Emilia Aalto debuterar med boken 'När bror dör'. 'Frågan kring hur min bror skulle ställa sig till att jag skrev den här boken är svår. Men: jag tänker att om det skulle ha varit lätt för mig att skriva, skulle jag vara fel person att göra det', säger hon.
Emilia Aalto debuterar med boken "När bror dör". "Frågan kring hur min bror skulle ställa sig till att jag skrev den här boken är svår. Men: jag tänker att om det skulle ha varit lätt för mig att skriva, skulle jag vara fel person att göra det", säger hon. Bild: Ali Lorestani/TT

Debutant 2023: Hon skriver om döde brodern

Emilia Aaltos debutbok "När bror dör" kan läsas som en krigsförklaring mot ett samhälle som sviker – men mest av allt är det en kärleksförklaring till hennes döde bror.
– Man kan inte skriva om en människa som är så utsatt som min bror utan att älska den personen, säger hon.

ANNONS
|

Hon skapade dokumentet i datorn samma dag som brodern dog. Emilia Aalto beskriver det som att hon befann sig i en sorts mardrömstillstånd och att hon var rädd för att hon kanske skulle förtränga detaljerna för att upplevelsen var så svår att uthärda.

– Jag behövde hantera det så som jag alltid har hanterat allting, genom att skriva. Jag minns att jag tänkte: om jag lyckas förmedla min kärlek till honom så kanske folk förstår.

"När bror dör" är berättelsen om den tio år äldre storebrodern, han som döps till Miska – som betyder "liten björn" på ryska – han som älskar sin lillasyster över allting annat på jorden.

ANNONS

"när min bror bestämmer sig/för att älska någon/gör han det/med en sällan skådad/hängivenhet/jag vet inte/men jag tror/att hans/kärlek/betyder allt", skriver Emilia Aalto i boken som är uppbyggd i korta kapitel, som en sorts diktverk.

– Jag tänkte inte att jag skriver en dikt eller jag skriver prosa, jag ville mest vara kärnfull och det kändes som att det var enklare när det var uppstaplat på det här sättet, förklarar hon.

Psykisk ohälsa

Barndomen är svår, föräldrarna lever i en dysfunktionell relation präglad av pappans psykiska ohälsa. Emilias bror är ensam och utsatt – på ett annat sätt än hon, hon som är lillasyster har ju alltid haft honom att ty sig till. När han är 13 år gammal gör alkoholen entré i hans liv, han tillbringar dagarna i sängen och får släpas till skolan av kamratstödjare men hos psykologen som mamma ordnat säger brodern ingenting.

"min brors barndom/är inte en sådan/som fläks ut/på statligt finansierade linoleumgolv/och psykologen bedömer/att min bror/inte behöver prata."

Ett tag verkar det trots allt vända för brodern. Han flyttar hemifrån, jobbar i skivaffär, läser upp betygen och börjar arbeta på en förskola. Tills den dagen då en vän – "alltid en vän", skriver Emilia Aalto lakoniskt – bjuder honom på en joint. Bruket blir snart ett missbruk och broderns lekfulla allvar byts mot "en bottenlös avgrund".

ANNONS

Läkande miljö

Behandlingshem, stödboenden och psykavdelningar avlöser varandra i en både oändligt snabb och outhärdligt långsam nedåtgående spiral. Hjälpen är hela tiden utom räckhåll – trots vårdfloskler som "väldigt läkande miljö", "här finns badsjöar och vacker natur" och "vi arbetar individanpassat".

"när min bror självmant/kallar till möte/förklarar/att han inte kan bo ensam/utan stödinsatser/säger kvinnan/han aldrig träffat/att han verkar ha/en så god förmåga/att beskriva/sin egen problematik/att inga åtgärder behöver tillsättas".

– Jag har tampats jättemycket med partierna kring socialtjänsten och hur jag ska redogöra för det kopplat till alla vändor. För det finns otaliga behandlingshem han har varit på, otaliga situationer som jag har kunnat återge, där kämpade jag väldigt mycket med tonen, berättar Emilia Aalto.

Dör på sjukhus

Det näst sista kapitlet är en plågsam Golgatavandring även för läsaren. Efter en traumatisk händelse hamnar brodern på sjukhus, där han två veckor senare avlider.

Lika sakligt som genom hela boken beskriver Emilia Aalto förödmjukelsen i att behöva söka bidrag till begravningen och tvingas lyssna till stödboendets förklaringar om hur personalen inte vetat någonting om broderns diagnoser, drogproblematik och psykoser – "vi trodde bara han drack/lite för mycket öl".

