Arkivbild. ASAP Rocky framträder på Beacon Theatre, december 2018.
Arkivbild. ASAP Rocky framträder på Beacon Theatre, december 2018. Bild: Charles Sykes

Domen mot Asap Rocky väntas under onsdagen

Under onsdagen väntas domen meddelas mot Asap Rocky och de ytterligare två män som står åtalade, misstänkta för att ha misshandlat en nittonårig man i Stockholm i juni.

ANNONS

Asap Rocky blickar ut över publiken i Anaheim, Kalifornien under Real Street Festival.

– Jag är så glad att vara här just nu, säger han.

Det är den första spelningen som hiphopstjärnan har gjort sedan han fick lämna Kronobergshäktet den andra augusti.

LÄS MER:Leif Mannerström sågar ASAP Rockys matmeny

Det var i samband med att Asap Rocky skulle spela på Smash-festivalen på Stadion som ett bråk utbröt i centrala Stockholm. I ett filmklipp går det att se hur Asap Rocky kastar ner en nittonårig man på gatan och hur han och hans vänner därefter attackerar manen när han ligger ner.

Asap Rockys team släppte själva videoklipp i samband med händelsen, som i stället visar hur de förföljs och försöker undvika en konfrontation. Under rättegången har de yrkat på att de handlade i nödvärn.

ANNONS

Blev en världsnyhet

Rapstjärnan och hans två medarbetare släpptes på fri fot den andra augusti i väntan på dom. Då hade de suttit häktade i en månad. Under den tiden har rättsprocessen blivit en världsnyhet.

Den amerikanske kändisnyhetssajten TMZ rapporterade exempelvis tidigt att Asap Rocky levde under inhumana omständigheter i häktet i Sverige. Uppgifterna tillbakavisades av Asap Rockys advokat.

Frågan har även varit stor i sociala medier, där stjärnor som Post Malone, Kanye West och Kim Kardashian uttalat sig. Under häktningstiden startade även konsertarrangörerna Woah Dad och Maloney concerts en kampanj om att Asap Rocky skulle släppas fri och till och med Donald Trump blandade sig i situationen genom att ringa till Stefan Löfven.

LÄS MER:Asap Rocky-historien blottlägger rasismens hackordning

Den amerikanske presidenten skrev på Twitter att han haft ett "väldigt bra samtal" med statsministern, men bara några dagar senare kom nya besked, då han i stället skrev att Sverige "svikit USA:s afroamerikanska befolkning".

Återvänder till Norden

Rättegången inleddes den 31 juli och det blev en utdragen och uppmärksammad process som sträckte sig över tre dagar.

Efteråt kunde Asap Rocky och de två medåtalade släppas på fri fot i väntan på dom. Asap Rocky har sedan dess åkt hem till USA, men väntas snart återvända till Norden då han ska spela på Blockfest i finska Tammerfors på fredag.

ANNONS

Under onsdagen meddelar Stockholm tingsrätt sin dom.