsområde, Bohuslän. Det är fantastiskt att så många arrangemang sker under en helg i en stad som Uddevalla med dess drygt 55 000 invånare. Men, det innebär också att vi inte kan täcka allt.

Dessutom heter våra sidor "Kultur och Nöje" av en anledning. Det ska vara en mix av smala grejer och breda arrangemang som lockar en större publik. Stora konserter, krönikor, debatt, litteraturrecensioner... Listan är lång. Men ni verkar glömma av att Bohusläningen också är en kommersiell aktör.

Visst drivs vi av journalistiska ideal. Det innebär bland annat att i nyhetsvärderingen ingår frågor så som: nyheter publiken inte tidigare visste om, beslut som får konsekvenser för publiken, ovanliga och nyss inträffade händelser med mera. Kulturjournalistiken är viktig genom att den provar idéer, bearbetar erfarenheter och används som en slags bildningsfunktion. Kultursidornas grundläggande värdering är demokrati. Det ska finnas en öppenhet mot alla delar av kulturlivet.

ANNONS

Men, vi måste också bli lästa och vi är beroende av både läsarintäkter och annonsörer. Det innebär att vi måste bevaka de arrangemang som många tar del av och som många vill läsa om. För i ärlighetens namn läses det smala av väldigt få personer. Ibland bara de närmast berörda.

Viss kritik har kommit, från er och tidigare kulturdebattörer, om övervikt mot populärkulturen. Men, jag har också fått glada tillrop och uppmuntran från folk som nu börjat läsa kultur- och nöjessidorna. Ett uppslag de tidigare bläddrade snabbt förbi då det upplevdes vara för smalt, torrt eller svårt.

Självklart ska vi bevaka Uddevalla konstförening, Collegium musicum, Uddevalla kammarorkester, Humanistiska förbundet och Filmis. Det gör vi också. Men ni kan knappast bli upprörda över att vi bevakar en gratisspelning på Torp (bara det är ovanligt) med väldigt populära Arvingarna som lockade närmare 500 personer.

Det är viktigt med balans och en ständig avvägning. Men jag respekterar era åsikter. Jag ska anstränga mig mer för att bevaka de ideella krafter som är verksamma inom olika former av kultur i Uddevalla. För i slutändan vill vi alla att så många som möjligt ska uppskatta Bohusläningens kulturbevakning. Och den kan alltid förbättras.

ANNONS