Bibi Andersson var en av Sveriges internationellt sett mest kända skådespelare. Arkivbild.
Bibi Andersson var en av Sveriges internationellt sett mest kända skådespelare. Arkivbild.

Bibi Andersson – prisad fixstjärna

Hon började sin filmkarriär som 15-åring i en reklamfilm av Ingmar Bergman. Snart kom Bibi Andersson att bli en av svensk film och teaters verkliga fixstjärnor. Nu har hon gått ur tiden, 83 år gammal.

ANNONS
|

Mia i "Det sjunde inseglet", Sara i "Smultronstället" och Alma i "Persona". Bibi Anderssons filmkarriär är tätt förknippad med Ingmar Bergman – även om den senare i livet kom att omfatta både Hollywoodfilmer och egna regiframgångar.

Bergmans tvålreklam

Det var också i en reklamfilm av Bergman som filmkarriären tog sin början. 15-åriga Bibi spelade en prinsessa som i utbyte mot 100 kyssar får en tvål (av märket Bris) av en svinaherde. Men skådespelarintresset hade väckts mycket tidigare, redan som litet barn var hon med i barnteatergruppen Kottarna, därtill inspirerad av sin storasyster Gerd.

Bibi Andersson kom in på Dramatens elevskola 1954. Då hade hon redan spelat den kvinnliga huvudrollen i Nils Poppes film "Dumbom" och samma år medverkade hon i såväl Gustav Molanders filmatisering av "Herr Arnes penningar" som i Edvard Persson-filmen "En natt på Glimmingehus". När hon var färdig med utbildningen tog Ingmar Bergman med henne till Malmö stadsteater, där han då var konstnärlig ledare.

ANNONS

Fick en Guldbagge

Det dröjde dock till 1966 innan hon fick sin första filmhuvudroll i en av Ingmar Bergmans filmer. Rollen som Alma i "Persona", för vilken hon belönades med en Guldbagge, brukar betecknas som en av hennes allra främsta insatser. Men när hon många år senare i en intervju med Göteborgs-Posten ombads att berätta om filminspelningen var hennes mest intensiva minne hur hon gjorde en lång monolog i en enda tagning, medan Ingmar Bergman "mest var intresserad av att få bra lyssnarbilder på sin nya kvinna Liv Ullmann".

- Det är ungefär vad jag kommer ihåg och det är kanske inte så mycket att tala om, sade Bibi Andersson, som på äldre dagar föredrog att blicka framåt framför att nostalgiskt blicka bakåt.

Internationell karriär

Efter "Persona" följde en internationell karriär, då Bibi Andersson arbetade med regissörer som John Huston och Robert Altman, men den mest kända internationella film hon har medverkat i var danska Oscarsbelönade "Babettes gästabud".

Över 90 filmroller blev det, varav ett tiotal regisserade av Ingmar Bergman. På 2000-talet fick karriären ny guldkant då hon Guldbaggebelönades för birollerna i "Det blir aldrig som man har tänkt sig", "Elina – som om jag inte fanns" och "Arn: Tempelriddaren".

ANNONS

Våren 2009 drabbades Bibi Andersson av en massiv stroke och vårdades efter det permanent på ett sjukhem i Stockholm.

TT
Fakta: Bibi Andersson

Född: 1935.

Bakgrund: Filmdebuterade som 15-åring i en av Ingmar Bergmans reklamfilmer för tvålen Bris. Utbildade sig vid Gösta Terserus teaterskola och Dramatens elevskola 1954–1956. Efter utbildningstiden engagerades hon vid Malmö stadsteater, där hon bland annat medverkade i Bergmans uppsättningar av "Erik XIV" och "Peer Gynt". Hade också roller i hans 50-talsfilmer, exempelvis "Sommarnattens leende" och "Det sjunde inseglet".

Prisade insatser: Fick Silverbjörnen på filmfestivalen i Berlin för sin roll i Vilgot Sjömans "Älskarinnan" 1963. Tilldelades en Guldbagge för rollen som Alma i Ingmar Bergmans "Persona" 1966. Guldbaggebelönades också för birollerna i "Det blir aldrig som man tänkt sig" år 2000, "Elina – som om jag inte fanns" 2003 och "Arn: Tempelriddaren" 2007.

Internationell karriär: Spelade med i bland annat John Hustons film "Brevet till Kreml" 1969 och Robert Altmans "Quintet" 1979.

Engagemang: Var starkt engagerad i freds- och kvinnofrågor under 1980- och 1990-talen. Bidrog exempelvis till Sarajevo Open Road-projektet i det krigshärjade Jugoslavien.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS