Ukrainas bidrag till årets Eurovision song contest har klättrat upp till en förstaplats bland flera oddsmakare. Enligt hemsidan eurovisionworld.com har landet en 23-procentig chans att ta hem segern. På andra plats kommer Italien, vars odds talar för en 18-procentig vinstchans.
Alf Björnberg är professor emeritus i musikvetenskap vid Göteborgs universitet, och tycker inte att utvecklingen är förvånande.
– Det är tydligt sedan lång tid att det inte går att hålla isär populärmusik och politik, och som situationen ser ut nu är det självklart att det blir såhär.
Ryssland utestängs från Eurovision
Den 25 februari, dagen efter Rysslands invasion av Ukraina, meddelade Europeiska radio- och tv-unionen (EBU) att Ryssland inte längre är välkomna att tävla i årets Eurovision song contest, som avgörs i Turin i maj.
"Beslutet återspeglar oro för att, i ljuset av den aldrig tidigare skådade krisen i Ukraina, deltagandet av ett ryskt bidrag i årets tävling skulle äventyra tävlingens rykte", skrev EBU i ett pressmeddelande.
Det är inte första gången konflikten mellan de två länderna syns i tävlingen. Exempelvis stoppades den ryska artisten Julia Samojlova från att ställa upp med sitt bidrag ”Flame is burning” när tävlingen hölls i Kiev 2017. Två år tidigare var det Ukraina själva som valde att inte ställa upp. 2019 stoppades också den inhemska vinnaren Maruv från att delta eftersom det kom fram att hon tidigare har framträtt i Ryssland.
Alina Pash drog sig ur
En liknande situation var det i år när sångerskan Alina Pash drog sig ur tävlingen efter att Ukrainas public service-bolag börjat utreda om hon illegalt besökt den annekterade Krim-halvön 2015.
I stället valdes gruppen Kalush Orchestra med låten ”Stefania” in, som kom tvåa i Ukrainas motsvarighet till Melodifestivalen efter Alina Pash.
Nu spås de vinna hela tävlingen.
Tror du att kriget kommer göra att Ukraina vinner?
– Det skulle det kunna göra, vi vet inte hur situationen är om två månader när det avgörs. Om den är spänd då och det fortsätter såhär är det mycket möjligt att det kommer att spela roll. Folk i Europa röstar på Ukraina av politiska skäl snarare än för att låten är bra, säger Alf Björnberg.
Spelare tror på stödröster
Robin Olenius är PR-chef på spelbolaget Betsson. Han menar att det finns en etablerad tro bland spelare att Ukraina ska få stödröster på grund av situationen, vilket avspeglar sig i oddsen.
– Det stämmer att vi har sänkt oddsen på att Ukraina vinner Eurovison, som en följd av mycket spel. Ukrainas bidrag stod i 30 gånger pengarna, men har rasat drastiskt efter att nyheten slog ner, och står nu i rekordlåga oddset 2,5. Vi har nog aldrig haft så låga odds på ett land innan vi hört alla olika länders bidrag.
– Man ska samtidigt komma ihåg att det är långt kvar. Men just nu är Ukraina storfavoriter att vinna Eurovision, säger Robin Olenius.
Att Ryssland utesluts ur tävlingen är ovanligt. Professor emeritus Alf Björnberg kan inte påminna sig om att det tidigare har hänt utan kan närmast hitta likheter från 1990-talet med krigen i forna Jugoslavien.
– Det vore väl inte helt fel om EBU såg över sitt regelverk. Det vore lätt att införa en regel om att krigförande nationer inte får delta, men det har man inte gjort, därför blir det motsägelsefulla reaktioner i en sån här situation
LÄS MER:Det måste få vara okej med Mello och musik trots kriget
LÄS MER:Ryska Tatu bokade till Liseberg i sommar - arrangören avvaktar
LÄS MER:Ukraina hoppar av Eurovision Song Contest
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.