Annie Dahlberg (t.h), från Uddevalla, har tillsammans med tv-bolaget Nent polisanmält en manliga deltagare i Paradise hotel efter ett misstänkt sexövergrepp. Flera deltagare har nu gått ut och vittnat om övergrepp i tidigare säsongen. De tidigare deltagarna Viktoria Johansson (t.v) från Mellerud och Genri Teivald från Lysekil berättar nu också om sin bild på programmet och att produktionsbolagen har mycket att ta ansvar för.
Annie Dahlberg (t.h), från Uddevalla, har tillsammans med tv-bolaget Nent polisanmält en manliga deltagare i Paradise hotel efter ett misstänkt sexövergrepp. Flera deltagare har nu gått ut och vittnat om övergrepp i tidigare säsongen. De tidigare deltagarna Viktoria Johansson (t.v) från Mellerud och Genri Teivald från Lysekil berättar nu också om sin bild på programmet och att produktionsbolagen har mycket att ta ansvar för. Bild: Bild: TT, Viafree/Viaplay

Efter 20 år av ”skandal-tv” – nu kan storhetstiden vara över

Efter 20 år av skandaler i reality-tv satte tittarna och deltagarna ner foten. En man har polisanmälts efter misstänkta sexövergrepp i årets säsong av Paradise hotel och nu delar tidigare deltagare med sig av sina berättelser – om övergrepp som förekommit i många år. Produktioner stoppas och frågan är om tv-genrens storhetstid är över.

ANNONS

Året är 2002. Big brother-deltagaren Peter Svensson är så full att han går upp mitt i natten och kissar på golvet mitt framför näsan på tv-tittarna. Händelsen fick stor uppmärksamhet, men samtidigt som tittarna drog skämskudden över ansiktet var det något nytt och underhållande. Precis som prasslet under de guppande täckena, festerna, bråken och konflikterna.

Skandal-tv var född.

Det är drygt 20 år sedan Big brother hade svensk premiär och femton år sedan reality-programmet Paradise hotel togs till Sverige. Programmen har under åren främst förknippats med konflikter, alkohol och sex – men går nu en förändringens tid till mötes. Den senaste säsongen av Paradise hotel stoppades efter att två kvinnliga deltagare anmält en manlig deltagare för sexuella övergrepp. Han ska bland annat ha tagit på en av kvinnornas underliv mot hennes vilja samt dragit ner bh:n på en annan.

ANNONS

En av kvinnorna som anmälde var Annie Dahlberg från Uddevalla.

– Det började redan tidigare på kvällen. Han började hålla på och jag tar bort hans händer och säger att jag inte vill. Jag är väldigt tydlig. Men i huset fick vi inte prata om det här. Jag har försökt förtränga det, har Annie Dahlberg tidigare berättat för Bohusläningen.

Polisanmälan har skakat hela branschen

Efter övergreppen blev deltagarna tillsagda att inte prata om det som hänt, det berättar kvinnorna i en intervju med TV4. Tv-bolaget Nent group, som står bakom produktionen av Paradise hotel, har kritiserats för att de reagerade först efter att tittare uppmärksammat händelsen – och för att de polisanmälde först ett halvår efter att det inträffat.

Efter skandalen har flera före detta Paradise hotel-deltagare trätt fram och vittnat om deras egna upplevelser i programmet som tidigare tystats ner.

Viktoria Johansson från Mellerud medverkade i Paradise hotel 2020 och tycker det är bra att det nu tas på allvar.

– Man har ju hela tiden vetat om att det händer väldigt mycket skandaler i realityprogram, men när det här kom upp blev jag helt skakig. Många unga tittar på programmet och har deltagare som förebilder, och det är hemskt om man får bete sig så utan konsekvenser, säger hon.

ANNONS

Blev tvingad att sova i samma rum – bröt ihop

Om Paradise hotel kommer att fortsätta sändas i framtiden finns det flera saker som Viktoria Johansson tycker att produktionen borde göra annorlunda.

