Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Webb-tv: Siw på udda uppdrag i Uddevalla

När Siw Malmkvist framträdde i Uddevalla i går var det en annorlunda konsert. Ensam i sitt slag, enligt henne själv.

Det är inte varje fredag pingstkyrkan i Uddevalla är fylld. Och det är inte varje konsert som SPF Vikens kör drar 350 personer. Eller sjunger tillsammans med Siw Malmkvist för den delen.

– Det är nog ett år sedan det började. Jag vet inte hur de uttryckte det men det lät så roligt. Han var så ivrig, säger hon.

På den vägen kom hon alltså till Uddevalla och ett körarrangemang.

– Man kan nog kalla det en unik konsert, säger hon om sättningen och omständigheterna.

Innan konserten märks en viss nervositet bakom scenen när körens medlemmarna står uppklädda och uppställda redo att gå in på scenen.

Stjärnan själv är inte märkbart orolig. Hon avslutar intervjun med Bohusläningen mindre än fem minuter innan konserten börjar och poserar sedan för fotografen i korridorerna och skämtar om att hon glömt sina skor i logen.

Siw Malmkvist har en lång och ovanligt bred karriär bakom sig. Listan är lång; Musikartist, skådespelare, tv-kändis och revyartist.

– Jag är väldigt nöjd över att kunna vara så varierad. Jag har alldeles nyligen också blivit föreläsare. Jag har föreläst om mig själv, säger hon.

Skälet är hennes memoarer. När de gavs ut för ett par år sedan hade hon en kort föreläsningsturné.

– Revy är vansinnigt roligt säger hon, det är något av det roligaste att göra.

Och lusten till musiken kan nog beskriva konserten igår. Den startar med två sånger där kören får klara sig själva. När Siw kommer in på scen och öppnar med "Augustin" blir skillnaden mellan dem tydlig. Det är svårt för en amatörkör att matcha en så rutinerad artist. Men det kanske inte är det som är meningen. De har roligt tillsammans.

Under sin karriär har Siw Malmkvist spelat in över 600 låtar. Det har hon gjort på nio olika språk. Dessutom lyckades hon komma trea i På spåret.

– Så du ser att jag inte är någon dumskalle, säger hon.

Förutom att vara känd i Sverige är hon dessutom stor i Tyskland.

– Jag har lätt för språk och lär mig snabbt. När jag var där i början kunde jag inte språket men frågade hela tiden alla runt mig "Was ist das auf deutch?". Min agent tyckte inte jag skulle göra så men till sist upptäckte jag att jag förstod tyskarna och de förstod mig.