Jan Johansen är bland annat aktuell med sin nya låt "Kom hem till mig igen" som han själv beskriver som en popig sommarlåt som handlar om att vänta på något. På onsdag spelar han live på Mortens krog.
Jan Johansen är bland annat aktuell med sin nya låt "Kom hem till mig igen" som han själv beskriver som en popig sommarlåt som handlar om att vänta på något. På onsdag spelar han live på Mortens krog. Bild: Claudio Bresciani/TT

"Det är alltid kul att spela i Uddevalla"

Det är nu 25 år sedan han slog igenom i Melodifestivalen. I veckan släpper han ny musik och på onsdag gästar han Mortens krog. Bohusläningen tog ett snack med Jan Johansen om nya musiken, hur det var att agera stand in för Thorsten Flinck i årets Melodifestival och om han någonsin tröttnar på att spela "Se på mig".

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeUddevalla usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Just nu har jag inte så mycket inbokat, men jag försöker producera och skriva ny musik, blicka framåt och hoppas att det som är inbokat i höst, eller åtminstone vinter blir av. Annars får man planera för att göra andra saker.

Precis som för de flesta inom musikbranschen gapar spelschemat i princip tomt även för Jan Johansen. Men helt sysslolös sitter han inte.

Ersatte Flinck i Melodifestivalen

Förutom att han har ny musik på gång fick han tidigare i år bland annat agera stand in för Thorsten Flinck i årets Melodifestival.

– Jag var med i mellanakten i Linköping, och plötsligt ville teamet ha ett möte med mig. Då tänkte jag, hjälp, vad jag har gjort nu, säger Jan Johansen och fortsätter:

ANNONS

– Men då berättade de om situationen med Thorsten och frågade om jag kunde framföra låten i stället. Jag förstod helt enkelt att han inte kunde medverka och att bidraget riskerade att diskas.

Jan Johansen framförde Thorsten Flincks bidrag "Miraklernas tid" under årets Melodifestival.
Jan Johansen framförde Thorsten Flincks bidrag "Miraklernas tid" under årets Melodifestival. Bild: Claudio Bresciani/TT

Thorsten Flinck medverkade med låten "Miraklernas tid", men blev diskad på grund av att han stod åtalad misstänkt för olaga hot och ringa skadegörelse. Så Jan Johansen stuvade om sitt schema och hoppade in.

– Det blev en kort repetitionsperiod, men jag ville ställa upp för både Svt och Thorstens skull. Men det fanns aldrig någon tanke av att försöka göra den som Thorsten. Det är en jättefin låt, och jag framförde den på mitt sätt.

"Betyder mycket för mig"

Då var det 17 år sedan han medverkade i Melodifestivalsscenen senast.

– Det kändes såklart konstigt och lite nervöst, men också väldigt roligt.

Totalt har han medverkat i Melodifestivalen sex gånger. Första gången 1995 med låten "Se på mig" som kammade hem den svenska tävlingen och blev således hans genombrott som artist.

Tröttnar du någonsin på den låten?

– Nej, jag gör faktiskt inte det. Det är en jättebra och fin låt som jag är stolt över. Den betyder mycket för mig, och så länge publiken vill höra den så är den alltid lika rolig att framföra. Sedan visst, om det kommer en dag när publiken inte kan sjunga med längre, då kommer jag inte spela den. Men jag kommer alltid att tycka om den lika mycket.

ANNONS
Jan Johansen för snart tjugo år sedan på besök i Uddevalla, 2002.
Jan Johansen för snart tjugo år sedan på besök i Uddevalla, 2002. Bild: Lasse Edwartz

Innan genombrottet tyckte en knappt 30 år gammal Jan Johansen dock att Melodifestivalen var lite töntigt.

– När jag sedan blev tillfrågad att framföra "Se på mig" kände jag att den passade mig perfekt och det blev ju början på min karriär.

Släpper ny musik

Nu är han aktuell med nya låten "Kom hem till mig igen" som släpps den 22 maj och på onsdag spelar han på Mortens krog. En spelning som blir både digital och fysisk.

– Det kommer vara en liten skara publik på plats, men annars kommer den att livesändas. Det känns kul att de både blir som en vanlig spelning men också lite annorlunda att spela för publiken som kanske har riggat upp konserten i vardagsrummet.

Det är inte första gången han spelar på Mortens i Uddevalla.

– Det stället har ju funnits några år och jag har spelat där både på 90-talet och senast för drygt tio år sedan. Det är alltid kul att spela i Uddevalla så det ska bli väldigt roligt att komma tillbaka.

Hur kommer spelningen att bli?

– Det blir både gamla klassiker, nya låtar men också kända låtar som alla kan sjunga med i. Det ska bli riktigt kul att få komma ut och spela igen, och framför allt få träffa publiken.

ANNONS
ANNONS