Arkivbild på Daniel Ek, Spotifys grundare och vd.
Arkivbild på Daniel Ek, Spotifys grundare och vd. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Efter bojkotterna – Spotify inför covid-meddelande i podcasts

Efter att artister som Neil Young, Joni Mitchell och gitarristen Nils Lofgren alla valt att lämna Spotify kommer musiktjänsten nu framföra ett meddelande inför alla podcastavsnitt som diskuterar covid-19. Det meddelar vd Daniel Ek i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Beslutet grundar sig i det ultimatum om att ta bort all sin musik som Neil Young ställde på musiktjänsten , då han anser att Spotify främjar desinformation om covid-19. Framför allt kritiserar han musiktjänstens hållning till Joe Rogans podcast ”The Joe Rogan experience”, i vilken pandemin ofta diskuteras utan att medicinska experter deltar.

Neil Young höll sitt löfte, och i veckan började hans musikkatalog avpubliceras från tjänsten. I solidaritet med Young gjorde även Joni Mitchell och Nils Lofgren, Bruce Springsteens gitarrist, detsamma.

”Vi har ett ansvar”

Under söndagen svarade Spotify på bojkotterna. I ett pressmeddelande, signerat av vd Daniel Ek, säger sig musiktjänsten nu införa ett varningsmeddelande i podcasts där pandemin diskuteras.

ANNONS

”Baserat på responsen över de senaste veckorna har det blivit tydligt för mig att vi har ett ansvar att göra mer för att tillhandahålla balans och tillgänglighet till allmänt accepterad information från de medicinska och vetenskapliga samfunden som guidar oss genom denna tid, som saknar motstycke”, skriver Daniel Ek i pressmeddelandet.

Varningen kommer även låta användare länka sig vidare till officiell information om viruset. Satsningen kommer rullas ut under de närmaste dagarna, uppger musiktjänsten.

ANNONS