Här är de bästa EM- och VM-låtarna

Martin Garrix har släppt ”We are the people” tillsammans med U2:s Bono och The Edge. I Sverige bjuds vi på ”Flaggan i topp” av Sami och Anis Don Demina när EM i fotboll för herrar börjar på fredag. Nykomlingarna i alla ära men här är de bästa låtarna från EM- och VM-historien.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

EM i England 1996 – Baddiel, Skinner & Lightning Seeds – ”Three lions”

Ingen fyr

Alla verkar veta hur det ska sluta. De har sett det förr. De vet att England kommer att slarva bort det igen... men vi tror att de kan vinna. Det var andemeningen inför EM 1996. Fotbollen skulle hem till England och de nördiga indierockarna i Lightning Seeds kostade på sig att drömma om att nu, för första gången på trettio år, skulle England vinna ett stort mästerskap. Det är en låt som fullkomligt dundrar av känslor utan att bli pompös och gör fotbollen till en vardaglig, ja rent mänsklig strävan i stället för att fastna i den där upphöjda fällan som så många ofta gör. Så hur gick det då? England åkte ut mot Tyskland på straffar. Förstås.

VM i USA 1994 – GES – ”När vi gräver guld i USA”

Ingen fyr

Ja, va tusan ska man ens säga om den här låten som inte har sagts. Sverige kokade. Tommy Svensson läste Karin Boye i Dallas, någon låtsades vara Martin Dahlins mamma, Ravelli knäckte Rumänien. Sverige vann brons. VM i USA 1994 är ett av Sveriges främsta idrottsögonblick och det tonsattes av barderna Glenmark, Eriksson och Strömstedt. Bara det första gitarriffet räcker för att hela Sveriges ska dyka upp ur sina hålor som amerikanska skogsmurmeldjur. Det svulstiga körverket "Gloryland” kanske var årets officiella låt, men helt ärligt, minns någon en ton från den? Nej, ”När vi gräver guld i USA” är VM 1994 lika självklart som Kenneth Anderssons pistoler och Tomas Brolins luftpiruetter.

VM i Frankrike 1998 – Ricky Martin – ”La copa de la vida”

Ingen fyr

1997-1998 var otroliga år för fotbollslåtar. Både ”Samba de Janeiro” och ”Carnaval de Paris” har överlevt till dessa dagar. Och brittiska alt-rockarna Blurs ”Song 2” formligen skriker ju pixligt fotbollsspel. Man hade kunnat tänka sig att de många dängorna kom till på grund av en svag officiell VM-låt. Då misstar man sig stort. Ricky Martins ”La copa de la vida” är kanske den starkaste i kategorin. Fartfylld, peppig och lätt att skråla med i om man inte räds använda sin fonetiskt hemmasnickrade spanska. När Ricky Martin ropar ”¡Luchar por ella!” sjunger vi givetvis tillbaka i kör – ”SÌ!”

VM i Sverige 1958 – Nacka Skoglund – ”Vi hänger me”

Ingen fyr

”Vi hänger me’” är kanske inte den mest bastunga låten på den här listan, men legendaren Stikkan Andersson har snickrat ihop vad som skulle kunna betraktas som 1950-talets variant på en ”diss-track”. Inför VM 1958 fick det svenska landslaget veta av kritikerna att de skulle misslyckas. Italienproffsen var för gamla och gruppen saknade talang. När silvermedaljören Nacka Skoglund själv skrattar sig igenom ”Vi hänger me’” riktar han åt landslagets vägnar ett ödmjukt mittenfinger till tyckarna. På något vis fångar låten den svenska fotbollsbilden. Nästan alltid uträknade och med en känsla av att de ständigt ökande ekonomiska avstånden till Spanien, Tyskland, Italien, Frankrike och England nu borde vara allt för oöverkomliga. Men precis som Nacka konstaterar hänger vi osannolikt nog ofta ändå me’.

VM i Sydafrika 2010 – Shakira – ”Waka waka (This time for Africa)”

Ingen fyr

Ljudbilden i VM i Sydafrika kom att domineras av vuvuzelan. Trumpeterna dränkte det mesta i sitt obarmhärtiga surrande. Trots det lyckades årets officiella VM-låt bryta sig igenom. Shakiras ”Waka waka (This time for Africa)” är fylld med traditionella instrument från kontinenten som kompletteras med influenser från Karibien. En del var kritiska till att Shakira, som är från Colombia, skulle göra den officiella låten när VM nu för första gången kommit till ett land i Afrika. En kritik som troligen skulle nått längre i dag. I stället verkade det räcka utmärkt för de flesta att bara dansa med och till denna dag kan man höra ”Waka waka, eh eh” sjungas på fotbollsturneringar och i öltält.

