I finalen var det äntligen dags för godisautomaten att lyfta på hatten och där under återfanns Daniel Norberg. Pressbild.
I finalen var det äntligen dags för godisautomaten att lyfta på hatten och där under återfanns Daniel Norberg. Pressbild. Bild: TV4

Godisautomaten vann "Masked singer"

I nio veckor har han charmat, trollbundit och förvirrat både jury och tv-tittare. När masken åkte av på den skönsjungande Godisautomaten var det komikern Daniel Norberg som dolde sig därunder.

ANNONS

Tolv kända svenskar har en efter en tvingats ta av sig de fantasifulla maskerna, och i finalen på TV4:s nya flaggskepp "Masked singer" var det Voododockan, Godisautomaten och Enhörningen som gjorde upp om segern.

Det är programmets publikpanel som röstar om vem som går vidare och vem som tvingas avslöja sig. Juryn, bestående av Pernilla Wahlgren, Måns Zelmerlöw, Nour El-Refai och Felix Herngren, gissar – med varierande framgång – på vem de tror döljer sig bakom de olika maskerna.

Vinnaren Daniel Norberg prickade in både Nour och Pernilla till slut tack vare ledtrådarna.

– Det har varit en otroligt rolig grej att få vara med om, det är häftigt att bli bedömd för sin sång utan att några förutfattade meningar finns med. Men samtidigt känns det lite naket på något konstigt sätt – trots dräkten. Inget som man tidigare har gjort spelar någon roll, det är bara rösten, säger han.

ANNONS

Allt topphemligt

Hemlighetsmakeriet har dock varit en utmaning. Inte ens programledaren David Hellenius känner till kändisarnas identiteter – och deltagarna hålls separerade från varandra bakom scenen. Sin medverkan har Daniel Norberg hållit i en tajt krets bestående av den närmaste familjen.

– Man är van vid att få kommentarer direkt när man lagt ut ett klipp eller varit med i något sammanhang. Här spelar det ingen roll att jag har gjort en kanonlåt inför miljoner tittare på fredagskvällen, på lördag morgon är det tyst i alla fall...

"Masked singer" bygger på ett koncept från Sydkorea och har blivit en stor succé i både USA och Storbritannien. I Sverige har programmet legat i topp i tv-mätningar med i snitt 1,5–2 miljoner tittare varje vecka.

Under seriens gång pågår en intern tävling inom juryn om vem som lyckas gissa rätt på flest kändisar. I botten på den ligan har Felix Herngren parkerat.

– Jag har nog inte varit gruppens skarpaste hjärna, men jag har haft sjukt kul ändå. Det är mycket svårare än man tror, folk har väldigt olika röster när de sjunger och när de pratar, sade han tidigare till TT.

Skruvade ledtrådar

I finalprogrammet kammade han dock hem sin första poäng när han listade ut att det var författaren och programledaren Hans Rosenfeldt som dolde sig bakom Voodoodockan.

ANNONS

Även Ellen Bergströms Enhörning tog Måns Zelmerlöw och mästergissaren Pernilla Wahlgren relativt tidigt i programmet.

– Det har varit väldigt roligt att höra juryns gissningar, men lite läskigt när de har varit en på spåren. Då har manusförfattarna fått börja tvista ledtrådarna lite så att de ska passa in på flera, berättar Daniel Norberg.

Skriver egen musik

Godisdräkten beskriver han som både stilig och knasig – vilket rimmar bra med hans personlighet och han är tacksam för att han fick en kostym som han kunde röra sig i. Mest nöjd säger Daniel Norberg att han är med framträdandet i semifinalen där han bland annat tolkade en låt av Laleh.

– Där kände jag att min röst kom fram. Jag gillar den stilen med fina svenska låtar.

För Daniel Norberg har medverkan i "Masked singer" och juryns fina lovord av hans röst gett blodad tand och den 4 juni släpps hans egenskrivna singel "Finnas kvar".

– Nu är det början på något nytt, säger han och skrattar.

Kristina Erkenborn/TT

'Masked singers' jury bestående av Felix Herngren, Nour El-Refai, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren har under nio veckor försökt gissa vilka som döljer sig bakom de olika maskerna. Pressbild.
"Masked singers" jury bestående av Felix Herngren, Nour El-Refai, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren har under nio veckor försökt gissa vilka som döljer sig bakom de olika maskerna. Pressbild. Bild: TV4

Fakta: De här befann sig bakom maskerna

Godisautomaten – Daniel Norberg

Voodoodockan – Hans Rosenfeldt

Enhörningen – Ellen Bergström

Sjöbjörnen – Anders Bagge

Draken – Johanna Nordström

Korpen – Robert Wells

Roboten – Nassim Al Fakir

Monstret – Kikki Danielsson

Isvargen – Victoria Silvstedt

Jokern – Lotta Schelin

Fåret – Christina Schollin

Pingvinen – Sven Melander

ANNONS