De tävlar i Melodifestivalen 2022 – alla artister klara

De fjorton sista namnen till Melodifestivalen 2022 har avslöjats efter att ha läckt ut i sociala medier. Därmed är startfältet klart. Här är hela listan.

ANNONS
|
Melodifestivalen 2022

Malou Prytz – ”Bananas”

0
2019 slog den då femtonåriga Malou Prytz igenom i Melodifestivalen med dunder och brak när hon fick hela Sverige att tralla med i låten ”I do me”. Året därpå återvände hon till tävlingen med ”Ballerina” som slutade i Andra chansen. Tredje gången gillt brukar det heta och kanske är 2022 Malou Prytz år att nå hela vägen till en Melloseger.
Melodifestivalen 2022

Lisa Miskovsky – ”Best to come”

0
En svensk storstjärna återvänder till tävlingen. Lisa Miskovsky var med redan 2012 med "Why start a fire”, men till skillnad från vissa andra sträcker sig hennes karriär utanför Melodifestivalens bubbla och i troféhyllan hittas så väl Rockbjörnar som Grammis. Hon är också låtskrivare och står bland annat bakom Backstreet Boys världshit ”Shape of my heart.
Melodifestivalen 2022

Browsing Collection – ”Face in the crowd”

0
Trots sin popularitet i stugorna har hårdrocken haft det tufft i Melodifestivalen. Frågan är om Browsing Collection kan ändra på det med sin punk- och metalinfluerade musik. Den i huvudsak Skövdebaserade kvartetten Carro Karlsson, Mimmi Brander, Moa Lenngren och Nora Lenngren utlovar åtminstone fullt med ös och en energisk show.
Melodifestivalen 2022

Anna Bergendahl – ”Higher power”

0
Anna Bergendahl är fortfarande det enda svenska vinnarbidrag som inte gått till final i Eurovision. Ett faktum som många fans verkar ha svårt att släppa. Lite lättare blev det när Bergendahl kom tillbaka till Melodifestivalen med ”Ashes to ashes” (2019) och senare ”Kingdom come” (2020). Hennes kraftfulla framträdanden verkar sakta men säkert vinna tillbaka fansens hjärtan. Är 2022 året hon blir helt förlåten?
Melodifestivalen 2022

Medina – ”In i dimman” 

0
Hiphopduon Medina var en partyhöjare under femton år vilket reflekteras i deras minst sagt gedigna låtkatalog. 2013 släppte de också årets riktiga sommarplåga ”Miss Decibel”. Fem år senare meddelade Sami Rekik och Ali Jammal att de lägger ner, men nu återuppstår alltså Medina. Titeln och historien vittnar om att det kan bli en riktigt smittsam dänga de tar med sig till musiktävlingen.
Melodifestivalen 2022

Robin Bengtsson – ”Innocent love” 

0
Ännu en tidigare vinnare som inte verkar få nog av Melodifestivalen. När Svenljungas stolthet Robin Bengtsson återvänder med ”Innocent love”  är det hans fjärde bidrag i tävlingen. Tidigare år har han alltid gått direkt till final, men nu blir det troligtvis utan både rullband och munspel. Frågan är hur Robin ska vinna fansens hjärta denna gång.
Melodifestivalen 2022

Tenori – ”La stella” 

0
Opera har en lång historia i såväl Melodifestivalen som Eurovision. Främst i genren från Sverige är så klart Gretas mamma Malena Ernman som 2009 bjöd på den popiga ”La voix”. Nu är det dags för tenorerna Alexander Grove och Kalle Leander att visa vad de går för. Med sig har de låten ”La stella”. Det är ännu oklart om den kommer att sjungas på italienska, men i så fall betyder det alltså ”stjärnan”.
Melodifestivalen 2022

Shirley Clamp – ”Let there be angels” 

0
Efter att ha prenumererat på en plats i Melodifestivalen (totalt sex bidrag) tog Shirley Clamp en paus från tävlingen efter 2014. Kanske var det gästspelet som programledare i Andra chansen i år som på nytt gav henne blodad tand – men 2022 står Shirley Clamp åter på Melloscenen. Nu med ”Let there be angels”.
Melodifestivalen 2022

Lancelot – ”Lyckligt slut”

0
Lancelot Hedman Graaf är ett klassiskt kändisbarn, med fotbollsmålvakten Magnus Hedman och artisten Magdalena Graaf som föräldrar. Men han är också en tv-profil i egen rätt med medverkan i serierna ”Lance vs livet”, ”Let's dance” och ”Behandlingen”. Som artist står Lancelot för personliga texter och inspireras av äldre musiker som Fred Åkerström och B.B. King. Kanske speglas detta i hans låt ”Lyckligt slut”?
Melodifestivalen 2022

Tone Sekelius – ”My way” 

0
24-åriga Tone Sekelius är en Youtube-stjärna med över 300 000 prenumeranter som tidigare har släppt både sminkbok och gjort dokumentär om sitt liv och att komma ut som trans. Nu debuterar hon i Melodifestivalen med ”My way” som är en samhällskritisk låt som uppmanar alla att tro på sig själva. . 
Melodifestivalen 2022

Alvaro Estrella – ”Suave”

0
Bakgrundsdansaren som själv tog plats längst fram på scen. Alvaro Estrella har kommit att etablera sig som en självklar Melloartist. ”Suave” blir hans fjärde bidrag och tredje året i rad som han deltar. Oftast som ren utfyllnad dock.
Melodifestivalen 2022

Malin Christin – ”Synd om dig”

0
När låtskrivaren Malin Christin började skriva åt sig själv hittade hon rätt i en mix av modern svensk pop och alternativ R&B. Förra året debuterade hon som artist med låten ”Salt i såren” tillsammans med Myra Granberg. Även om det nu också blir debut i schlagertävlingen är hon inte främmande från konceptet. Hon har nämligen varit med och skrivit  ”Je me casse”, Maltas bidrag i årets Eurovision.  
Melodifestivalen 2022

Angelino – ”The end”

0
23-årige Angelino beskriver sin musik som sin ”safe zone”. Tidigare har han också gjort musik främst för sig själv, men nu riktar han sig till en rejält mycket bredare publik. Med en låt han skrivit tillsammans med vinnarkompositören Melanie Wehbe blir det debut på stora scen för Angelino Markenhorn.
Melodifestivalen 2022

Lillasyster – ”Till our days are over” 

0
Rockarna  Lillasyster från Göteborg klarade sig till Andra chansen förra året med sin låt ”Pretender”. Nu är de tillbaka och rejält revanschsugna när de ställer upp med ”Till our days are over”. Som sagt, rocken mår inte toppen i Mello, men kanske blir det ändring på det nu.

Anders Bagge – ”Bigger than the universe”

0
Den ofattbart folkkära Anders Bagge är mest känd som ”Idol”-jurymedlem, men har en bakgrund som artist i gruppen Legacy of Sound, ett band han hade med Meja och Peter Swartling. Dessutom har han drivit ett produktionsbolag som arbetat med bland andra Madonna, Celine Dion och Jennifer Lopez. Bidraget ”Bigger than the universe” är skriven av veteranerna Thomas G:son och Jimmy Jansson.

LIAMOO – ”Bluffin’”

0
Liam Cacatian Thomassen slog igenom som vinnare av ”Idol” 2016 och har sedan dess arbetat som modell och släppt en handfull singlar. Sin mellodebut gjorde han 2018, men riktigt folkkär blev han först 2019 när hans och Hanna Ferms bidrag ”Hold you” blev det årets trea. Sedan dess har låten fått hisnande 18 miljoner streams på Spotify och nu är han tillbaka som soloartist.

Faith Kakembo – ”Freedom”

0
Faith Kakembo är en narkossköterska från Jönköping som sägs ha en unik röst. Denna rönte framgångar i talangtävlingen P4 Nästa 2019. Kakembo var också med i Melodifestivalen 2020 – med ett bidrag av hitmakaren Jörgen Elofsson – där hon i sin deltävling slutade på femte plats.

Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”

0
Linda Bengtzing lär inte behöva någon närmare presentation, särskilt inte i schlagersammanhang. Hon spelade in sina första singlar redan på 80-talet, men gjorde sig ett namn först med sin medverkan i tv-programmen ”Sikta mot stjärnorna” och ”Fame factory”. 2005 gjorde hon schlagerdebut med ”Alla flickor” och har sedan dess varit med i tävlingen ytterligare sex gånger. Därtill har hon varit programledare i tv, lett allsång med Maud Olofsson och gjort den ”inofficiella schlagervinnaren” ”Värsta schlagern” tillsammans med Markoolio. Hennes låt är skriven av bland andra Myra Granberg och Thomas G:son.