VM i Japan och Sydkorea 2002 – Magnus Uggla – ”Vi ska till VM”

Ingen fyr

”’94 drog de till USA. Folklig yra, men var de så jävla bra?” Magnus Uggla sätter tonen direkt i ”Vi ska till VM”. Han är föga imponerad över framgångarna åtta år tidigare. Det blev ju bara en tredjeplats konstaterar han syrligt och skickar med en laddad uppmaning: ”kom inte hem och glassa med ett brons”. Nog för att GES förutspått guld i sin låt, men det här är kaxigt på en helt annan nivå och oändligt långt från Nacka Skoglunds dagar. Det är festligt och sprängfyllt med den lite opretentiösa humor som gör sig så bra när Camp Sweden slår ner sina pålar. Hade Anders Svenssons stolpskott bara hittat lite, lite till vänster kunde Magnus Uggla också ha gått och blivit profet.

EM i Belgien och Nederländerna 2000 – E-Type – ”Campione 2000”

Ingen fyr

En av de mest storslagna låtarna i listan hittar vi hos Martin ”E-Type” Erikson. Vikingavurmaren lyckades med bedriften att ta sin rappande eurodance och lägga till så mycket kör, reverb, tempo och tunga trumljud att han skulle kunna fylla varenda arena från Camp Nou till Aztekastadion i pampigt dån. ”Campione 2000” är en utsökt kombination av svulstig, oironisk passion och smattrande, tokhetsig dans. Låten skriker efter att få spelas under sista sträckan på ett spinningpass eller ur kassa högtalare på en gräsplätt när ett lag trettonåringar från Wales kommit till Gothia cup för att åka på pisk inför något av Brommapojkarnas 73 olika lag.

EM i Belgien och Nederländerna 2000 / Portugal 2004 – Markoolio – ”Mera mål/In med bollen”

Ingen fyr

Det finns nog en och annan där ute som minns Staffan Hellstrands officiella landslagslåt ”Explodera” med värme. Men år 2000 blev den lika fullkomligt massakrerade som Sverige i Grupp B. Markoolio hade släppt ”Mera mål” och med det skapat fotbollslåtshistoria. "Mera mål” är omöjlig att inte sjunga med i och kompletterades med en ikonisk video fylld med så väl Arne Hegerfors i Radiosportskavaj som en dans värdig dagens Tik tok-kreationer. Den enda låten som egentligen kan tävla med ”Mera mål” om titeln svenskarnas körfavorit på levande sittplats, ja den gjorde Markoolio själv fyra år senare – ”In med bollen”.

VM i Sydafrika 2010 – K’Naan – ”Wavin’ flag”

Ingen fyr

Parallellt med Shakiras ”Waka waka” lyckades Coca Cola med bedriften att få den somaliskkanadensiske artisten K’Naan upp på hitlistorna med ”Wavin’ flag”. Låten skrevs aldrig med någon intention om att förknippas med fotboll utan var en del av K’Naans album ”Troubadour”. Men när det amerikanske dryckesföretaget plockade upp den och beställde en så kallad ”Celebration mix” med ny text fick den ett helt annat liv. Det är också lätt att förstå varför. ”Wavin’ flag” är svängig, glad och kan fungera som en kapsel för att bevara sommarminnen, precis som en riktigt bra fotbollslåt ska kunna göra.

EM i Frankrike 2016 – David Guetta ft Zara Larsson – ”This one's for you”

Ingen fyr

Det har bara gått fem år sedan Zara Larsson och David Guetta gjorde den officiella EM-låten. I ”This one’s for you” fick den då artonåriga Zara Larsson utrymme att pressa piporna och resultatet är en medryckande och anslående poplåt. Det som talar emot en högre placering är tiden. Fotbollslåtar måste få gro in i själen som svett i ett par gamla benskydd. De ska föra med sig ett nostalgiskt skimmer, minna om barndomen. Där har helt enkelt ”This one’s for you” en bit kvar. Ytterligare ett bekymmer är att låten inte skriker fotboll. Visst handlar texten om att kämpa tillsammans och en och annan supporterkör hörs i bakgrunden, men det når inte riktigt hela vägen.

VM i Italien 1990 – New Order – ”World in motion”

Ingen fyr

Ur Joy Divisions mörka aska reste sig New Order och blev ett av 1980- och 90-talens mest inflytelserika band. ”World in motion” var Englands egna låt för VM i Italien 1990. Den saknar charmen hos den senare ”Three lions”, men har helt andra kvaliteter. Exempelvis den oerhört tilltalande ljudbilden med sin rappa trummaskin och små mysiga ljudslingor. Det är också svårt att inte dra lite på smilbandet när Liverpool-mittfältaren John Barnes bjuder på en hederlig, stelbent pappa-rap. Och hur gick det för England den här gången då? Jo, men de åkte ut mot Tyskland på straffar. Förstås.