– Delvis borde de vara mer noggranna i urvalsprocessen. Det finns massa goa killar som vill vara med och om man får varningssignaler ska man inte ta med de personerna. Sedan är det vissa moment i själva programmet som jag också tycker är problematiska, säger hon.

Efter varje parceremoni, ett återkommande moment i Paradise hotel där en deltagare varje vecka skickas hem och resterande deltagare paras ihop med varandra, har programmet bland annat som regel att deltagarna ska sova tillsammans med sin ”partner”. Efter en av parceremonierna bröt Viktoria Johansson ihop.

– Jag och min partner hade bråkat och jag ville inte sova i samma rum som honom, jag grät och ringde till produktionen men dom sa att jag var tvungen att vara i mitt rum. Till slut fick jag gå ut från rummet i tio minuter men inte mer. Det förekommer mycket fest och alkohol och om man inte känner sig bekväm ska man inte bli tvingad.

Bild från en parcermoni under säsong 12 av Paradise hotel från 2020.
Bild från en parcermoni under säsong 12 av Paradise hotel från 2020. Bild: Skärmavbild Viaplay/Nent Group

Skandalerna i Paradise hotel – detta har hänt

Den 20 april sänds ett avsnitt av Paradise hotel säsong 14, där tittarna kan se en manlig deltagare begå misstänkta sexuella övergrepp på två andra kvinnliga deltagare, Annie Dahlberg och Jennifer Paatere. Den manlige deltagaren skickas hem på grund av ”regelbrott”.

De två kvinnliga deltagarna går ut i media och berättar om övergreppen, som enligt dem varit fler än de som visats för tv-tittarna. Reaktionerna blir starka och avsnittet plockas bort från Viaplay och Viafree, och tillsammans med Jennifer Paatere och Annie Dahlberg gör tv-bolaget Nent group en polisanmälan mot deltagaren och tillsätter en intern utredning.

Men både kanalen och produktionsbolaget Mastiff får stark kritik i media för att de reagerat på händelsen först efter att det uppdagats i media - och för att de polisanmälde ett halvår efter att de sexuella övergreppen ska ha begåtts.

Flera tidigare deltagare i Paradise hotel vittnar om att de har sett eller själva upplevt sexuella ofredanden i produktionen, det avslöjas i en granskning av P3 Nyheter. Efter kritiken beslutar Nent group att stoppa hela säsong 14.

Både deltagare och även personal som arbetat inom tv-branschen har i Dagens Nyheter vittnat om en tystnadskultur med maktmissbruk och rädslan för att bli utbytt, något som påverkar hur programmen görs.

Säsong 15 av Paradise hotel är redan inspelad men det står ännu oklar om den kommer att visas. Även realityprorammet Ex on the beach meddelar att nästa säsong ställs in.

Innan hon själv deltog i programmet hade hon en helt annan bild av hur det skulle vara.

– Jag förstod inte hur folk kunde vara med i ett sådant program. Jag tänkte att de som var med inte riktigt var medvetna om hur de framställdes. Men efter studenten ändrade jag mig och ville ut på ett äventyr för att utmana mig själv. Samtidigt kom det upp mycket frågor i huvudet om man verkligen tog rätt beslut, berättar hon och fortsätter:

ANNONS

– För när man väl är med förstår man att det kan bli konflikter, alla känslor blir tusen gånger starkare och det händer saker som man inte är förberedd på.

Under tiden i huset kände hon ändå stöd från både deltagarna och produktionen, trots att det bitvis var omtumlande.

– Jag bröt ihop flera gånger, men då fick jag mycket stöd från deltagare och även produktionen. Så under den säsongen jag var med kändes det bra på det sättet, trots att det var mycket som hände som man i efterhand förstått kanske inte var helt okej.

#Metoo har ändrat förutsättningarna

Hillevi Ganetz är genus- och medieforskare och har forskat om svensk reality-tv – ett programformat som enligt henne varit omdiskuterat redan från start. Det som var mest revolutionerande var att det inte var skådespelare utan ”vanliga” människor som deltog.