– Det var ingen som lyssnade. Jag hade ett jättestort behov av att någon skulle kunna erkänna att det vi upplevde och det han blev utsatt för var fel, säger Emilia Aalto.

ANNONS

– Så jag tänkte att jag skriver det som någon form av vittnesskildring och kastar det i ansiktet på folk. Jag ville inte att någon skulle kunna värja sig. Jag hoppades att det skulle upplevas som en kärleksförklaring men också en krigsförklaring.

"Anhöriga är skuldbelagda"

TT: Jag tänker att det inte skrivs särskilt många böcker om människor som din bror. Varför tror du att de saknas i litteraturen?

– För att människor som min bror själva ska skriva om sina liv, förutsätter det att de vågar kräva det som de sällan eller aldrig får av samhället: vård, acceptans och tilltro. Insatserna blir nog oftast för höga och erfarenheten säger dem att de ändå inte blir lyssnade på.

Nästan lika svårt är det för anhöriga att skildra en familjemedlems öde. De är ofta skuldbelagda, utmattade och rädda för att såra den som är sjuk, konstaterar hon.

– Vad som har burit mig genom processen är kärleken till min bror. Jag tror att kärleken är den enda komponenten som kan balansera makten i att skildra en annan människas historia.

'Jag har hela tiden tänkt att jag måste vara beredd att skriva så mycket att folk förstår. Om jag inte kan beskriva hans barndom så kan jag inte beskriva varför han blev sjuk. Då ser folk bara slutresultatet, en person som springer omkring och kaosar, så där som vi betraktar folk på parkbänkar. De har också varit barn en gång', säger Emilia Aalto.
"Jag har hela tiden tänkt att jag måste vara beredd att skriva så mycket att folk förstår. Om jag inte kan beskriva hans barndom så kan jag inte beskriva varför han blev sjuk. Då ser folk bara slutresultatet, en person som springer omkring och kaosar, så där som vi betraktar folk på parkbänkar. De har också varit barn en gång", säger Emilia Aalto. Bild: Ali Lorestani/TT
Emilia Aaltos bror dog i förtid efter ett liv präglat av missbruk och psykisk ohälsa. Själv är hon frisk, universitetsutbildad och har en yrkesidentitet. 'Jag har konstant reflekterat kring vad jag har för rätt att berätta. För det är en fråga om makt att berätta någon annans historia', säger hon.
Emilia Aaltos bror dog i förtid efter ett liv präglat av missbruk och psykisk ohälsa. Själv är hon frisk, universitetsutbildad och har en yrkesidentitet. "Jag har konstant reflekterat kring vad jag har för rätt att berätta. För det är en fråga om makt att berätta någon annans historia", säger hon. Bild: Ali Lorestani/TT

Fakta: Emilia Aalto

Ålder: 33 år. Född och uppvuxen i Angered.

Bor: På Färingsö utanför Stockholm.

Familj: Make och hund, en shiba (japansk spetshund).

Bakgrund: Gick samhällsprogrammet med litterär inriktning i Mölndal, har läst litteraturvetenskap, förlagsvetenskap och kreativt skrivande på universitetet.

Yrke: Arbetar med yrkeshögskoleutbildningar, har precis börjat på Nackademin.

Läser: "Jag har funnit styrka i Édouard Louis samtliga verk och Åsa Linderborgs 'Mig äger ingen'. Jag har eftersträvat ett språk som är okonstlat och komprimerat i stil med Jenny Wrangborgs 'Kallskänken', Yahya Hassans båda diktverk och Bodil Malmstens 'Det här är hjärtat'."

Aktuell med: Debutboken "När bror dör" som ges ut i februari.

Emilia Aalto om...

... en av sina favoritförfattare:

– En av mina favoritförfattare är Édouard Louis, han har skrivit självbiografiskt både om sin mamma och sin pappa. Han talar om just det här med att tillhöra en utsatt grupp – om det nu är arbetarklass eller att man är sjuk på något sätt – att det ofta är så att den gruppen inte kommer till tals just för att man inte har resurser att driva den typen av frågor och kanske inte heller självkänsla nog för att tycka att man är värd mer.

... varför hon klarade sig, men inte brodern:

– Jag är tio år yngre så jag var inte med om samma saker som han. Han kände sig ensam och sade alltid att den bästa dagen i mitt liv var när du föddes för då slapp jag vara ensam.

... hon orkar något annat än att skriva, arbeta och vara med familjen:

– Träffsäker fråga, för jag undrar varje dag om jag ska orka saker. Men jag tycker väldigt mycket om att baka, ganska nyligen har jag lärt mig göra surdegsbröd och jag gör mycket pizzor, jag började baka pizzor till min brors begravning.

ANNONS