Hammerfalls sångare Joacim Cans och basist Fredrik Larsson ser så där lite lagom farliga ut: långt hår, massor av tatueringar och på scenen dessutom utrustade med de attiraljer som hör den internationella heavy-metal-scenen till. På lördag ger dom järnet i Göteborgsvarvet.
Hammerfalls sångare Joacim Cans och basist Fredrik Larsson ser så där lite lagom farliga ut: långt hår, massor av tatueringar och på scenen dessutom utrustade med de attiraljer som hör den internationella heavy-metal-scenen till. På lördag ger dom järnet i Göteborgsvarvet. Bild: Lars Hjertberg

Hårdrockarna i Hammerfall har aldrig varit i bättre form

Som tonåringar var Joacim Cans och Fredrik Larsson nära landslaget i var sin idrott. Sedan kom musiken emellan och deras Hammerfall blev ett av hårdrockens största namn.
Nu spelar de för utsålda hus världen över, men har ändå aldrig mött en större publik än den som på lördag väntar längs Göteborgs gator.

ANNONS
|

Två veckor innan det 40:e Göteborgsvarvet spelade Joacim Cans, Fredrik Larsson och deras Hammerfall på en festival i Mexiko tillsammans med legendariska rockakter som Kiss och Alice Cooper.

I det sällskapet hör knappast träningssnack till det mest självklara, men för heavy-metalgänget Hammerfall har kontinuerliga löppass gett karriären en ny dimension.

– Det här bandet har aldrig varit bättre och vitalare än just nu, säger basisten Fredrik Larsson som för ganska precis ett år sedan valde att ta rygg på sångaren Joacim Cans allt ambitiösare träningsrundor.

– För oss handlar det om att orka prestera och köra två intensiva timmar på scenen, kompletterar Joacim som minns hur han för 10-15 år sedan kunde höra sig själv – trött och utmattad – flåsa i micken.

ANNONS

Lovande bröstsimmare

Han som i tonåren var en av landets mest lovande bröstsimmare och 1986 missat junior-EM med bara 36 hundradelar.

Då rasade hela hans värld ihop. Han bröt med simningen, lät musiken få en allt större roll i sitt liv och tio år efter debaclet i Åby simhall blev Joacim sångare i Hammerfall.

Fredrik Larssons idrottskarriär började lite försiktigt med pojklagsfotboll i Lindome innan han nådde framgångar inom Ultimate Frisbee.

– Jag kom med på något landslagsläger och var sedan någon slags reserv, men fick aldrig spela en riktig landskamp.

Joacim Cans framför "Annelie" under genrepet inför Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg 2013.
Joacim Cans framför "Annelie" under genrepet inför Melodifestivalens andra deltävling i Göteborg 2013. Bild: Fredrik Sandberg

Den karismatiske sångaren Joacim Cans, som inte bara vunnit Körslaget i tv utan också deltog i Melodifestivalen 2013, kommer aldrig att glömma hur han som liten grabb blev petad ur hockeylaget:

– Efter det bestämde jag mig för att inte hålla på med lagsport. Då föredrar jag att det helt är upp till min egen prestation – det kanske är därför jag är sångare i dag.

– Visst, det går ju helt hand i hand med hur du är. Då är jag själv mer av en lagspelare i bandet, konstaterar Fredrik Larsson.

Tog ett sabbatsår

2013 bestämde sig Hammerfalls medlemmar för att ta ett sabbatsår. Hålla armlängds avstånd från varandra ett tag, och sedan återförenas med ny energi. För Joacim Cans kom just det året att förändra livet.

ANNONS

– Jag är inte religiös på något sätt men jag brukar säga att jag hittade Jesus i skogen. För mig blev löpningen som ett tempel.

Musikalstjärna på Chinateatern

Året utan Hammerfall var Joacim Cans en av stjärnorna i musikalen Rock of Ages som gick för fulla hus på Chinateatern i Stockholm.

– Jag började kolla på ensemblens dansare. Dom var noggranna med vad dom åt, såg alltid till att stretcha ordentligt och rörde mycket på sig.

– Jag började springa lite försiktigt. Helt plötsligt var jag igång, och fick ett sånt fantastiskt gensvar av kroppen!

Joacim Cans och Fredrik Larsson i Hammerfall är fyllda av tillförsikt inför lördagens mandomsprov på Göteborgs gator.
Joacim Cans och Fredrik Larsson i Hammerfall är fyllda av tillförsikt inför lördagens mandomsprov på Göteborgs gator. Bild: Lars Hjertberg

Samtidigt som löpningen gavs en allt mer självklar plats i vardagen började Joacim bli alltmer medveten om vad han stoppade i sig. Den sångare som en gång vägt in på Chinateatern kring 97 kilo mötte ett år senare sitt band i en helt ny och vältränad utgåva.

– Kilona bara rasade och jag tvingades köpa nya kläder.

Debut för fem år sedan

Joacim sprang sitt hittills enda Göteborgsvarv för fem år sedan, och klarade drömgränsen på två timmar med god marginal. I dag omfattas en vanlig träningsvecka av en långlöpning på 18 km, ett pass med intervaller på löpband och så någon milrunda då och då.

– Tankarna frigörs. Jag känner ett lugn; jobb, familj, banklån och annat läggs helt åt sidan. Det är som att starta om hårddisken.

ANNONS

Hur stämmer det där med imagen om sex, drugs & rock'n'roll?

– Fast där har vi ju fått facit nu. Se på alla dom gamla avdankade gubbarna – det kanske inte var så bra att knarka, dricka massor av alkohol och att aldrig träna?

Nydesignad löpardress

Två av Göteborgsvarvets mest tatuerade deltagare kommer till start i nydesignad svart löpardress och siktar på att nå målet på Slottsskogsvallen efter cirka en timme och 55 minuter. Sedan väntar promotionresor, nytt album och en lång turné som sträcker sig ända fram till nästa vår – lagom tills att Göteborgsvarv nummer 41 börjar närma sig.

LÄS MER: Elsa från Mölndal är Varvets första dam

Fotnot: Hammerfall gjorde 2006 videon "Hearts on Fire" inför det svenska damcurlinglandslagets OS-satsning, och följde senare samma år upp med "The Fire Burns Forever" i samband med EM i friidrott. Låten framfördes från Götaplatsen inför 100 000 människor.

Joacim Cans

Ålder: 49 år.

Yrke: Musiker, artist.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo Wiktoria samt barnen Amanda och Mathilda

Fritidsintressen: Löpning, "sight-running", hiking, tv-serier och resor.

Favoritmusik: Hårdrock och svenska visor.

Läser just nu: Floden av Markus Lutteman.

Bästa tid i Göteborgsvarvet: 1.58.24 (2014).

Startnummer på lördag: 20551.

Starttid: 13:34 (Team Guld).

Fredrik Larsson

Ålder: 44 år.

Yrke: Musiker.

Bor: Onsala.

Familj: Sambo Mia samt barnen Sigge och Morgan.

Fritidsintressen: Golf.

Favoritmusik: Amerikanska metal-bandet Mastodon.

Läser just nu: Helvetet inifrån av Lasse Wierup och Daniel Olsson.

Bästa tid i Göteborgsvarvet: Har inte sprungit loppet förut.

Startnummer på lördag: 20926.

Starttid: 13:34 (Team Guld).

ANNONS