VM i Japan och Sydkorea 2002 – Tyskarna från Lund – ”Global fussball ok”

Ingen fyr

Tyskarna från Lund är... Tyskarna från Lund. Och ”Global fussball ok” är inget undantag. Deras Kraftwerk-parodiska svensktyska synthmusik är fullständigt hysterisk. Här bjuder också det gamla Varanteatergänget på rader som ”Wir joxen mit trasan, schlagen pastejen”. Det är givetvis supertramsigt men Tyskarna från Lund marscherar precis på gränsen för vad som är pinsamt och träffsäkert. Jag vill påstå att de är på rätt sida offsidelinjen. ”Global fussball ok” kommer aldrig bli låten som tar över en arena eller för evigt borrar sig in i en folksjäl, men den har något annat. Jag rekommenderar alla att också se den tillhörande videon som säljer in konceptet.

VM i Italien 1990 – Gianna Nannini & Eduardo Benato – ”Un'estate italiana”

Ingen fyr

Redan det första gitarriffet lovar att vi nu ska få chansen att vicka huvudet med samma nackkraft som en Italiensk tomatbonde. Det är 1990 och Italien tänker inte bjuda på några fjösiga brittiska indiesynthar. Nej för tusan, här är gurorna distade och Gianna Nanninis röst så raspig att man funderar på om hennes struphuvud är klätt med bark. Vad sjunger de egentligen? Spelar det någon roll? ”Un'estate italianas” refräng skrålar man man med i om man behärskar språket eller inte. VM 1990 är Sveriges sorgebarn som brukar förkortas med sifferkombinationen ”1-2, 1-2, 1-2”. Ändå är det svårt att inte tänka sig hur Glenn Hysén lyfter en kall till det här och stöter ut något gutturalt i stil med: ”NÅÅÅÅTIIII MAGIIIIKEEE - INSEGENNNDO GÅÅÅÅL!”

VM i Argentina 1978 – Udo Jürgens – ”Buenos dias Argentina”

Ingen fyr

Mjuka, ljusblå Adidasställ, ett påtagligt besvärat Västtyskt landslag och en besynnerligt inklippt Udo Jürgens som baddar svetten av pannan redan efter tjugo sekunder. Videon till ”Buenos dias Argentina” är ett stycke tv-historia. Den österrikiske schlagerstjärnan fick lov att göra Tysklands VM-låtar vid två tillfällen men det är med ”Buenos dias Argentina” han sätter tonen. Låten är av den dansbandstyp som skulle gjort sig utmärkt även i Sverige, så när Vikingarna nu återförenas kan man ju börja drömma. Nog skulle ändå Alexander Isak och Emil Forsberg prestera lite bättre om Christer Sjögren skickade videohälsningen ”God dag Sankt Petersburg”?

VM i Tyskland 2006 – Il Divo och Toni Braxton – "The time of our lives"

Ingen fyr

Med "The time of our lives" är det som Il Divo och Toni Braxton har tittat på Céline Dions ”My heart will go on” från ”Titanic” eller kanske Mariah Carey och Whitney Houstons ”When you believe” från ”Prinsen av Egypten”. Som om de har tänkt: ”slavarnas uttåg? Över 1 500 drunknade i Atlanten? Det är väl ingenting mot Polen-Ecuador på Veltins arena i Gelsenkirchen!” Det är förstås superenkelt att skratta lite elakt åt ”The time of our lives", men då glömmer man att VM också är ett osannolikt, pompöst spektakel. Så ge Toni Braxtons outröttliga wailande samma utrymme. Resignera inför den svulstiga musiken. Slut dina ögon. Knyt din näve framför ansiktet. Sjung med i de odödliga orden: ”Let's light the fire, find the pain. Let's come together as one inside”

VM i Italien 1990 – After Shave & Fotbollslandslaget – ”Ciao ciao Italia”

Ingen fyr

Vi avslutar med ytterligare en låt från VM i Italien 1990. Att After Shave och Lasse Holm gör en fotbollslåt ihop känns nästan som att fuska. Men bara nästan. Och ”Ciao ciao Italia” har precis alla de element som man förväntar sig. Här finns trycket, stämmorna och de små insticken. ”Ciao ciao Italia” är minst sagt en dänga. Att den inte hamnar högre upp är på grund av den lite haltande texten som lovar mer än den håller för. Dessutom saknar den hejaramsa-potential. Den går absolut att sjunga med – men lyssna på ”Campione” eller Markoolios låtar så inser man direkt skillnaden.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS