De tävlar i Melodifestivalen 2022

De första 14 artisterna att presenteras till nästa års melodifestival bjuder på en härlig blandning av en influencer, en skånsk dansbandskung, en Netflix-skådespelare och en ”Idol”-jurymedlem. Här är hela listan!

ANNONS

Anders Bagge – ”Bigger than the universe”

0
Den ofattbart folkkära Anders Bagge är mest känd som ”Idol”-jurymedlem, men har en bakgrund som artist i gruppen Legacy of Sound, ett band han hade med Meja och Peter Swartling. Dessutom har han drivit ett produktionsbolag som arbetat med bland andra Madonna, Celine Dion och Jennifer Lopez. Bidraget ”Bigger than the universe” är skriven av veteranerna Thomas G:son och Jimmy Jansson.

LIAMOO – ”Bluffin’”

0
Liam Cacatian Thomassen slog igenom som vinnare av ”Idol” 2016 och har sedan dess arbetat som modell och släppt en handfull singlar. Sin mellodebut gjorde han 2018, men riktigt folkkär blev han först 2019 när hans och Hanna Ferms bidrag ”Hold you” blev det årets trea. Sedan dess har låten fått hisnande 18 miljoner streams på Spotify och nu är han tillbaka som soloartist.

Faith Kakembo – ”Freedom”

0
Faith Kakembo är en narkossköterska från Jönköping som sägs ha en unik röst. Denna rönte framgångar i talangtävlingen P4 Nästa 2019. Kakembo var också med i Melodifestivalen 2020 – med ett bidrag av hitmakaren Jörgen Elofsson – där hon i sin deltävling slutade på femte plats.

Linda Bengtzing – ”Fyrfaldigt hurra!”

0
Linda Bengtzing lär inte behöva någon närmare presentation, särskilt inte i schlagersammanhang. Hon spelade in sina första singlar redan på 80-talet, men gjorde sig ett namn först med sin medverkan i tv-programmen ”Sikta mot stjärnorna” och ”Fame factory”. 2005 gjorde hon schlagerdebut med ”Alla flickor” och har sedan dess varit med i tävlingen ytterligare sex gånger. Därtill har hon varit programledare i tv, lett allsång med Maud Olofsson och gjort den ”inofficiella schlagervinnaren” ”Värsta schlagern” tillsammans med Markoolio. Hennes låt är skriven av bland andra Myra Granberg och Thomas G:son.

Danne Stråhed – ”Hallabaloo”

0
Skånska Danne Stråheds mest kända låt är ”När en flicka talar skånska” från 1993, men han har också spelat förband till både AC/DC och Queen. Förutom en lång karriär som soloartist har Danne Stråhed också hunnit vara medlem i dansbandet Wizex, medverka i flertalet revyer och bli utsedd till Årets skåning 1998. Dessutom har han skrivit sångtexter till Eva Rydbergs uppsättningar på Fredriksdalsteatern. Med sina 65 år är han årets kanske äldsta deltagare.

Cornelia Jakobs – ”Hold Me Closer”

0
Cornelia Jakobs heter egentligen Cornelia Jakobsdotter Samuelsson och känns igen från grupperna Love Generation och Stockholm Syndrome som tävlade i Melodifestivalen 2011 och 2012. Dessutom är hon dotter till The Poodles-sångaren Jakob Samuel och barnbarn till dirigenten Kerstin Nerbe. Med ett nytt artistnamn och sound har hon släppt en handfull singlar och jobbar nu på ett fullängdsalbum.

Cazzi Opeia – ”I can´t get enough”

0
Cazzi Opeia är artistnamn för Moa Carlebecker, en svensk artist, låtskrivare och producent som är en av de mest efterfrågade låtskrivarna inom K-pop. I egenskap av låtskrivare har hon sålt över 20 miljoner fysiska album och streamats över 4 miljarder gånger. 2021 vann hon Musikförläggarnas pris för Årets internationella framgång. ”I can´t get enough” är hennes första Melodifestivalen-bidrag som artist.

Samira Manners – ”I Want to be loved”

0
Samira Manners är 21 år och kommer från skånska Svedala. Med en engelsk pappa har det fallit sig naturligt att skriva på engelska. Debuterade 2020 med singeln ”Do it all again”. Skriver vanligtvis all sin musik själv, men med sin schlagerdebut har hon fått viss hjälp av Fredrik Andersson.

Omar Rudberg – ”Moving like that”

0
Omar Rudberg är numer lika känd som ett av O:en i popgruppen The Fooo som skådespelare i Netflix-succén ”Young royals”. Var med i ”Talang” 2010 och sägs ha en följarskara på ”närmare miljonen” i Latinamerika. Omar medverkar i Melodifestivalen för tredje gången – 2017 tävlade han med Fo&O och 2019 som soloartist.

Klara Hammarström – ”Run to the Hills”

0
Klara Hammarström är snart att betrakta som en schlagerveteran och medverkar nästa år för tredje året i rad. Förra årets bidrag ”Beat of broken hearts” tog sig till och med till final. Innan dess har hon synts i SVT-programmet ”Familjen Hammarström”, en realityserie om Klaras färgstarka familj där hon är ett av elva syskon.

Tribe Friday – ”Shut me up”

0
Tribe Friday är det första artistsläppets enda rockakt och beskriver sig själva som ”tre emo-losers från tre olika svenska småstäder som delar drömmen om att bli världens största band”. Har tidigare spelats en del i P3 och uppträtt på P3 Guld.

THEOZ – ”Som du vill”

0
THEOZ är bara 16 år men har redan hunnit släppa en ep, spela mot Robert Gustafsson i filmen ”Rymdresan” och bli en av Sveriges största influencers. Hans debutsingel ”Het” blev 2018 en av de mest sedda svenska musikvideorna på Youtube. Hans första mellonummer sägs innehålla en hel del dans.

Niello & Lisa Ajax – ”Tror du att jag bryr mig”

0
Lisa Ajax inte bara tävlade i ”Idol” 2014 utan vann hela tävlingen. Sedan dess har hon varit ett återkommande namn i schlagersammanhang och nästa års bidrag blir hennes fjärde i ordningen. Denna ”energisprakande duett” gör hon tillsammans med Niello, som hon i somras jobbade ihop med på låten ”Ingen annan”.

John Lundvik – ”Änglavakt”

0
John Lundvik är den första i detta artistsläpp som har vunnit tävlingen. 2019 vann han och The Mamas hela klabbet med ”Too late for love”, efter att ha värmt upp året innan "My Turn". Nästa år tävlar han i Melodifestivalen för tredje gången, men första gången med en låt på svenska.

LÄS MER:Anders Bagge debuterar som artist – i Melodifestivalen.

LÄS MER:Klara Hammarström och Alvaro Estrella återvänder till Mello

LÄS MER:Melodifestivalen görs om – skrotar Andra chansen

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS