Bea Szenfeld, modedesigner och konstnär, kommer till Göteborg för att göra ett regnkonstverk till Esperantoplatsen.
Bea Szenfeld, modedesigner och konstnär, kommer till Göteborg för att göra ett regnkonstverk till Esperantoplatsen. Bild: Per Larsson / TT

Bea Szenfeld gör regnkonst i Göteborg

Med hjälp av en speciell "regnfärg" ska konstnären och designern Bea Szenfeld skapa ett regnkonstverk vid Esperantoplatsen, en del i jubileumssatsningen Rain Gothenburg.

ANNONS
|

"En färg som bara syns när det regnar" – det känns lite som ett aprilskämt?

– Nej, ha ha, det ännu roligare än ett aprilskämt för det är på riktigt, säger Mia Samuelsson, konstnärlig ledare för Göteborg 400 år 2021.

– Vi använder en regnfärg som måste sprayas på torrt underlag, färgen stänger porerna på markytan och när det sedan regnar så framträder mönstret i grafiskt svart och vitt, säger hon.

Hur kom ni på att bjuda in Bea Szenfeld till projektet?

– Vi ville ha någon som är bra på mönster och på att jobba med schabloner och någon som är cool. Och Bea är supercool, säger Mia Samuelsson.

ANNONS

Symbol för miljöförstöring

Bea Szenfelds målning kommer att bestå av isbjörnsspår målade över en del av torget, som framträder först när det är blött på ytan.

– Idén bakom konstverket är att uppmärksamma miljöförstöringen och den globala uppvärmningen som är isbjörnarnas främsta hot. När isarna smälter så har isbjörnarna svårare och svårare att hitta mat och detta leder till att isbjörnarna söker sig närmare människan, säger Bea Szenfeld i ett pressmeddelande.

På onsdag 3 april blir det vernissage 16.30 på Esperantoplatsen, om vädret makter är med konstprojektet vill säga.

– Det finns några specifika svårighetsmoment i processen. Vi behöver bra väder för att kunna måla och nu ser det ut att bli det. Sedan får vi hälla vatten på konstverket för att det ska synas på vårt vernissage, säger Mia Samuelsson.

Jubileumssatsning

Konstverket är en del av jubileumssatsningen Rain Gothenburg som leds av förvaltningen Kretslopp och vatten. Ett annat projekt är Regnlekplatsen i Näckrosparken, som invigdes i december 2018.

– Vi vill att man ska kunna uppleva konst från olika konstnärer i stan då det regnar. Rain Gothenburg vill lyfta fram de små och enkla sakerna likaväl som de stora miljöprojekten, säger Jens Thoms Ivarsson som är konstnärlig ledare för Rain Gothenburg i ett pressmeddelande

ANNONS

Fakta: Bea Szenfeld

Bea Szenfelds verk har ställts ut på bland annat Dunkers kulturhus, Röhsska museet, Liljevalchs konsthall och Somerset House i London samt ingår i samlingarna hos Statens konstråd och Nordiska museet. Hennes pappersplagg har burits av artister som Lady Gaga, Björk, Ola Salo, Loreen och Laleh.

ANNONS