Christer Johanssons karaktär Vincent funderar mycket över var världen egentligen är på väg. Framför allt är det oron för miljön och jordklotets fortlevnad som upptar hans tankar. Han har också ett komplicerat förhållande till kvinnor och till sina två halvbröder Karl och Kristian. Dessutom ett alkoholmissbruk och psykisk sjukdom att hantera.
I den första boken “Vakten på Kynnefjäll” är det kampen för att förhindra slutförvaring av kärnavfall på Kynnefjäll som ligger i fokus. Trots att kampen redan tycks vunnen är bipoläre Vincent ändå orolig för att någon ska få för sig att gräva ner kärnavfall i området. Han bosätter sig ensam i en stuga på fjället för att vara beredd om något skulle hända. Han behöver också en paus från vardagen för att försöka komma bort från sitt alkoholmissbruk.
I den andra boken i serien “Det sjunde året” har det gått sju år sedan han bodde på Kynnefjäll och Vincent bor i en liten stuga i civilisationen. Från oron för kärnavfallet har han nu gått över till att ha ångest för klimatet. Han är orolig för vad USA:s dåvarande president Donald Trump och hans politik skulle innebära för jordens fortlevnad. Det var tydligt att han sympatiserade med Greta Thunberg och hennes övertygelse om att det är forskarna och vetenskapen vi måste lyssna på. Men precis som i den första boken är olycklig kärlek också en stor del i Vincents liv. Han kan inte glömma kärleken Nadja som lämnade honom för att flytta till USA.
Den tredje boken om Vincent är också den sista i serien och den utspelar sig på nyårsdagen. Vincent åker ut på på en ö för att vandra runt och reflektera över livet. det är mitt i en pandemi. Han minns tillbaka på hösten där han tog ledigt från Återvinningscentralen i Ljungskile för att åka till Aten och leta efter sin försvunne halvbror Kristian. Jakten på Kristian blev fruktlös men i stället träffade han Angelica som han inledde ett förhållande med. Allt känns bra men Vincent är osäker på vad han egentligen vill. På ön får han chans att reflektera över sitt liv och de val han gjort och vad han vill göra i framtiden.
Det är inte utan att jag får sympatier för den vilsne men ändå så känslige Vincent. Christer Johansson använder honom för att reflektera över många av nutidens problem och orosmoment - inte minst när det gäller klimatet och den planet vi bor på. Som motpart kommer den kände miljödebattören Stefan Edman in och lugnar Vincent då och då. Jag är säker på att många känner igen sig i den oro Vincent känner och jag tycker det är ett berättargrepp som fungerar. Edmans roll är dock lite överflödig, tycker jag. Det är lågmälda men behagliga historier. Lite sorgsna och oroliga till en början men i avslutande ”Gott nytt år” tycks ändå Vincent ha fått någon slags hopp tillbaka och förlikar sig med den han är och det liv han lever. Det unnar jag honom.
Titel: Gott nytt år
Författare: Christer Johansson
Utgiven: 2021 på Lindelöws förlag