Här anländer stjärnorna till Börsen i Göteborg

Hertiginnan av York, ”Titanic”-skådisen Billy Zane och Kristin Davis från tv-succén ”Sex and the city” – alla minglade de i Göteborg. Men varför trängdes världsstjärnor på Gustaf Adolfs torg en torsdag i september?

ANNONS
|

Vi tar det från början.

Perfect world foundation heter en ideell naturvårdsorganisation med säte i Göteborg. De senaste tio åren har den planterat träd runt om i världen, kämpat mot plaster i haven och arbetat för att skydda hotade djur – och för att själva bli en erkänd och lite mindre okänd organisation.

Sedan 2014 delar man därför också ut ett årligt pris till någon känd person som arbetar för att skydda världens djur och natur. Efter att Dian Fossey, Jane Goodall och David Attenborough tagit emot priset tidigare år var det på torsdagen dags för att hedra Hollywoodstjärnan Kristin Davis, mest känd för sin roll som Charlotte i tv-serien ”Sex and the city”.

ANNONS

Den här kvällen uppmärksammades Kristin Davis dock för en helt annan roll, den som vän till världens elefanter. I flera år har hon varit good will-ambassadör för UNHCR men även jobbat för Sheldrick Wildlife Trust med att ta hand om föräldralösa elefantungar i Nairobi.

Sarah Ferguson: ”Sådana här kvällar behövs verkligen”

Det var därför som en lång rad av stjärnor med varierande lyskraft minglade med varandra inne på Börsen vid Gustaf Adolfs torg i Göteborg – för att vara med när hertiginnan av York, Sarah Ferguson, överlämnar en noshörning i glas till Kristin Davis. Och för att samtidigt slå ett slag för Perfect world foundation som trots sin placering i Göteborg flugit märkligt länge under radarn.

– Jag har varit knuten till organisationen ända sedan starten för tio år sedan, berättar Sarah Ferguson och börjar därefter på eget bevåg att hylla staden Göteborg.

– Jag har varit här många gånger och det är en alldeles fantastisk stad. Jag älskar människorna här, på flygplatsen, på hotellet, polisen, alla är väldigt trevliga. Idag åt jag och Kristin Davis en underbar lunch på Hovas Kllbadshuss ... something.

Hovås kallbadhus?

– Yep, that’t it! Underbara människor. Tyvärr hann jag inte se så mycket av skärgården idag. Det får bli nästa gång.

ANNONS

Hur viktig är en sådan här galakväll tror du?

– Sådana här kvällar behövs verkligen. Allt som sätter fokus på vad vi måste göra för planeten och som kan skänka människor lite hopp är viktiga.

Anders Bagge: ”Älskar alla djur”

Bland de tidiga minglarna fanns även de uttalade hundvännerna Anders och Johanna Bagge. Men de gillar inte bara hundar, Bagges älskar alla djur. Även noshörningar.

– Det var i och med deras arbete för noshörningar som vi fick upp ögonen för Perfect world foundation. Vi tvåbenta varelser måste helt enkelt föra de fyrbentas talan, säger Johanna Bagge och får medhåll av sin make.

– Djur är bland det viktigaste som finns för mig, understryker Anders Bagge.

Även den smokingklädda sångaren Martin Stenmarck är en uttalad djurvän och stödjer inte bara Perfect world foundation, han leder rent av kvällens gala.

– Det har jag gjort varje år, så länge galan har funnits, och det är en stor ära för mig. Inte minst när sådana giganter som Jane Goodall och David Attenborough fick ta emot priset för ett par år sedan.

Billy Zane: ”Organisationen gör ett storartat jobb”

Att flera av de göteborgare som GP pratade med utanför Börshuset inte hade hört talas om organisationen tror han är ett övergående problem.

– Jadå, det kommer, och jag tror att organisationen ännu så länge är mer känd utomlands.

ANNONS

Så kan det vara. För skådespelaren Billy Zane, mest bekant för sin elaka roll mot Leonardo DiCaprio i ”Titanic”, är kvällens gala så viktig att han valde att flyga över hit från Los Angeles bara för medverka i ett par timmar.

– Det är bara att titta på vilka som har hedrats tidigare för att förstå att det här är ett väldigt prestigefullt pris. Jag tycker att den här organisationen gör ett storartat jobb och förtjänar all uppmärksamhet.

Hampus Magnusson: Det är här det händer

Bland de få lokalpolitiker som dök upp på galan fanns moderaternas kommunalråd Hampus Magnusson som kom tillsammans med sin sambo Victoria Wallblom.

– En sådan här kväll är oerhört viktig för vår stad. Det visar att Göteborg verkligen är The heart of Scandinavia. Det är här det händer, det är vi som är på gång!

Men ingen vi pratade med utanför Börsen kände ens till den här organisationen?

– Det är det vi ska ändra på.

Och så plötsligt ... and just like that ... dök kvällens hedersgäst Kristin Davis upp på röda mattan. Fotografernas kameror rasslade och trängseln blev för en stund total. Men av de korta, utlovade intervjuerna blev inget av. Efter att ha samtalat med organisationens representant gick Kristin Davis med sällskap i stället upp till festvåningen för middag, sång och prisutdelning.

ANNONS

Men av samtalet framgick i alla fall att Kristin Davis verkligen, verkligen älskar föräldralösa elefanter.

LÄS MER:Smögenbo delar ut naturpris till Sex and the City-stjärna

ANNONS