– Det har diskuterats mycket i efterhand huruvida man har utnyttjat människor på så vis att de castas utifrån olika roller. För man visar ju inte när folk klipper naglarna eller går på toaletten direkt, utan de stora händelserna som ofta präglas av konflikter. Flera som deltagit tycker inte att de framställs autentiskt och när Expedition Robinson kom började man även prata om "mobbnings-tv". Det där har ju fortsatt.

ANNONS

Enligt henne är den senaste händelsen i Paradise hotel egentligen inget nytt, bara att det inte uppmärksammats i lika stor utsträckning tidigare. Detta menar hon hänger samman med metoo-vågen 2017.

– Anledningen till att det uppdagas på det här sättet först nu är för att en person vågade anmäla och det har man inte gjort förut. Tidigare teg kvinnor om övergrepp för att de själva kände skuld och skam i stället för att lägga den hos förövaren, men både deltagare och publiken har blivit mer medvetna och det är en väldigt positiv utveckling, menar Hillevi Ganetz.

Tänjer på gränserna för tittarsiffror: ”Produktionen måste vakna till liv”

Genri Teivald från Lysekil har medverkat i både Paradise hotel och Ex on the beach. Precis som Viktoria Johansson hade han först ingen plan alls på att medverka i något av programmen.

– Innan var jag nästan emot det. De bara drack och hade sex, och ett sådant program ville jag inte vara med i, berättar han.

– Men jag ville flytta till Stockholm och blev flera gånger tipsad om att söka. Efter ett tag tänkte jag, varför inte? Det skulle ju öppna många dörrar för mig där.

Efter flera intervjuer med både produktionen och psykiater, som alla måste träffa innan beslut om medverkan tas, fick han samtalet om att han kommit med i Paradise hotel 2017.

ANNONS

– Jag blev jätteglad! Men det kändes också nervöst. Jag blev förvånad att lilla jag från en liten by i Ryssland blev utvald, det kändes stort.

Sedan dess har han medverkat i Paradise hotel två gånger, inte helt utan nervositet.

– I början var man lite nojig, men jag försökte hela tiden bara vara mig själv. Jag är ingen dramakille, men det blir mycket drama i huset. Det är ju ett spel och jag märkte tidigt att vissa deltagare förändrades jättemycket, de blev bara elakare med tiden. Kanske för att deras riktiga jag kommer fram i huset, eller för att de bara vill ha uppmärksamhet. Vissa skyller på att produktionen ”klipper fel”, men det går inte. Är man dum och det filmas så har man ju varit dum, menar han.

Precis som Viktoria Johansson tyckte han att produktionen på plats var nära till hands om något skulle hända, men är rädd för att det har blivit värre med tiden.

– Det känns som att de tänjer på gränserna, och att ribban för vad som är okej höjs för varje säsong. Den senaste händelsen är ett exempel på detta. Produktionen har ju suttit och sett och klippt ihop det som hände och tyckt att det är okej att visa i tv. Deltagare gör ännu värre saker för att hamna i rampljuset, och produktionen allt för att få mer tittarsiffror, säger Genri och fortsätter:

ANNONS

– Samtidigt är det en balansgång, utan drama skulle ingen titta.

Utifrån dina egna erfarenheter, tycker du att produktionen kunde gjort något annorlunda?

– Vi fick skriva på kontrakt med vilka regler som gäller, där det står om samtycke till exempel. Men i framtiden måste produktionerna vakna till liv om sådana här program ska fortsätta. Det är bra att den här säsongen stoppades och att de polisanmälde, men det borde ha gjorts tidigare.

Låg status – men stark dragningskraft

Sedan reality-tv:ns begynnelse har programmen nått stor framgång bland tittarna. Enligt forskaren Hillevi Ganetz är det både konceptet men också ett slags detektiv-arbete som lockar.

