Intresset för tidningen där Batman gjorde entré är stort. Arkivbild.
Intresset för tidningen där Batman gjorde entré är stort. Arkivbild. Bild: Douglas C. Pizac/AP/TT

Första tidningen med Batman kan bli rekorddyr

Ett sällsynt och välbevarat exemplar av serietidningen där Batman först medverkade ligger ute på auktion och priset väntas bli rekordhögt, skriver New York Post.

ANNONS
|

Läderlappen, eller Batman som han heter på engelska och nu även på svenska, gjorde sin debut i den amerikanska serietidningen ”Detective Comics” nummer 27, 1939. Där introducerades den föräldralösa Gotham-miljonären, Bruce Wayne, skapad av konstnären Bob Kane och författaren Bill Finger.

I fredags låg priset på motsvarande över 6,5 miljoner kronor, men enligt experter som tidningen har pratat med kommer det sannolikt att öka, delvis för att just nummer 27 ses som något av en helig graal inom serievärlden tillsammans med ”Action Comics” nummer 1 från 1938 där Stålmannen medverkade för första gången.

– Det var då den här hjältehysterin startade och 1,5 miljoner dollar (cirka 16 miljoner kronor) är inte en orimlig gissning. Den är så eftertraktad att den kommer att få galen uppmärksamhet, sade Ted VanLiew, ägare till Super World Comics i Massachusetts, till tidningen.

ANNONS

Den första Stålmannen-tidningen innehar rekordet för den dyraste serietidningen. Den gick för 5,3 miljoner dollar, motsvarande 56 miljoner kronor, vid en privat försäljning 2022.

Hur dyr Batmantidningen blir återstår att se. Auktionen avslutas i Dallas, Texas, den 30 mars.

ANNONS