Djupsinnat samtal om djur och människor

Flera olika konstnärers verk fyller numera Konsthallen Lokstallet. Två av dem, Klara Kristalova och Amalia Årfelt var på besök under lördagen och berättade mer om deras konst och relationen till djur.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under lördagen var det invigning för konstutställningen "Djuret i människan - människan i djuret". Flera konstnärer visar upp sina verk i form av tavlor och skulpturer.

Bredden av konstverken är stor. Lokstallet är fullt av konstintresserade och operasångerskan Charlotta Hult tar plats på golvet för att inviga utställningen med vacker sång. Hon blir sedan avtackad med blommor av Yngve Brothén.

Det känns lite extra inne i stallet, besökarna visar stor entusiasm och många tar upp telefonen och fotar av konsten för att ta med sig den hem.

Speciellt för denna utställning är att även en intervju tar plats under eftermiddagen.

ANNONS

Konstvetaren och journalisten Karin Faxén Sporrong intervjuar två av konstnärerna, Amalia Årfelt och Klara Kristalova.

De får förklara lite mer ingående om sina verk. Det berättar även om deras djupa relation med djur som har varit betydande under hela deras liv.

Klara Kristalova berättar om djurens språk och hur lite vi vet om hur utvecklat det faktiskt är.

– Det är inte bara hundar och apor, som man ofta ser som intelligenta, utan även insekter har ett mycket mer utvecklat språk än vad man tror, berättar konstnären.

Hon förklarar att hon lever med mycket djur och hon bor ute i skogen. Djuren har alltid haft en betydande roll i hennes liv.

Amalia Årfelt har även hon en nära relation till djur och när hon var liten ville hon bli veterinär eller bonde. Hon berättar att människan är ofta stöpt i samma form och man ska se ut på ett visst sätt. Djuren däremot kan ha päls, fjädrar, fjäll och kommer i en massa olika former. Därför, berättar konstnären, är det intressant att uttrycka dessa former i sin konst.

Klara Kristalova vill gärna ha med en smärta i hennes verk. Hon pekar på en skulptur som är en liten vit hund, men som inte har några levande ögon.

ANNONS

Yngve Brothén är glad att få hit konstnärer av denna dignitet som han förklarar lockar många besökare. Han tycker även det är intressant att många konstnärer väljer att jobba med just djur.

– Många gör det naturligtvis för att det finns ett intresse för naturen. Miljön är också hotat och det är ett aktuellt ämne i dag. Fabler har också funnits hur länge som helst och vi berättar ofta historier via djuren.

Konstnärerna lämnar en belåten skara konstintresserade och deras målningar och skulpturer finns kvar i lokstallet att beskåda fram till den 20 september.

ANNONS