Frej Larsson "Det kommer alltid finnas en Elvishöft som vuxna blir rädda för"

En av Sveriges största hiphop-akter besökte Strömstad förra helgen. Strömstad och nattklubben The Cod har en stor plats i hans hjärta. Han pratar även om sin musik och priset han får betala för att vara hiphopartist.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Klockan är några minuter över tolv. Nattklubben The Cod börjar fyllas med folk som är där för att ta del av en av sommarens mest populära spelningar. Vid halv ett tiden ska en av Sveriges störta hiphop-akter äntra scenen, nämligen Frej Larsson.

Snart kommer han innanför dörrarna tillsammans med hans entourage, bland andra DJ:en och producenten Albin Lindberg (Young Earth Sauce), samt rapkollegan Muhammed Faal, och det blir livat i korridorerna. Modet består av keps, solglasögon, långa halskedjor och vad som ser ut att vara en morgonrock.

Först blir det raka vägen när i logen för att ta ett glas innan spelningen börjar. Frej Larsson är ordentligt peppad och hälsar med ett stort leende. Han är glad att vara tillbaka i Strömstad och The Cod, nattklubben har en speciell plats i hjärtat.

ANNONS

– Utanför dörrarna till The Cod tog jag emot mitt första hiphopgage någonsin.

Rödvin hälls upp, hela gänget börjar trumma på borden och Frej berättar hur mycket han uppskattar att alla är där för att spela tillsammans.

– Ni är ett sådant jävla winning team allihop!, utbrister Frej medan vinet rinner ner i glasen som är uppställda i rad på bardisken.

Frej Larsson sätter igång förfesten.
Frej Larsson sätter igång förfesten. Bild: Thobias Nilsson

Rapparen berättar att kärleken till staden är stor och han kollar alltid med sin bokare om det finns möjlighet att spela på The Cod. Ägarna till nattklubben behöver inte ens höra av sig utan det gör Frej själv. Han känner att det alltid varit en bra energi här.

– På vissa ställen man kommer till kan personalen vara vresig och sätta en sur stämning på tillvaron, men det har aldrig hänt här. Det är grymma tekniker, bra ljud och bra vibb. Hit vill man återkomma oavsett var i karriären man är.

Frej är mitt upp i arbetet med sin kommande skiva. Därför är han inte ute och spelar lika mycket, utan han valde de platser som betyder mest för honom. Sist kommer han från festivalen Storsjöyran.

– Det var galet, de bar typ ut tio svimmade personer per låt.

ANNONS

DJ:en Albin Lindberg har arbetat fram musik tillsammans med Frej under flera år och samarbetet har fungerat väldigt bra, berättar rapstjärnan.

– Allt han gör håller bra kvalité. Han bidrar med massa bra energi och har ett stort hjärta.

Han berättar om vikten att omgärda sig själv med personer man respekterar. Inte människor som har en ansträngd hiphopattityd och som är sura eller aggressiva.

– Är du en fin människa som kramas när man träffas och som sprider bra energi, ja då förstår jag snabbt att man kan ha det långsiktigt underbart ihop, berättar Frej samtidigt som han berömmer rapkollegan Muhammed Faal.

Samma gäng som han har med sig till The Cod vill han kunna sitta och ta det lugnt med i Gambia på ålderns höst. Några har ramlat av tåget genom åren men de har en tendens att komma tillbaka efter fem år när de skilt sig, berättar artisten.

Frej Larsson tillsammans med rapkollegan Muhammed Faal.
Frej Larsson tillsammans med rapkollegan Muhammed Faal. Bild: Thobias Nilsson

– Genom att göra det jag gör har jag sluppit både första och andra skilsmässan, jag valde kreativiteten över allt, vilket jag är glad för i dag. Jag respekterar dock allas val när det kommer till att skapa familj.

Frej Larsson är känd för sin frispråkighet och hans liberala syn på droger. Han ses av vissa som kontroversiell. Det har lett till diverse komplikationer genom åren och han berättar att ju större han blir desto mer inflytande får hans ord.

ANNONS

– Mina ord är mer betydande för ungdomen än statsministerns. Det kommer alltid finnas en Elvishöft de vuxna blir rädda för. Just nu är det droger, i föregående generation var det hårdrocken och satanismen de oroade sig för.

Åtalad för hot mot tjänsteman

Han förklarar att han försöker bena ut vad som är fantasi och inte, och menar att vissa droger är farliga och vissa inte. Han vill rädda ungdomar från att ta en överdos och mista livet.

– Vissa tror säkert att jag är ute och propagerar för all typ av narkotika. Det är inte sant utan jag vill att man i så fall ska ta något som inte gör dig illa om du tar det på rätt sätt. Det finns Fentanyl nu till exempel och vi har haft vänner som torskat på det.

Den äldre generationen, menar Frej, har inte koll på vad han försöker göra. Han vill göra samhället bättre och tryggare genom att berätta om sina erfarenheter av droger.

Frej ska även infinna sig i Svea hovrätt där han står anklagad för hot mot tjänsteman. Det hela handlar om en text han skrev där han beskriver hur han ska filea en guldfisk, och han döpte fisken till samma namn som en narkotikapolis i Stockholm.

ANNONS

– Blir jag dömd gör jag en Joachim Posener och flyr landet. Jag tänker inte sitta i fängelse för en raplåt, det lovar jag.

Förra sommaren, berättar han, var det svårt att jobba som rapartist. Polisen kom och grep hans fans på spelningar hela tiden och han ser det som att de försöker straffa människor kollektivt för att de lyssnar på hans musik. Men denna sommar har varit lugnare.

Snart är det dags för vännerna att ta steget upp på scenen och en låt som definitivt kommer spelas är " Anna Book", som har legat på topp 50 listan längre än någon annan hiphop låt i år.

Golvet packades snabbt när Frej Larsson öppnade upp showen
Golvet packades snabbt när Frej Larsson öppnade upp showen Bild: Thobias Nilsson

Frej Larsson spelas ofta inte på radio och promotion blir han utan på grund av hans texter, berättar Frej. Han tycker det är märkligt att annan hiphop som kan skildra samma ämnen kan komma att spelas men hans musik växer enbart genom fansen.

– Det är mycket roligare att växa utav fansen. Jag är sjukt tacksam att det blev så i slutändan, säger Frej Larsson innan de lämnar logen för att riva av sin spelning en trappa upp.

Scenen fylls med rök, ljuset blixtar i alla dess färger och basen går tungt när spelningen börjar och den trogna fanskaran gör sig hörda och sjunger med i låtarna. "Anna Book" blev som utlovat spelad och det märktes vilket tryck det blev på golvet när de körde sin nya hit.

ANNONS

Efter spelningen tar de med sig festen ner i logen igen. Det är uppdukat med olika sorters tilltugg och något att fukta strupen med. Där diskuterar vännerna om de kanske blir en tur ut till Krokstrands klippor kommande morgon för att koppla av innan de fortsätter ut på vägarna.

ANNONS