Clara Klingenström sjunger sig stark och fri i Melodifestivalen

Clara Klingenström, skrällen i Melodifestivalen, har ett svårt år bakom sig. Familjen räddade henne ur destruktivt förhållande när de satte henne på färjan från Stockholm till Visby.
– Jag grät och grät till dess jag hade stora sår under ögonen, berättar hon.

ANNONS

För varje gång Clara Klingenström sjunger sin ”Behöver inte dig idag” känner hon sig lite friare, lite starkare. Låten handlar om hennes uppbrott från ett liv med alkohol, droger och inte minst ett destruktivt förhållande.

– Första gångerna jag gjorde låten under repetitionerna i Globen var jag argare, sjöng med mycket attityd. Nu växer bara leendet och glädjen inombords och låten blir som ett slags mantra, som terapi. Jag upplever en väldigt stark frihetskänsla just nu, berättar Clara Klingenström.

– Man kanske kan tycka att Melodifestivalen inte är så viktig, men för mig betyder detta jättemycket. Och då handlar det egentligen inte så mycket om själva tävlingen även om det är kul att fortfarande ha chansen att nå finalen. Men det viktigaste är att få visa för mig själv att jag tagit kontroll över mitt eget liv.

ANNONS

Möter Eva och Ewa

I lördagens Andra chansen ställs Clara Klingenström i en direkt avgörande duell mot Eva Rydberg och Ewa Roos milt uttryckt mer uppsluppna nummer ”Rena rama ding dong”. Ytterligheterna möts i Mellon. Clara tycker att Eva och Ewa är sköna typer och att låten är härlig, men fokuserar på sitt eget framträdande.

Det har varit svårt att komma ner i varv och sova tillräckligt många timmar under den senaste tiden. Clara Klingenström har varit noga med att ta långa promenader för att få en paus från ”mellobubblan” och samla tankarna och intrycket.

– Det är så många som har skrivit och hört av sig till mig och berättar att de känner igen sig i låten och att den ger dem hopp. Till och med från andra länder, de förstår inte texten men fattar ändå vad det handlar om. Det är starkt.

LÄS MER:De går vidare från Andra chansen

Låten började som en demo hos rutinerade schlager-snickaren Bobby Ljunggren, Clara Klingenström satt på Gotland och skrev texten. Hon bor på ön sedan i somras.

– Min familj grep helt enkelt in och satte mig på båten från Stockholm till Visby. Jag var i ett destruktivt förhållande som eskalerade till misshandel. De räddade mig ur det, berättar Clara Klingenström.

ANNONS

FAKTA: Clara Klingenström

Ålder: 26 år

Bor: På Gotland där hon är uppväxt, men har tidigare bott i Stockholm.

Bakgrund: Drog till Stockholm när hon var 16 år för att gå på Rytmus musikgymnasium. På Spotify finns sedan tidigare låtarna "Ensam i en stad" 2019, "Så slut" och ”Sommarminnen” från 2020.

Aktuell: Tävlar i Andra chansen med låten "Jag behöver inte dig i dag" skriven tillsammans med Bobby Ljunggren och David Lindgren Zacharias.

– Hela förra året var en enda kamp för mig. På Gotland var jag skyddad från livet i Stockholm och hade närmare till min mamma. Men det har varit svårt, jag grät och grät till dess jag hade stora sår under ögonen.

Nu hoppas hon att hennes berättelse och hennes låt ska hjälpa andra att våga ta steget och bryta upp från osunda relationer.

– Man hamnar i ett självhat som är vansinnigt starkt, man behöver be om hjälp för att häva de känslorna, menar Clara Klingenström som gläds åt att uppmärksamheten och kärleken hon får för sin låt och sitt framträdande i Melodifestivalen.

LÄS MER:"Det behövs lite rock n' roll i den här tävlingen"

LÄS MER:Här är låtskrivaren Palle från Färgelandas alla bidrag i Mello

Men hon är samtidigt lite på sin vakt, vill inte rusa iväg.

– Det är fantastiskt att bli bekräftad och inse att jag kan vara mig själv och att det är okej. Men det är också viktigt att inte bli hög av den här kraften, jag behöver fortsätta ta hand om mig själv även efter Melodifestivalen.

Planen är att fortsätta skriva musik och samla på sig fler låtar och såklart att komma ut och spela för publik så snart det bara är möjligt.

– Jag skulle så himla gärna vilja få träffa alla de som hör av sig nu och som tagit till sig låten. Det är många människor framför tv-apparaterna men det är aldrig samma sak som att få spela live och möta reaktionerna ansikte mot ansikte.

ANNONS