Elvis kusin Donna Presley kommer till Uddevalla

När rockshowen Be bop a luba kommer till Uddevalla finns en ovanlig gäst med på scen: Elvis kusin Donna Presley.
– Alla vet vem superstjärnan Elvis var, men jag vill berätta om mannen Elvis, säger hon.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeFalkenberg usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Donna Presleys mamma Nash Pritchett var Elvis pappa Vernons yngsta syster. Under uppväxten brukade Nash passa sin nio år yngre brorson Elvis.

Elvis Presley gick från att vara en okänd 19-årig lastbilschaufför 1954 till att ses av 60 miljoner tv-tittare 1956. Året efter köpte han gården Graceland utanför Memphis i Tennessee, där han bodde fram till sin död 1977.

På fredag kväll på Östraboteatern vill Donna Presley berätta vem hennes 15 år äldre kusin var som person, vid sidan av scenen och filmrollerna.

– Han var varm, kärleksfull och omtänksam. Elvis ville att andra skulle känna sig betydelsefulla och det enda som pengar betydde för honom var vad han kunde göra för andra. Han köpte hus och bilar till personer som han inte ens kände. Elvis hade en stark gudstro och stod upp för USA.

ANNONS

Bodde vid Elvis gård

Donna Presley håller med om att framgång har ett pris, när det är på den enormt höga nivå som hennes kusin lyftes upp på.

– Han sa till mig en gång, ”Donnie, jag avundas dig”, för han kallade mig ”Donnie”. ”Jag avundas att du kan träffa en kille som vill träffa dig för att han gillar dig. När jag vill bjuda ut en tjej vet jag inte om hon vill det för att jag är Elvis eller Elvis Presley”.

Donna tror att de känslorna av osäkerhet gjorde att Elvis ville ha sina släktingar i närheten.

– Från att jag var tio år (1960) var jag på Graceland hela somrarna och när jag var 15 ville Elvis att jag skulle flytta dit. Men mamma sa nej. Två år senare köpte Elvis The Circle G Ranch och då flyttade vi dit för att min pappa Earl skulle kunna jobba där, berättar Donna Presley på telefon.

Hjärtattacken 1977

1969 flyttade familjen till en villavagn bakom det stora huset på Graceland och där bodde Donna tills hon gifte sig 1971. Hennes föräldrar och syster bodde kvar till Graceland öppnade för besökare 1982 och de sista tre åren hjälpte Donna sin morbror Vernon på kontoret.

– Elvis turnerade mycket och spelade in filmer, men ibland var han hemma och då var det ett kontrollerat kaos. Man visste aldrig vad som skulle hända, berättar Donna.

ANNONS

Hon glömmer aldrig när hennes mamma Nash ringde den 16 augusti 1977.

– Hon var väldigt upprörd och sa bara ”Be för Elvis”. Jag förstod inte vad som hade hänt. 20 minuter senare ringde hon igen och sa att det var för sent och Elvis var borta. Det var obegripligt.

72-åriga Donna Presley tror att Elvis musik lever vidare för att den inte bara var rytmisk utan även var melodiös och innehöll en berättelse.

– Elvis var vanlig man som var utvald av gud att göra ovanliga saker. Hans karisma och röst var ett perfekt paket.

Ställ frågor om Elvis

I september 2003 var Donna en kort sväng i Skandinavien. En dag i Norge, en dag i Sverige, med besök i en Elvis-butik i Uddevalla (dit hon kommer tillbaka den 18 november i år) och en dag i Danmark.

Årets turné med Be bop a luba är betydligt större, med 21 stopp till och med den 10 december. Nästa turnéstopp blir Uddevalla och Östraboteatern den 18 november. Där kommer åskådarna att få chansen att ställa frågor till Donna Presley om hennes kusin Elvis.

– De som inte vill prata i teatern kan skriva frågorna på en lapp, så läser vi upp dem, säger Donna, som inledde turnén i Skellefteå och Umeå.

ANNONS

– Jag älskar det! Sverige är en vackert, vackert land och människorna jag har mött har varit varma och välkomnande. Jag njuter verkligen av den här upplevelsen. Det är första gången jag står på scen i Sverige och vi har verkligen roligt. Med tanke på allt som händer i världen just nu kan man behöva sitta ner och ha det bra under två-tre timmar där vi tar med åskådarna tillbaka till en härlig tid i livet med fina minnen, säger Donna och syftar på krig och oroligheter i exempelvis Ukraina.

Sjunger tre Elvis-låtar

På scen med bandet i Be bop a luba ska Donna Presley förutom att berätta om sitt liv med Elvis även sjunga, även om hon inte brukar göra det.

– Man ångrar bara det man inte gör, säger hon med ett skratt.

En av de tre låtarna som Donna Presley sjunger ihop med Peter Jezewski och bandet är "A mess of blues" (se filmklipp ovan). Den skrevs av Doc Pomus and Mort Shuman och blev 1960 b-sida på Elvis mest sålda singel (20 miljoner exemplar) "It’s now or never" – en version av den italienska ”O sole mio" (av Eduardo di Capua och Alfredo Mazzucchi 1898) med engelsk text av Aaron Schroeder och Wally Gold.

ANNONS

– Vi sjunger tre låtar ihop som Donna har valt. Förutom ”A mess of blues” är det ”Sentimental me” (först med The Ames Brothers) och den mäktiga ”Let it be me” (ursprungligen franska "Je t'appartiens"), som Everly Brothers gjorde före Elvis, säger Peter Jezewski, som firar tio år med Be bop a luba och 45 år som artist.

Hits med The Boppers

Showens namn myntades av Lasse Åberg och är inspirerat av Gene Vincents hit ”Be-bop-a-lula”, men den låten är inte längre med. Nästan all musik hämtas från 1950- och 1960-talet.

– Jag har med några hitlåtar som jag sjöng med Boppers på 1990-talet också, som ”Jeannie's coming back” och ”Kissing in the moonlight”, säger Peter, som var med och bildade The Boppers 1977 och var med tills han blev soloartist 1993.

Bland Jezewskis favoritlåtar med Elvis finns en ganska okänd som ”The King” sjöng in med The Jordanaires 1960: ”The girl of my best friend”.

– Ja, den lirar jag när jag gör gig ensam, men inte i Be bop a luba. 1957, när jag var tolv år, kom ”In the ghetto” och då höll jag på att ramla omkull. En annan favorit är ”If I can dream”, som ingen ännu har lyckats sjunga lika bra som Elvis.

ANNONS

Kandiderade för SD

Mest uppmärksamhet de senaste åren har Peter Jezewski fått för att han framträdde under Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg 2016 och kandiderade till riksdagen för SD 2018.

– Det har kostat mig mycket, för jag är fortfarande portad av de som har makten, från tv-program som ”Bingolotto”. Allmänheten har nog ändrat uppfattning. Jag har ju även spelat för Socialdemokraterna och på fängelser, men då reagerade ingen, säger han.

Det händer fortfarande att Peter Jezewski blir påhoppad i sociala medier för sina SD-sympatier.

– De har kallat mig nazistartist och det gör mig ont, för min pappa slogs mot både nazister och kommunister i Polen. Jag är själv andra generationens invandrare, så det med nazism känns orättvist, berättar sångaren som hyllade Johnny Cash i Halmstad i våras och kommer tillbaka dit den 2 april med Be bop a luba.

ANNONS