Bibi Andersson är död. Arkivbild.
Bibi Andersson är död. Arkivbild.

Bibi Andersson – "Stjärna med lyskraft"

Skådespelaren Bibi Andersson har avlidit. Hon blev 83 år.

ANNONS
|

Bibi Andersson började sin filmkarriär som 15-åring i en reklamfilm av Ingmar Bergman. Snart kom hon att bli en av svensk film och teaters verkliga fixstjärnor.

- En av landets skådespelarikoner tycker jag att man kan kalla henne, säger Fredrik Sahlin.

- Hon var ju en stjärna med internationell status. Och ändå en skådespelare. Det är inte alla som har den kombinationen att både ha den lyskraften och samtidigt vara en riktigt bra skådis.

ANNONS

Livslång vän

Skådespelaren Liv Ullmann berättar för NTB att hon besökte vännen Bibi Andersson på sjukhuset för bara en vecka sedan.

- Jag visste att jag måste till Bibi i Stockholm. Vi var på sjukhuset tillsammans med familjen. Alla kände att hon hade en stor sorg inom sig. Vi höll varandra i handen och visste att det var sista gången, säger Liv Ullmann.

De båda legendariska skådespelarna träffades i 20-årsåldern och har varit goda vänner sedan dess.

- Jag blir aldrig så nära en vän igen. Hon var en fantastisk skådespelare, säger Liv Ullmann till NTB.

- Genom alla år, om det hände mig något var jag alltid tvungen att åka hem till Bibi för att berätta det.

ANNONS

Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet, beskriver Bibi Andersson som en unik skådespelare.

"Vi sörjer att en av vårta lands allra främsta skådespelare har lämnat oss. Bibi Andersson var unik och många av världens främsta regissörer arbetade med henne i oförglömliga filmer. Hennes gärning inom svensk filmkonst går inte att överskatta", skriver Serner i ett mejl.

Fyra Guldbaggar

Under sin karriär gjorde Bibi Andersson över 90 filmroller, både i Sverige och utomlands – där hon jobbade med regissörer som John Huston och Robert Altman. Hon belönades också med hela fyra Guldbaggar, vilket hon är ensam om.

- Bibi var en stor skådespelare och en fantastisk humanist, säger vännen och regissören Christina Olofson till Göteborgs-Posten.

Bibi Anderssons filmkarriär är tätt förknippad med Ingmar Bergman och hon medverkade i filmer som "Det sjunde inseglet", "Smultronstället" och "Persona".

- Hon fick ganska ofta lite mer lättsamma roller. Hon hade ett lättsamt uttryck, inte minst i Bergmans filmer. Men det fanns en skärva av mörker, någonting svart som kom fram. Kanske lite för sällan i de tidigare filmerna, men i de senare. Inte minst i hennes främsta roll som Alma i “Persona”, säger Fredrik Sahlin.

ANNONS

Betydelsefull

Han får medhåll av filmkritikern och journalisten Gunnar Rehlin.

- Hon var både en bra dramatisk skådespelerska och en bra komedienn, säger Rehlin.

- Hon betydde jättemycket för svensk film, som en del i Bergman-gänget med alla de världsstjärnorna som kom fram med honom från början av 50-talet.

"Ett kulturarv"

Skådespelaren Joakim Nätterqvist arbetade tillsammans med Bibi Andersson i "Arn"-filmerna och beskriver henne som ett kulturarv.

- Det är bara att se på alla filmer som hon medverkade i. Det talar sitt tydliga språk om vilken kompetens hon hade, säger han till TT, och fortsätter:

- Jag fick äran att resa med henne till New York på en filmfestival och då fick jag tid att sitta och prata med henne. Hon var väldigt fin och hade enormt mycket att berätta. Det var en idol.

ANNONS

Våren 2009 drabbades Bibi Andersson av en massiv stroke och vårdades efter det permanent på ett sjukhem i Stockholm.

TT
ANNONS