Tony Fischier har skapat en kriminalhistoria som innehåller mycket men är på gränsen till osannolik.
Tony Fischier har skapat en kriminalhistoria som innehåller mycket men är på gränsen till osannolik. Bild: Matilda Berg Fischier

Fullproppat och spännande om en man som försvann

En spännande och driven kriminalhistoria som i bland balanserar på gränsen till det osannolika. Journalisten Tony Fischiers debut är lovande, men han har en bit kvar fram till förebilden och betydligt mer kända Åke Edwardson och hans historier om kriminalkommissarie Erik Winter.

ANNONS
|

Historien inleds med att fyraåriga Ballerina ramlar i vattnet från en bro i centrala Göteborg och är nära att drunkna. Bokhandelsbiträdet Hans Arnesson kastar sig i och lyckas rädda henne. Men bara timmar senare hittas Arnesson knivhuggen i sitt hem. När en ung kvinna hittas död, tömd på blod och tatuerad med signaturen Kilroy är det samtidigt mycket som tyder på att seriemördaren med samma namn är tillbaka i Göteborg efter flera års uppehåll. Dessutom dyker det upp en facebookgrupp på nätet som kan vara ett tecken på att Ragnvids försvunna syster Viveca lever. Ja, ni hör själva att det är många till synes vitt skilda skeenden som ska fogas i hop till en läsvärd historia.

ANNONS

Tvingas inse att allt hänger i hop

I centrum av historien står kriminalkommissarie Niklas Ragnvid. Tillsammans med sina kollegor jagar han Arnessons mördare och seriemördaren Kilroy. Samtidigt är han väldigt nyfiken på vad som egentligen har hänt med hans syster Viveca som varit försvunnen i många år. När en bild av henne dyker upp på facebook tar han hjälp av en privatdetektiv för att försöka reda ut saken. Så småningom tvingas Ragnvid och kollegorna inse att sakerna som till en början inte tycks hänga i hop ändå gör det. Det blir en kamp mot klockan, som leder poliserna från Göteborg till Umeå och tillbaka igen, för att försöka ta fast mördaren innan fler mord hinner ske.

Tony Fischier är född och uppvuxen i Umeå men bor i Göteborg. Han har jobbat med tungt kriminella på anstalt, något som så klart påverkat hans skrivande av kriminalhistorier. Sedan många år är han journalist, bland annat med ett förflutet på Bohusläningen och nu senast Göteborgsposten. Att han kan skriva råder ingen tvekan om. Mannen som försvann är en salig blandning av många olika skeenden. Försvunna personer, stulna identiteter, seriemördare, sociala medier, privatdetektiver och trassliga familjeförhållanden. Tony Fischier har skapat en fullproppad kriminalhistoria som han får jobba hårt för att hålla i hop.

ANNONS

En bit kvar till förebilden

Boken är spännande med högt tempo och humoristiska inslag. Det blir dock lite väl många karaktärer för att jag ska få någon djupare relation till någon. Handlingen blir dessutom lite för osannolik stundtals och Fischier gapar över för många parallella skeenden för att det ska bli trovärdigt. Det är en lovande debut som hade vunnit på att tajtas till lite. Han jämförs med en annan göteborgsförfattare som också skrivit några ord på omslaget, Åke Edwardson. Jag är mycket förtjust i Edwardson och hans suggestiva och lågmälda historier om kommissarie Erik Winter och kan konstatera att Tony Fischier har en bit kvar upp till honom.

Titel: Mannen som försvann

Författare: Tony Fischier

Förlag: Utgiven 2021 på Lind & co

ANNONS