Folklivsforskaren Ebbe Schön död

Den svenske folklivsforskaren, litteraturvetaren och författaren Ebbe Schön har gått bort efter en tids sjukdom, skriver Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Ebbe Schön, uppväxt i Brastad, Lysekil var känd för sin djupa kunskap om svensk folktro och sägner kring tomtar, troll, älvor och vättar.

Han medverkade ofta i radio och tv som expert i ämnet om olika väsen som gengångare, gastar och mylingar. Det var vetande som gjorde Schön folkkär med åren.

Schön skrev flera böcker om det ockulta och var även docent i litteraturvetenskap. Han doktorerade i Jan Fridegårds författarskap och hade en chefsroll på Nordiska museets folkminnessamling.

– Spöken, tomtar och troll är något som alltid har lockat mig och som gjort ett väldigt stort intryck på mig redan som barn, har han tidigare sagt till Bohusläningen.

ANNONS

I en intervju 2019 när Ebbe Schön fyllde 90 år berättade han att han kände som som en femåring och att hans arbete skänkte honom mycket glädje.

– Tiden har gått så fruktansvärt fort. Det är ju inte klokt, sa han då.

Fantastisk berättare och skicklig skribent

Folklivsforskaren Jonas Engman som arbetar på Nordiska museet minns Ebbe Schön som en fantastisk berättare och en skicklig skribent.

– Det är få som slår honom där. Och mycket har nog att göra med den kärlek han hyste för det övernaturliga. Han var väldigt engagerad i det folkliga, det var nästan som ett kärleksförhållande, säger Jonas Engman.

Jonas Engman har själv studerat under Ebbe Schön och minns särskilt när när SVT under 80-talet sände julkalendern ”Trolltider” där Ebbe medverkade. Lucköppningen skapade stora reaktioner bland religiösa tittare då programmet handlade om det övernaturliga.

– Det kom in flera kritiska brev till redaktionen, bland annat, och dessa såg Ebbe till att de hamnade i arkivet på Nordiska museet. Vilket är jätteintressant att se idag, hur samtiden såg på förhållandet mellan kyrka och stat och hur det utvecklats, säger han.

På sin blogg skriver Clas Svahn om sin vän att ”Det känns väldigt, väldigt tomt ”.

Ebbe Schön blev 92 år. Strax före sin död hade han just publicerat boken ”Gårdstomtens tårar”.

ANNONS

LÄS MER: Ebbe Schön fyller 90 men känner sig som en femåring

LÄS MER: Därför tror vi på saker som inte finns

LÄS MER: "Tradition i Bohuslän att aga varandra med riset över påsk"

LÄS MER: "Vår svenska tomte" har kommit i nyutgåva

LÄS MER: Pläderar för freden och fri­heten

ANNONS