Anne-Lie Rydé tackar för sig efter 45 år som artist. Arkivbild.
Anne-Lie Rydé tackar för sig efter 45 år som artist. Arkivbild. Bild: Tim Aro/TT

Anne-Lie Rydé lägger ner karriären

Lördagens spelning på Diggilooturnén blev den sista.
Nu lägger Anne-Lie Rydé av.
"Jag känner mig färdig", skriver artisten på Facebook, uppger TV4.

ANNONS
|

Den 66-åriga artisten har haft en 45 år lång karriär. Men nu tar den slut.

"Det här beslutet är inte hastigt påkommet utan har sakta mejslats fram under de senaste åren", skriver hon.

Anne-Lie Rydé fick sitt genombrott i slutet av 1970-talet i popgruppen Extra och sedan som soloartist. Hon belönades med Rockbjörnen av Aftonbladet 1985 och samma år fick hon Karamelodiktstipendiet av Povel Ramel.

Hennes mångsidighet illustreras kanske bäst av att hon i början av 1990-talet fick sin största skivsuccé i en helt annan genre. På albumet "Stulna kyssar" tolkade hon gamla schlagerlåtar och den framgången följdes senare av en krogshow.

ANNONS

Anne-Lie Rydé har även spelat musikal och varit skådespelare i flera olika sammanhang, som i tv-serierna "Rederiet" och "Tv-piraterna". I fjol medverkade hon i "Så mycket bättre".

För några år sedan drabbades Anne-Lie Rydé av cancer, men det är inte något som ligger bakom hennes beslut.

"Jag kanske också ska förtydliga att min sorti inte har med den tidigare bröstcancern att göra, i dag är jag cancerfri och mår bra", säger hon.

Anne-Lie Rydé stod på scenen i en rad olika sammanhang, från rock till Melodifestivalen och i krogshower. Här i 'Allsång på Skansen' 2020. Arkivbild.
Anne-Lie Rydé stod på scenen i en rad olika sammanhang, från rock till Melodifestivalen och i krogshower. Här i "Allsång på Skansen" 2020. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT
ANNONS