Han är nya ansiktet i köket i Vår tid är nu

Just nu gör han succé i Jägarna mot Rolf Lassgård, men snart blir Johan Marenius Nordahl från Lerum förmodligen mer känd som det nya ansiktet i Vår tid är nu.

ANNONS
|

Johan Marenius Nordahl har haft gott flyt i inledningen av sin skådespelarkarriär. Först kom han in på första försöket på scenskolan i Malmö. Sedan fick han direkt en huvudroll mot Rolf Lassgård tv-serien Jägarna. Han beskriver rollen som en oväntad skänk från ovan.

– När jag gick ut scenskolan förra våren hade jag verkligen inget på gång och hade jobbångest såklart. Dagen efter examen ringde castaren och ville träffa mig här i Göteborg, säger han.

Spelar Erik Bäckströms brorson

Efter ett antal auditionomgångar fick han rollen som Peter Bäckström, polisaspirant och brorson till Erik Bäckström (Lassgård), en roll han fått mycket beröm för.

– Att få landa den här rollen var så euforiskt att jag minns inte vad jag gjorde eller vem jag ringde. Det har betytt otroligt mycket för mig att få göra en stor filmroll direkt efter skolan.

ANNONS

Johan Marenius Nordahl låter närmast lyrisk när han pratar om Rolf Lassgård, inte bara om hans skådespeleri, utan också hur han engagerade sig i hela produktionen och brydde sig om sina kollegor.

– Det var absolut nervöst, det ska jag inte sticka under stol med, men han var så enkel att jobba med, så omfamnande, omtänksam och varm som människa. För mig var han redan Sveriges bästa skådis, men nu vet jag att han också är Sveriges bästa människa.

Hur var det att prata norrländska?

– Det var väl det jag var mest nervös för. Jag ville göra en enkel norrländska och hitta rätt melodi och betoningar, det är så lätt att det blir stereotypt med dialekter.

Han anlitade en skådespelare från Norrland som spelade in alla repliker åt honom att lyssna på.

– Dagen efter hade de ändrat replikerna, såklart. Det mest givande var nog ändå att bara vara i Älvsbyn i några månader under inspelningarna. Till slut tycker jag att jag lyckades hitta en okej nivå.

Gör en ny figur i tredje säsongen

I år har Johan Marenius Nordahl spelat en del teater, som Birk i Ronja Rövardotter och Jonatan i Bröderna Lejonhjärta. Från april och fram till oktober har han också spelat in tredje säsongen av SVT:s storserie Vår tid är nu. Han spelar Nils, en ny kock som kommer in i köksgänget i restaurang Djurgårdskällaren.

ANNONS

– Det är ingen jättestor roll, men han är med hela säsongen. Det var häftigt att få komma in i teamet och bli en del av den här fantastiskt välgjorda serien.

Som alla andra inblandade får han inte prata om handlingen, men den sista säsongen utspelar sig 1968-1973 och Djurgårskällaren och dess personal ställs såklart inför nya utmaningar.

– Nils kommer in i köket, som ju är som en egen liten värld. Där finns intriger och konflikter och kärleksintressen. Viktiga personer som Ethel och Calle är kvar, de är de gamla i gamet och så kommer de nya in. Nils drivkraft är ganska enkel: Han vill bara jobba upp sig och bli kock.

Funderar på att flytta till Göteborg

Just nu är Johan Marenius Nordahl "mellan jobb", något han tycker är rätt skönt efter den hektiska tiden.

– Jag behövde verkligen få landa. Jag har flängt runt och somnat i en ny säng varje kväll. Nu bor jag i Stockholm, men samtidigt undrar jag varför jag inte bor i Göteborg. Det är ju här jag har mina vänner, känner mig hemma och är lugn. Kanske flyttar jag hit snart igen.

Målet framöver är att varva skådespeleri med att skriva manus och regissera.

– Jag har ett projekt som börjar bli verklighet nu. Det är ett teatermanus som jag jobbat på i flera år och som är så härligt för det är bara mitt. Jag ska börja se om det finns intresse för det någonstans.

ANNONS

LÄS MER:Orustprofiler i SVT:s succéserie Vår tid är nu

Fakta: Johan Marenius Nordahl

Fullständigt namn: Johan Allan Marenius Nordahl.

Ålder: 25 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, äldre vuxna syskon med familjer, "Jag är sladdis".

Bakgrund: Scenskolan i Malmö, huvudroll i Jägarna på Cmore, Huvudroller i pjäsena Bröderna Lejonhjärta (Västerbottenteatern) och Ronja Rövardotter (Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm).

Lyssnar på: Mycket pop, till exempel Hurts. Är något av en musikalnörd. "Gör spellistor till mina roller. Peter i Jägarna lyssnar mycket på hiphop."

Tittar på: Också mycket, blev helt insnöad på The haunting of Hill house.

Läser: Mest manus och faktaböcker. Tycker om att köpa inbundna manus när jag är i London.

ANNONS