Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ytlig deckarintrig i bekant bohusmiljö

Handlingen utspelar sig mestadels i Göteborg och Kungälv, men även norrut längs E 6:an. "Mordet på Sara Weiss" sticker inte direkt ut som deckare. Men att känna igen miljöerna och platserna ger helt klart ytterligare en dimension till läsupplevelsen för en bohusläning.

Författaren Dennis Karlsson föddes i Uddevalla och bor nu utanför Ljungskile. Hans bakgrund som bland annat psykoterapeut och beteendevetare sätter en tydlig prägel på hans författarskap. "Mordet på Sara Weiss" är hans andra bok i deckargenren efter debuten "Mareld" där läsarna första gången fick möta polisen Vera Lind vid Göteborgspolisen.

Ny arbetsplats

I "Mordet på Sara Weiss" har hon dock börjat arbeta på Kungälvspolisen, och blir indragen när det inträffar en serie kvinnomord i området. Två döda kvinnor hittas i hamnen i Göteborg nedsänkta i vatten. Kollegorna vid Göteborgspolisen vänder sig till Vera Lind för assistans.

När en tredje hittas vid en kyrkoruin i Ytterby blir Vera Lind indragen på allvar i jakten på mördaren. Vem är det egentligen som hatar dessa, som det visar sig, framgångsrika kvinnor så mycket att vederbörande är beredd att ta livet av dem en efter en? Vera Lind jakt på mördaren går från Göteborg till Kungälv och norrut och avslutas i en berg- och dalbanevagn på Liseberg.

Handlingen varvas hela tiden med mördarens möte med en psykoterapeut flera år tidigare. Där förstår man att relationen till kvinnor är komplicerad sedan barndomen vilket gör att hatet växer. Dennis Karlssons egen bakgrund i yrket gör att dessa beskrivningar i en människas mörka blir trovärdiga men alltför få och kortfattade. Det finns också ett sidospår i boken som också beskriver en människas mörka inre på ett trovärdigt sätt men som känns lite krystad och något han har med för syns skull.

Spretig handling

Själva handlingen i deckaren är spretig, ytlig och alltför många karaktärer gör att Karlsson inte riktigt går på djupet med någon av dessa. Jag hade velat veta mer om vad som driver mördaren och vad som ligger bakom valet av offer. Intrigen blir alltför tunn när läsaren inte riktigt bjuds in. Karlsson skulle kunna utnyttja sin yrkeskompetens betydligt mer i detaljer. I stället går varje moment alltför snabbt och känslan är att författaren har alltför bråttom mot upplösningen. När den kommer visar det sig dock att mörkret finns närmare Vera Lind än hon kan ana.

Det som lyfter boken är just igenkänningen i de miljöer där den utspelas. Göteborgsmiljöerna med Liseberg, Haga och Avenyn är så klart bekanta. Men ännu mer intressant blir det när Karlsson tar handlingen norrut längs E 6:an. Från Kungälv, Ytterby och norrut förbi Ljungskile till Hästepallarna i Uddevalla där en tillfångatagen kvinna lyckas rymma genom att kasta sig ur en bil. Hon springer upp mot Hotell Bohusgården för att söka hjälp.

Som deckare betraktat lämnar intrigen i "Mordet på Sara Weiss" inte så stora spår efter sig. Det är miljöerna jag kommer att minnas.