– När man har gjort undersökningar är ofta reality-publiken medvetna om att det som visas till stor del är konstruerat av produktionen, men däremot är man intresserad av att luska ut vad som faktiskt är på riktigt och vad som inte är det, det är en huvudsaklig spänning som lockar.

Jag skulle säga att alla tittar, men vilka beror helt på innehållet.

Enligt henne har ofta reality-program likt Paradise hotel och Big brother låg status, trots att många tittar på dem. Vilka som tittar och hur mycket vi påverkas av dem är enligt Hillevi Ganetz svårt att säga.

Hillevi Ganetz, genus- och medieforskare vid Stockholms universitet.
Hillevi Ganetz, genus- och medieforskare vid Stockholms universitet. Bild: Pressbild

– Det finns flera nyanser inom genren. Realityprogram där deltagarna utvecklar någon kunskap eller talang ses ofta som "nyttigare" än de program där tittarna bara "är", men jag skulle säga att alla tittar, men vilka beror helt på innehållet.

ANNONS

Hur mycket påverkas vi av programmen?

– Det omöjligt att säga, men visst är det klart att vi påverkas på olika sätt. Det är dock inte så att vi är tomma påsar som fylls med allt som nöjesindustrin ger oss, en del tittar med en viss skepsis medan andra kanske bara tycker det är underhållande.

Varken Viktoria Johansson eller Genri Tievald ångrar att de medverkat i reality-program, och skulle båda tacka ja att medverka igen om de fick frågan

– Många har sagt att jag har dubbelmoral eftersom jag gått ut med kritik mot programmet, men jag skulle vilja vara med igen för att vara en förebild för andra och visa att man ska vara sig själv, att man inte behöver någon jäkla fasad. Dessutom har jag fått vänner för livet, säger Viktoria Johansson.

Genri Tievald instämmer;

– Jag har fått så mycket fina hyllningar av tittare som säger att jag berört dem för att jag varit mig själv, och det känns såklart jättefint och roligt att kunna vara en förebild.

Oklar framtid för ”skandal-tv”

Frågan många ställer sig i efterspelen av Paradise hotel-skandalen är hur framtiden ser ut för "skandal-tv". Bland annat har kommande säsong av "Ex on the beach" ställts in, innan den ens har börjat spelas in. Precis som Hillevi Ganetz tror även Jessica Lindman, kommunikationsdirektör på Discovery Networks som distribuerar "Ex on the beach", att mycket grundar sig i samhällsdebatten som följt efter metoo.

ANNONS

– Hela debatten skapade en större medvetenhet kring hur vi beter oss mot varandra, hur män och kvinnor beter sig mot varandra. Vi tror helt enkelt inte att våra tittare vill ha ett sådant program just nu, säger hon i en intervju med Dagens Nyheter.

Nent group har i en tidigare intervju med TV4 sagt att de inte heller kan fortsätta med den här typen av produktioner på de premisser som varit. När Bohusläningen når presschef Susanne Nylén för att prata om programmets framtid svarar hon att det är tveksamt om de vill uttala sig med tanke på det tumult som nu råder.

Det måste finnas en press på produktionsbolagen att göra om och göra bättre.

Hillevi Ganetz är dock övertygat om att den här typen av reality-program inte kommer att kunna fortsätta på samma sätt som förut.

– Hela branschen har genomgått ett reningsbad, det är bara att se på Hollywoodbranschen som efter metoo har infört andra regler när det gäller sexscener. Bollen är redan i rullning, men däremot hoppas jag inte att det blir någon moralisk trend i att sex inte är något man ska hålla på med, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att programmen kommer finnas kvar men med andra villkor. Det måste sättas större krav på produktionsbolagen, de måste göra om och göra det bättre.

ANNONS

Bohusläningen har sökt produktionsbolaget Mastiff, Meter Television samt fackförbundet Scen och film. Bohusläningen har också varit i kontakt med Annie Dahlberg som avböjer att kommentera.