Bertel Haarder (till höger) är före detta dansk kulturminister. Arkivbild.
Bertel Haarder (till höger) är före detta dansk kulturminister. Arkivbild. Bild: Martin Sylvest/Ritzau/TT

Dansk minister bjuds in om kulturkanon

ANNONS

Tidöpartierna har bjudit in den före detta danska kultur- och kyrkoministern Bertel Haarder. Han kommer att dela med sig av sina erfarenheter av en dansk kulturkanon vid ett seminarium i riksdagen onsdag den 31 maj.

Även kulturminister Parisa Liljestrand (M) deltar, tillsammans med ett antal personer från kulturlivet, bland andra Nina Solomin, kulturredaktör på magasinet Fokus, PJ Anders Linder chefredaktör på Axxess och Katarina Barrling, docent vid statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet.

I Danmark sattes sju fackgrupper samman för att utse danska mästerverk inom arkitektur, design, scenkonst, bildkonst, litteratur, film och musik. Resultatet presenterades i en bok och på en hemsida, som lades ned efter sex år. I danska skolan finns en litteraturkanon – med en lista på 13 manliga författare plus Karen Blixen.

ANNONS

Regeringen med M, KD, L och samarbetspartiet Sverigedemokraterna aviserade i oktober i fjol att man ämnar ta fram en svensk kulturkanon. Beskedet kom med det nya Tidöavtalet.

ANNONS