Förtalsmålet mellan exmakarna Johnny Depp och Amber Heard har pågått i Fairfax i Virginia i över en månad. Arkivbild.
Förtalsmålet mellan exmakarna Johnny Depp och Amber Heard har pågått i Fairfax i Virginia i över en månad. Arkivbild. Bild: Steve Helber/AP/TT

Beskedet: Johnny Depp vinner förtalsmål

Skådespelarna och tidigare makarna Johnny Depp och Amber Heard har suttit i rätten med hela världen som publik. Nu har juryn sagt sitt: Amber Heard har förtalat Johnny Depp – men han har även förtalat henne.

ANNONS

Amber Heard döms att betala 10 miljoner dollar, ungefär 98 miljoner kronor, i skadestånd till sin tidigare man, skriver AFP. Domen lästes upp i domstolen i Virginia under onsdagskvällen (svensk tid) och i den fastslås att Heards anklagelser är falska och att hon med uppsåt försökt skada Depp.

Men enligt domen har även Johnny Depp förtalat sin ex-hustru, i och med att hans advokat kallade hennes anklagelser "en bluff". Han döms att betala 2 miljoner dollar, drygt 20 miljoner kronor, i skadestånd till Heard.

"Besvikelsen jag kände i dag är bortom ord. Jag är förkrossad att det formliga berget av bevis fortfarande inte var tillräckligt mot makten, inflytandet och påverkansmöjligheterna som min ex-man har", säger hon i ett uttalande.

ANNONS

Johnny Depp befinner sig för tillfället i England och har släppt ett uttalande där han välkomnar domen.

"Juryn har gett mig livet tillbaka. Ända från början var målet att avslöja sanningen, oavsett utkomst i målet. Det bästa har inte hänt än och ett nytt kapitel har äntligen börjat", säger han.

Karriären över

Rättegången, som pågått över en månad, har handlat om att Johnny Depp, 58, har stämt sin 23 år yngre tidigare hustru på 50 miljoner dollar för förtal efter en krönika hon skrev i Washington Post 2018.

I den beskrev hon sig själv som "en offentlig person som har upplevt våld i en nära relation". Heard nämnde inte Depps namn i krönikan. Men enligt Depps advokater var hans karriär över i och med publiceringen.

Först rapporterades att Depp får 15 miljoner dollar av Heard, men då 5 miljoner av dessa är ett straff-skadestånd, som inte kan överskrida en gräns på 350 000 dollar i Virginia, får han i praktiken totalt 10,35 miljoner dollar.

Krävt 100 miljoner

Medan Depps sida har målat upp fallet som att det handlar om att återerövra hans liv och rykte, har Heards sida hävdat att det är ett yttrandefrihetsmål som ytterst handlar om rätten att få berätta sin egen historia.

Amber Heard krävde 100 miljoner dollar för det "omfattande fysiska våld och de övergrepp" som Johnny Depp utsatt henne för.

ANNONS

Under den uppmärksammade rättegången har det före detta skådisparet vittnat om allt från misshandel och avföring i sängen till en avhuggen fingertopp.

I sitt sista framträdande i rätten sade Heard att det har varit "förödmjukande" att behöva återuppleva dessa ögonblick framför kameror.

Vid en förhandling den 25 februari påpekade Heards försvarsadvokat Elaine Bredehoft att medieuppmärksamheten redan var enorm och att intresset var stort från "anti-Amber-nätverk".

Under rättegången har Johnny Depps fans tagit plats i rättssalen och skådespelaren har mötts av hejarop på väg ut och in ur domstolsbyggnaden, medan Amber Heard fått utstå smädelser och burop, rapporterar AP.

"Smutskastat Depp"

Depps advokat Benjamin Chew har sagt att han välkomnar att rättegången tv-sänds, att Heard redan smutskastat Depp i medierna och att hon inte borde tillåtas gömma sig.

Parallellt med den livesända förtalsrättegången har en folkdomstol bildats på sociala medier med tydligt parti för Depp. En video på Tiktok med namnet "Justice for Johnny Depp" har till exempel över 23 miljoner visningar.

Den livesända förhandlingen har lockat tittare över hela världen och en folkdomstol har bildats på sociala medier. Här syns olika supportrar utanför domstolen i Fairfax, Virgina. Arkivbild.
Den livesända förhandlingen har lockat tittare över hela världen och en folkdomstol har bildats på sociala medier. Här syns olika supportrar utanför domstolen i Fairfax, Virgina. Arkivbild. Bild: Craig Hudson/AP

Fakta: Bakgrund i målet

2012:

Johnny Depp och Amber Heard blir ett par året efter att de träffats under inspelningen av filmen "Rum diary". Depp är då en av världens största filmstjärnor och Heard är i början av sin karriär. De gifter sig tre år senare.

2016:

Amber Heard ansöker om skilsmässa och besöksförbud med motiveringen att Depp ska ha misshandlat henne. Han förnekar anklagelserna om våld i nära relation, och hans advokater hävdar att Heard bara vill säkra sin ekonomiska situation genom att anklaga honom för misshandel.

2018:

Amber Heard skriver en text i The Washington Post, där hon hävdar att hon varit ett offer för våld i nära relation. Johnny Depp nämns inte vid namn.

2019:

Johnny Depp stämmer Amber Heard på 475 miljoner kronor för påstått förtal i artikeln. Hon kontrar med att begära ett skadestånd på dubbelt så mycket.

Samtidigt förlorar Depp ett stämningsmål mot den brittiska tabloiden The Sun, som har publicerat en text med formuleringen "hustrumisshandlaren Johnny Depp" i rubriken.

ANNONS