Göteborg firar 400 år 2021 och som en del i firandet sätter Göteborgsoperan upp en musikal byggd på Håkan Hellströms musik.
Göteborg firar 400 år 2021 och som en del i firandet sätter Göteborgsoperan upp en musikal byggd på Håkan Hellströms musik. Bild: Anna Svanberg

Håkan Hellströms musik blir musikal på Göteborgsoperan

Håkan Hellström flyttar in på Göteborgsoperan. Som en del i stadens 400-årsfest 2021 sätter man upp en musikalen "Kärlek skonar ingen" byggd på Hellströms musik. – Det är verkligen exalterande och en stor ära, säger Håkan Hellström.

ANNONS

Arbetet med Håkan Hellström-musikalen har pågått en längre tid. Författaren Mirja Unge och regissören Victoria Brattström har arbetat fram berättelsen tillsammans med Simon Ljungman, mångårig gitarrist i Håkan Hellströms band.

– Har ofta sett scener framför mig när låtarna kommit till. Som små filmscener. I de där filmerna spelas rollerna av olika figurer jag fantiserat ihop, kompisar, människor jag mött eller hört om, mig själv också såklart, säger Håkan Hellström och fortsätter:

– Gemensamt för allihop är att de sjunger i de där små filmerna. Så musikal känns närmre än vad man kanske kan tänka sig.

Musikalen utspelar sig under ett dygn i Göteborg och flera av karaktärerna i Håkan Hellströms låtar, bland andra Eva, Lena, Fernando och Karl-Johan, kommer att dyka upp på scenen.

ANNONS

– I mitt förberedelsearbete har jag utvecklat en speciell typ av nördlyssning. Jag drar på mig lurarna och går ut och går, sätter mig i rörelse, och låter musiken föra mig in i de där filmscenerna som Håkan snackar om. Där i gränslandet mellan vardag och magi, när jag går runt i mitt Göteborg, har jag lärt känna Håkans figurer i låtarna, säger regissören Victoria Brattström.

Musikalen får premiär i september 2021. Biljetterna släpps den 16 juni.

TEXTEN UPPDATERAS

LÄS MER:Modigt och mästerligt när Hellström vågar testa nya vägar