Bästa tipsen från castaren: Så lyckas du som statist

Att stjäla uppmärksamheten från huvudrollsinnehavaren brukar inte gå hem ”on set”. Men det finns några saker som kan optimera chanserna till fler statistuppdrag.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Ronny och Charlotte är ju guldstatister, de sprider bra stämning och är trevliga, säger Fredrik Fornänger.

Han driver castingföretag i Trollhättan och är ofta på jakt efter statister till större filmproduktioner.

– En gång sökte jag 100 statister till en film som utspelade sig på 70-talet på en nudiststrand och letade statister som kunde tänka sig att vara nakna. Det var en utmaning kan jag säga. Men det gick, berättar han och skrattar.

Informera om specialkompetens

Fredrik Fornänger har flera gånger gått ut med efterlysningar där han söker statister i särskilda åldrar eller med särskilt utseende. Att snabbt svara på sådana efterlysningar är bra, men det går också att registrera sig på olika sidor eller kolla på en Facebooksida som heter Statister sökes.

ANNONS

– Film i väst har ett statistregister och det finns sajter som statist.se där man kan registrera sig och där de som jobbar inom film går in och tittar. Har man något specialområde är det bra att skriva med det – som att man kan rida till exempel. Kan man hantera ett svärd till exempel kan man ta med det. Det händer ju att man söker statister till medeltidsfilmer.

LÄS MER:Ronny och Charlotte har varit med i hundratals filmer

”Stjäl inte tid framför kameran”

Har man väl kommit med finns det några saker att tänka på, enligt Fredrik Fornänger.

– Det blir mycket väntan så att ha med sig en bok och frukt kan vara bra. Det är långa dagar och en sak som är väldigt viktig om man vill fortsätta att få fler uppdrag är att hålla tider. Och att vara trevlig och kanske hjälpa andra statister om man varit med tidigare.

Det gäller att inte räkna med några större summor i arvode. Enligt Fredrik Fornänger går det inte att försörja sig som statist.

Ett annat bra råd kan vara för den som väl kommit med i en produktion: att inte ”ta för mycket plats”.

– Att inte stjäla tid framför kameran och inte göra något spektakulärt är väl en bra idé. Om inte regissören bett om det särskilt förstås. Ofta är man som statist tänkt att vara i bakgrunden och det är skådespelaren som ska vara i bilden och det kan vara bra att inte störa skådespelaren.

ANNONS

Hur ska man göra för att optimera chanserna att faktiskt på synas i filmen?

– Det kan ju vara så att man är med i en scen som det beslutas om senare att den inte ska vara med och det går nog tyvärr inte att gardera sig mot. Det är nog omöjligt, svarar Fredrik Fornänger.

Kan man bli ”förbrukad” om man har varit med i för många filmer?

– Nej, man kan dyka upp i många filmer. Det finns ingen begränsning om det är filmer som passar.

ANNONS