Återvänder. På torsdag kväll står Ebba Forsberg på scen i Vardagsrummet på Folkets hus.
Återvänder. På torsdag kväll står Ebba Forsberg på scen i Vardagsrummet på Folkets hus.

Ebba Forsberg gästar Vardagsrummet

På torsdag kommer sångerskan Ebba Forsberg till Folkets hus i Uddevalla och framträder tillsammans med husbandet Ångmaskinen. Det blir musik av bland andra Bob Dylan och Leonard Cohen och Tom Waits.

ANNONS

För en vecka sedan kunde vi höra Ebba Forsberg framföra Cohens Halleluja på Idrottsgalan, som sändes i SVT.

Ebba Forsberg har arbetat som musiker i 30 år. Hon började köra bakom gruppen Eldkvarn 1986.

– Det var mitt första betalda jobb. Då kunde jag släppa allt annat och bara syssla med musik. Jag var 22 år, säger hon.

Hon turnerade sedan mycket med Ulf Lundell och har även körat bakom Imperiet. Under ett par år var hon medlem i Traste Lindéns kvintett, där hon också spelade dragspel.

Ebba skriver också egen musik och har gett ut sju skivor.

2007 gjorde hon en skiva med Bob Dylan-låtar tillsammans med Mikael Wiehe. Två år senare kom en skiva med musik av Leonard Cohen och 2015 kom hennes tolkningar av Tom Waits. Den skivan blev grammisnominerad till årets folkmusik/visa.

ANNONS

– Det var deras definition. Först hade de skrivit fel och nominerat mig till årets hip hopare, säger Ebba som själv har svårt att definiera sin musik.

– Det är svårt att sätta etikett på sig själv. Det blir så endimensionellt och då kan man känna att man har tappat bort något. Det är inte renodlad jazz, inte visa, inte punk eller hip hop. Någon slags eklektisk rock, kanske.

Ebba lyssnar gärna på musik hon aldrig skulle hålla på med själv.

– För mig är musik framförallt att få kontakt med delar av sig själv. När jag lyssnar vill jag hitta någon slags resonans i mig själv.

Samma sak gäller när hon framför sin musik.

– Det måste komma från mig själv och om det inte finns någon kommunikation med publiken blir det helt ointressant. Det bästa är det där ögonblicket när musiken går förbi tid, rum, kön, språk och kultur, rakt in i andra människor.

Ebba är uppväxt i Västindien och Botswana, där hennes mammas man var anställd av FN. Till Sverige kom hon först som 20-åring och tyckte då att det var svårt att anpassa sig till en miljö hon inte var van vid.

– Det blev tydligt för mig att jag inte hade samma referensramar som andra svenskar. Jag hade inte sett samma tv-program, inte talat samma språk, inte gått i samma skola. Det finns en social överenskommelse om hur man beter sig, koder för hur man uttrycker sig som inte går att sätta fingret på.

ANNONS

Samtidigt tycker hon att det har varit lärorikt att leva utomlands. Det har gett henne ett annorlunda perspektiv.

– Världen är större än Sverige och Europa.

På torsdag uppträder Ebba tillsammans med husbandet Ångmaskinen. Bandet har funnits i drygt 3 år. Medlemmarna kommer från Uddevalla och Åmål och har spelat med bland andra Robert Broberg, Pugh Rogefeldt, Lars Winnerbäck, Nils Landgren, Jack Vreeswijk och Staffan Hellstrand.

ANNONS