Ayla från Göteborg kan bli Sveriges yngsta mästerkock

Efter tårar och skratt, fläskkotletter och älgbiff – nu slåss göteborgaren Ayla Canpunar om titeln i ”Sveriges mästerkock”.
– Jag har drömt om den här stunden sedan jag var tio år, säger tävlingens yngsta deltagare.

ANNONS

I kväll avgörs det om juristen Christin Kashou, 24, eller Ayla Canpunar, 21-åringen från Tuve på Hisingen, ska lämna ”Sveriges mästerkock” som segrare eller snopen tvåa.

– Hur det än slutar så är jag otroligt glad och stolt över att ha gått hela vägen till final i ”Sveriges mästerkock”. Detta har varit mitt absoluta favoritprogram sedan jag var i tio-årsåldern och började laga mat, berättar Ayla Canpunar som bara var 20 år när programserien spelades in i höstas och därmed tävlingens yngsta deltagare.

Alltså gick hon in i programmet med väldigt höga förväntningar, men de uppfylldes också med råge.

ANNONS

– Detta har utan tvekan varit den största och bästa resan i hela mitt liv! Jag har lärt mig så enormt mycket, utvecklats som både människa och kock och verkligen stärkts i min uppfattning att det är mat jag ska jobba med framöver. Det är jag evigt tacksam över.

Ayla lättade på stressen med hjälp av tårar

Det betyder inte att Ayla Canpunars resa mot finalen i ”Sveriges mästerkock” varit enkel eller utan problem. Tvärt om. Som tittare har man snarare undrat hur hon som 20-åring kunnat hantera den stundtals enorma tidspress som läggs på de tävlande.

– Jag är lite av en perfektionist men också en stor tävlingsmänniska, för mig kändes klockan mer som en sporre än en jobbig tidspress. I alla fall under själva matlagningsmomenten. Däremot kom det en del tårar efteråt, inte minst i mötena med juryn.

Det tyder väl på att stressen ändå påverkade dig?

– Så var det absolut. Det var säkert ett sätt för mig att släppa ut den press och konstanta ångest som ändå fanns där inför varje moment.

Som när de tävlande fick till uppgift att laga något läckert med älgbiff som främsta råvara. Inte helt lätt när man som Ayla Canpunar aldrig har ätit vilt. Ändå var det just hennes maträtt som fick mest beröm av den tuffa juryn Tom Sjöstedt, Mischa Billing och Markus Aujalay.

ANNONS

Ayla Canpunar ska öppna restaurang i Göteborg

Nästa steg för Ayla Canpunar blir nu att öppna restaurang i Göteborg tillsammans med sin storasyster Aylin, ett litet och mysigt ställe med avskalad minimalistisk meny, personlig service och såklart vällagad mat där det panasiatiska köket möter det latinamerikanska.

Det kommer dock inte att ske förrän pandemin har släppt sitt grepp om världen och efter att Ayla Canpunar klarat av de sista två terminerna av sina studier till socialpedagog.

– Utbildningen är mitt säkerhetsnät, något att falla tillbaka på, men först och främst är det en egen restaurang jag vill jag satsa på.

Första säsongen utan Leif Mannerström

Men i kväll är det alltså finalen i ”Sveriges mästerkock” som gäller. Temat är det ”Game of thrones”-inspierade eld och is och hon ställs mot den fyra år äldre Christin Kashou.

– Vi har verkligen lärt känna varandra under programmet och har blivit goda vänner. Det är fantastiskt roligt att både Christin och jag tog oss hela vägen till final. Vi har gjort den här resan tillsammans.

Onsdagens final i TV4:s populära kocktävling ”Sveriges mästerkock” blir också ett tack och farväl till programmets elfte säsong, den första utan Leif Mannerström i juryn.

Även om tittarsiffrorna har sjunkit något efter det att Mannerström förra året lämnade programmet har de ändå legat stabilt runt en miljon, vilket gör ”Sveriges mästerkock” till vårens populäraste program i TV4 efter nya ”Masked singer” och ”Let’s dance”.

ANNONS

FOTNOT: Kvällens final av ”Sveriges mästerkock” visas kl 20 i TV4 och TV4 Play.