En pool i stället för spira på taket till Notre-Dame är förslaget från svenska arkitektfirman UMA. Pressbild.
En pool i stället för spira på taket till Notre-Dame är förslaget från svenska arkitektfirman UMA. Pressbild.

Förslaget: Gör Notre-Dame till pool

En swimmingpool med de tolv apostlarna som heliga badvakter. Det är det svenska förslaget till återuppbyggnaden av Notre-Dame.

ANNONS

Frankrike planerar en internationell tävling för att få in förslag på hur återuppbyggnaden av katedralen Notre-Dame i Paris ska se ut. Och även om tävlingen ännu inte är officiellt utlyst har arkitekter redan börjat presentera sina idéer på hur den eldhärjade nationalklenoden ska se ut i framtiden.

Nu ger sig den svenska arkitektfirman UMA in i leken med ett radikalt förslag: en swimmingpool på katedralens tak. Tanken är att poolen ska ersätta taket och spiran som totalförstördes i branden för en månad sedan.

Förslaget uppmärksammas nu världen över.

- Responsen har varit galen. Det har ringt folk och media från när och fjärran. Min syster i Spanien såg precis på nyheterna, deras variant av Rapport, där vårt förslag var med, säger Ulf Mejergren på UMA till Aftonbladet.

ANNONS

Tanken med korsformade poolen, som ska vara offentlig, är att visa att kyrkan tillhör staden och folket. Från poolen på taket ska man kunna blicka ut över Paris.

”Vi tycker att katedralen ser mycket bättre ut utan spiran och taket. I stället lät vi klocktornen, de flygande strävpelarna och rosenfönstren tala för sig själva”, skriver UMA på sin hemsida.

Tanken är även att statyerna föreställande de tolv apostlarna, som klarade sig undan branden, ska stå som en slags heliga badvakter vid poolkanten.

TT
Fakta: Notre-Dame

Började byggas 1163. Genom århundradena har flera tillbyggnader och restaureringar genomförts, bland annat en omfattande rekonstruktion 1845-1864. FN har klassat kyrkan som ett världshistoriskt monument, och varje år besöker omkring 12-14 miljoner människor Notre-Dame.

Källor: NE, TT

ANNONS