Emilie skriver och maken Johan Gabriel Carlén korrekturläser. de spelas av Camilla Hedin och Daniel Olsson från Strömstad. Bild: ur filmen Emilie
Emilie skriver och maken Johan Gabriel Carlén korrekturläser. de spelas av Camilla Hedin och Daniel Olsson från Strömstad. Bild: ur filmen Emilie

En deckardrottning på vita duken

När filmen om Emilie Flygare Carlén hade premiär i hemstaden Strömstad såldes biljetterna slut på nolltid. 21 november kommer filmen till Bohusläns museum.

ANNONS

Emilie Flygare Carlén var av Europas mest lästa romanförfattare på sin tid och Sveriges första deckardrottning.

– Förläggare hade bestseller-listor då också och hon låg alltid i topp. I bland gick hon i yttersta toppen och gick om Charles Dickens och Alexander Dumas. Det var det gänget och hon, sa manusförfattaren och producenten Bodil Tingsby till Strömstads tidning inför premiären.

Filmen är en 55 minuter lång dramatiserad dokumentär, och vid nästan varje visning hittills har den presenterats på plats av Bodil Tingsby, som gjort filmen tillsammans med fotografen Erik Fägerwall och hans team.

– Under samtalen efter visningarna berättar de flesta hur överraskade de blivit över hur stor hon var som författare. Och förstås hur fängslade de blivit av hennes livsöde. Att som hon segla som skeppare på sin fars fraktskutor utmed kusten, var naturligtvis ovanligt för en kvinna på den tiden, säger Bodil Tingsby.

ANNONS

Skådespelare och statister är nästan uteslutande från Strömstad och andra platser utmed kusten, som Rossö, Bassholmen, Skärhamn och Göteborg.

– Många i våra trakter känner till henne, och har man läst henne är man fast. Har man inte, kan man inte låta bli att fängslas av hennes livsöde, säger hon.

ANNONS