'Man har ju valt en annan väg i livet än vad man hade gjort om det hade sänts då', säger deltagaren Ida Fransson om att 'Paradise hotel' ändå ska visas.
"Man har ju valt en annan väg i livet än vad man hade gjort om det hade sänts då", säger deltagaren Ida Fransson om att "Paradise hotel" ändå ska visas. Bild: Jessica Gow/TT

Deltagaren om "Paradise hotel": Som en chock

Trots nedläggningen och anklagelser om flera sexuella övergrepp i den tidigare säsongen är det premiärdags för den senaste omgången "Paradise hotel" – två år efter inspelningen.
– Det kom som en chock, säger deltagaren Ida Fransson om beskedet.

ANNONS
|

Olle Axelund, 25, tänker inte titta när "Paradise hotel" drar i gång på måndag, trots att han är en av deltagarna. Det är han för nervös för. När programmet lades ned valde han dessutom att gå vidare i livet och tänka på annat än dokusåpor.

– Det händer mycket på två år, speciellt i vår ålder. De flesta av oss har haft nya relationer och bytt jobb och ställt om livet, säger han under en pressdag inför premiären.

När beskedet damp ner om att gratistjänsten Pluto TV plötsligt ska plocka fram avsnitten ur malpåsen kom det som en chock för deltagaren Ida Fransson, 23.

ANNONS

– Man har ju valt en annan väg i livet än vad man hade gjort om det hade sänts då. Vi hade fått tydliga tecken på att det inte skulle sändas och eftersom det inte fanns någon chans så lade man det sig bakom sig, säger hon.

"Åt det gamla stuket"

I Expressen har flera deltagare anonymt uttryckt sitt missnöje. Några av dem mår dåligt och känner sig överkörda, enligt tidningen.

Jesper Bengtsson, 27, är inte en av dem. Han har varit i två tidigare omgångar, men han tror att den nygamla säsongen har potential att bli en av de bättre, med många starka personligheter och mycket och drama. Han är beredd på starka reaktioner.

Samtidigt dömer han ut den nya snällare varianten "Paradise" som ersatte programmet.

– Vill man kolla på "Halv åtta hos mig" så kan man ju kolla på det nya. Det här är lite mer åt det gamla stuket. Men utan misstänkta sexbrott. Det där var inte okej, säger han.

Ida Fransson tycker att det känns orättvist att sexbrottsanklagelserna, som utmynnade i en numera nedlagd förundersökning, fortfarande kastar skugga över hela programmet.

– Det hände är så klart hemskt, men det är dumt att det är vi som får ta skiten. Att det är vi som ska få stå för något som hände före oss och som vi inte alls medverkade i, säger hon.

ANNONS

"Man har ju tackat ja"

För programledaren Nicole Falciani, 25, var det ett glädjebesked när det stod klart att avsnitten ska visas.

– Det känns kul att få folk får se vad man har gjort och allt jobb man har lagt ner, säger hon.

Hon förstår att alla inte är lika glada över att programmet är tillbaka, men hon tycker också att deltagarna borde ha förstått vad det innebar att skriva på för att delta.

– Man har ju ändå tackat ja någon gång, och man vet ju vad man har tackat ja till. Och gamla säsonger som spelades in för tio år sedan finns ju också kvar, säger hon.

Falciani tycker också att det var orättvist att skrota säsong 15, även om hon har förståelse för kritiken som har riktats mot programmet.

– I grunden så handlar det väl om att produktionsbolag generellt behöver ha bättre riktlinjer. Det är unga människor och det är alkohol. Det är klart det kan hända saker, säger hon.

Nya "Paradise" gick dock för långt, tycker hon.

– Det är väl klart att man vill göra uppdateringar, men jag tror att hoppet blev för stort och tittarna är ju inte jättenöjda. Det kan man ju läsa överallt. Någonstans så väljer man att titta på reality för att man vill se drama, man vill se intriger och man vill se någonting som är långt ifrån ens egna verklighet.

ANNONS

"Paradise hotel" har premiär 20 mars.

Programledaren Nicole Falciani och deltagarna Olle Axeland, Ida Fransson och Jesper Bengtsson syns snart i den nygamla 15:e säsongen av 'Paradise hotel'.
Programledaren Nicole Falciani och deltagarna Olle Axeland, Ida Fransson och Jesper Bengtsson syns snart i den nygamla 15:e säsongen av "Paradise hotel". Bild: Jessica Gow/TT
Programledaren Nicole Falciani tycker att 'Paradise hotel' ska ha drama och intriger.
Programledaren Nicole Falciani tycker att "Paradise hotel" ska ha drama och intriger. Bild: Jessica Gow/TT
Deltagaren Olle Axeland är för nervös för att titta när 'Paradise hotel' drar igång – två år efter inspelningen i Mexiko.
Deltagaren Olle Axeland är för nervös för att titta när "Paradise hotel" drar igång – två år efter inspelningen i Mexiko. Bild: Jessica Gow/TT
Jesper Bengtsson är beredd på starka reaktioner på den nygamla säsongen.
Jesper Bengtsson är beredd på starka reaktioner på den nygamla säsongen. Bild: Jessica Gow/TT

Fakta: Vårens "Paradise hotel"

Är dejtingsåpans 15:e säsong och visas av gratistjänsten Pluto TV, som också visar gamla avsnitt av serien.

Deltagare från start i den nya omgången är: Casper Wolter, Viktor Rygler, Joel Klimczak Jacobsson, Joshua Lord, Olle Axeland, Elin Rosell, Christella Miefa, Ida Fransson, Linn Kihlén, Lovisa Halvardsson, Gabriella Andersson och Jesper Bengtsson.

Detta har hänt:

Våren 2021 stoppades den pågående 14:e säsongen sedan två kvinnor anklagat en manlig deltagare för sexuella övergrepp. Händelserna polisanmäldes först när tittare och medier uppmärksammade saken ett halvår efter inspelningen i Mexiko. En förundersökning om våldtäkt och sexuellt ofredande inleddes, vilken lades ned förra året. Med anledning av händelserna inledde Arbetsmiljöverket också en inspektion av produktionsbolaget Mastiff.

När saken uppdagades fanns en 15:e säsong redan inspelad, men TV3 och Viaplays ägare Nent skrotade även denna och satsade i stället på "Paradise", en snällare och mer inkluderande variant med programledaren Tone Sekelius.

ANNONS