Danne Stråhed – ”Hallabaloo”

0
Skånska Danne Stråheds mest kända låt är ”När en flicka talar skånska” från 1993, men han har också spelat förband till både AC/DC och Queen. Förutom en lång karriär som soloartist har Danne Stråhed också hunnit vara medlem i dansbandet Wizex, medverka i ett flertal revyer och bli utsedd till Årets skåning 1998. Dessutom har han skrivit sångtexter till Eva Rydbergs uppsättningar på Fredriksdalsteatern. Med sina 65 år är han årets äldste deltagare.

Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”

0
Cornelia Jakobs heter egentligen Cornelia Jakobsdotter Samuelsson och känns igen från grupperna Love Generation och Stockholm Syndrome som tävlade i Melodifestivalen 2011 och 2012. Dessutom är hon dotter till The Poodles-sångaren Jakob Samuel och barnbarn till dirigenten Kerstin Nerbe. Med ett nytt artistnamn och sound har hon släppt en handfull singlar och jobbar nu på ett fullängdsalbum.

Cazzi Opeia – ”I can’t get enough”

0
Cazzi Opeia är artistnamn för Moa Carlebecker, en svensk artist, låtskrivare och producent som är en av de mest efterfrågade låtskrivarna inom K-pop. I egenskap av låtskrivare har hon sålt över 20 miljoner fysiska album och streamats över 4 miljarder gånger. 2021 vann hon Musikförläggarnas pris för Årets internationella framgång. ”I can’t get enough” är hennes första Melodifestivalen-bidrag som artist.

Samira Manners – ”I Want to be loved”

0
Samira Manners är 21 år och kommer från skånska Svedala. Med en engelsk pappa har det fallit sig naturligt att skriva på engelska. Debuterade 2020 med singeln ”Do it all again”. Skriver vanligtvis all sin musik själv, men med sin schlagerdebut har hon fått viss hjälp av Fredrik Andersson.

Omar Rudberg – ”Moving like that”

0
Omar Rudberg är numer lika känd som ett av O:en i popgruppen The Fooo som skådespelare i Netflix-succén ”Young royals”. Var med i ”Talang” 2010 och sägs ha en följarskara på ”närmare miljonen” i Latinamerika. Omar medverkar i Melodifestivalen för tredje gången – 2017 tävlade han med Fo&O och 2019 som soloartist.

Klara Hammarström – ”Run to the Hills”

0
Klara Hammarström är snart att betrakta som en schlagerveteran och medverkar 2022 för tredje året i rad. Förra årets bidrag ”Beat of broken hearts” tog sig till och med till final. Innan dess har hon synts i SVT-programmet ”Familjen Hammarström”, en realityserie om Klaras färgstarka familj där hon är ett av elva syskon.

Tribe Friday – ”Shut me up”

0
Tribe Friday är en rockakt som beskriver sig själva som ”tre emo-losers från tre olika svenska småstäder som delar drömmen om att bli världens största band”. Har tidigare spelats en del i P3 och uppträtt på P3 Guld.

THEOZ – ”Som du vill”

0
THEOZ är bara 16 år men har redan hunnit släppa en ep, spela mot Robert Gustafsson i filmen ”Rymdresan” och bli en av Sveriges största influencers. Hans debutsingel ”Het” blev 2018 en av de mest sedda svenska musikvideorna på Youtube. Hans första mellonummer sägs innehålla en hel del dans.

Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”

0
Lisa Ajax inte bara tävlade i ”Idol” 2014 utan vann hela tävlingen. Sedan dess har hon varit ett återkommande namn i schlagersammanhang och nästa års bidrag blir hennes fjärde i ordningen. Denna ”energisprakande duett” gör hon tillsammans med Niello, som hon i somras jobbade ihop med på låten ”Ingen annan”.

John Lundvik – ”Änglavakt”

0
John Lundvik är den första i detta artistsläpp som har vunnit tävlingen. 2019 vann han och The Mamas hela klabbet med ”Too late for love”, efter att ha värmt upp året innan "My Turn". Nästa år tävlar han i Melodifestivalen för tredje gången, men första gången med en låt på svenska.
ANNONS