Klassikern ”Lady & Lufsen” som alltid visas i Kalle Anka på julafton får nu en varningsskylt av Disney.
Klassikern ”Lady & Lufsen” som alltid visas i Kalle Anka på julafton får nu en varningsskylt av Disney. Bild: Pressbild Disney

Disney varnar för rasistiska stereotyper i sina klassiker

Strömingstjänsten Disney plus lanserades i Sverige i september. Nu lägger man till nya varningar för rasistiska stereotyper i bland annat ”Lady & Lufsen”, ”Dumbo” och ”Aristocats”.

ANNONS

Redan i fjol tog jätten Disney fram nya riktlinjer för hur man ska hantera rasistiska stereotyper i sina klassiska filmer. Nu har man uppdaterat sin policy och adderat varningsskyltar i ett antal av sina största klassiker.

”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller felbehandling av människor och kulturer. Dessa stereotyper var fel då och är fel nu”, skriver man enligt brittiska BBC som var först med att rapportera om detta.

De filmer som försetts med den nya varningen är bland andra ”Dumbo” där sjungande kråkor kan uppfattas som ett rasistiskt inslag, i ”Lady och Lufsen” som anses ha många kulturella stereotyper och i ”Djungelboken”. I ”Peter Pan” flaggar Disney för att medlemmar av den amerikanska ursprungsbefolkningen kallas för ”rödskinn”.

ANNONS

På strömningstjänsten Disney plus syns varningen också inför ”Aristocats” där en katt tecknad som en asiatisk stereotyp syns spela trummor med ätpinnar.

Disney har tidigare gjort om exempelvis just ”Lady och Lufsen” där en sång av två siamesiska katter ändrats.

Nu skriver Disney att man hoppas att man genom att peka på stereotyper och rasism kan skapa en debatt som i sin tur kan leda till ett mer inkluderande samhällsklimat.