Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Harvey Weinstein, i mitten, vid fredagens domstolsförhandling.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Weinstein åtalas för sexbrott

Harvey Weinstein, tidigare en av Hollywoods mäktigaste personer, kommer att åtalas för sexbrott mot två kvinnor, uppger New York-polisen. "I dag tar han första steget på sin resa till helvetet", kommenterar en av kvinnorna som anklagat Weinstein för våldtäkt.

Nästan åtta månader efter att Harvey Weinsteins ställning i den amerikanska filmbranschen gått upp i rök infann han sig på en polisstation på Manhattan i New York.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Iklädd en mörk blazer trängde sig Weinstein genom en skock fotografer för att lämna sina fingeravtryck och bli fotograferad – ett så kallat mug shot – inne på stationen. Sedan bar det av till en rättssal där den forne mogulen försågs med övervakningsutrustning. Weinstein kommer även att få lämna ifrån sig sitt pass – allt för att begränsa hans rörlighet under de kommande månaderna.

Han släpptes senare fri mot en borgen på motsvarande drygt åtta miljoner kronor, rapporterar ABC News.

Åtalas för sexbrott

Fler än 70 kvinnor har anklagat Harvey Weinstein för övergrepp, bland annat våldtäkt. I ett officiellt uttalande uppger polisen att Weinstein åtalas för sexbrott, inklusive just våldtäkt, mot två icke namngivna kvinnor.

Filmproducenten har hela tiden nekat till anklagelserna om sexuella handlingar utan samtycke.

Tidigare i veckan meddelade federala åklagare i New York att de inlett en utredning om sexbrott mot Harvey Weinstein. Utredningen sägs också undersöka om han har lurat eller pressat kvinnor att resa över delstatsgränser med uppsåt att utsätta dem för övergrepp, vilket är ett federalt brott i USA.

Varken Harvey Weinsteins talesperson eller hans advokat vill kommentera de stundande möjliga åtalen.

"Hopp om rättvisa"

Skådespelaren och regissören Asia Argento är en av kvinnorna som har anklagat Harvey Weinstein för våldtäkt.

Hon håller inte inne med känslorna efter nyheten om överlämnandet till polisen.

"I dag tar Harvey Weinstein första steget på sin ofrånkomliga resa till helvetet. Vi kvinnor har äntligen hopp om rättvisa", skriver Argento på Twitter.

Även skådespelarkollegan Rose McGowan, som också har anklagat Weinstein för våldtäkt, tar till orda i sociala medier.

"Jag, liksom flera andra av Harvey Weinsteins överlevare, hade gett upp hoppet om att vår våldtäktsman skulle hållas ansvarig av lagen. För 20 år sedan svor jag att jag skulle rätta detta fel. I dag är vi ett steg närmare rättvisa. Vi var unga kvinnor som Weinstein förgrep sig på och som sedan terroriserades av hans omfattande nätverk av medskyldiga", skriver hon på Instagram.