Taron Egerton som Elton John i "Rocketman." Arkivbild.
Taron Egerton som Elton John i "Rocketman." Arkivbild.

Hygglig kritik för "Rocketman"

Filmen om Sverigeaktuelle Elton John har haft världspremiär i Cannes, och recensenterna gör inte direkt vågen för "Rocketman". Men den får ändå hygglig kritik av de flesta, som anser att den är långt bättre än Queenfilmen "Bohemian rhapsody".

ANNONS

De flesta kritiker är eniga om att jämförelsen mellan "Rocketman" och "Bohemian rhapsody" är oundviklig, eftersom Dexter Fletcher regisserat dem båda. Samma kritiker är överlag även överens om att filmen om den brittiske superstjärnan Elton John är betydligt bättre än sin Oscarsvinnande systerfilm om Freddie Mercury och Queen.

Överlägsen

BBC ger "Rocketman" näst högsta betyg och konstaterar att filmen till och med är överlägsen på nästan alla plan: "Den är roligare, mer rörande, mer fantasifull och mer rakt på vad gäller hjältens sexualitet.

The Guardian ger filmen 3 av 5 i betyg och noterar också att filmen om Elton John är långt mer uppriktig kring huvudpersonens sexualitet. Men tidningen konstaterar samtidigt att de båda filmerna liknar varandra i sin uppbyggnad och att huvudrollsinnehavaren Taron Egerton gör ett bra jobb i filmen som stundtals skulle passa bäst på musikalscenerna på Broadway eller West End.

ANNONS

Variety anser att Dexter Fletcher har skapat "en sjudande hyllning till superstjärnan Elton John och att Taron Egerton gör ett bra jobb, men att berättelsen samtidigt är klichéartad och främst bärs upp av Elton Johns starka tidiga låtkatalog.

Låg ribba

Mindre nöjd är recensenten på Bloomberg , som jämför med "Bohemian rhapsody" och slår fast att "Rocketman" otvivelaktigt är bättre, men skräder sedan ändå inte orden: "De dåliga nyheterna är att ribban var så låg att detta är blygsamt beröm. I slutändan är 'Rocketman' en musikalisk jukebox-film som ger liten insikt i huvudpersonens liv och kreativitet". Dock konstaterar Bloomberg att filmen lär bli en jättehit med tanke på Elton Johns stora fanskara.

”Rocketman” får Sverigepremiär den 29 maj, och Elton John kommer till Sverige och Göteborg i morgon som ett led i avskedsturnén "Farewell Yellow Brick Road".

TT
Fakta: Elton John

Född: 1947 som Reginald Kenneth Dwight.

Bakgrund: Blev medlem i Long John Baldrys grupp Bluesology i mitten av 1960-talet. Slog sig samman med textförfattaren Bernie Taupin 1968 – tillsammans blev de mycket framgångsrika. Året därpå debuterade Elton John med "Empty sky".

Kända låtar: "Your song", "Crocodile rock", "Island girl", "Goodbye Yellow Brick Road".

Album i urval: "Goodbye Yellow Brick Road" (1973), "Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy" (1975), "Made in England" (1995).

Film: Har skrivit musiken till "Lejonkungen".

Aktuell: Huvudperson i filmen "Rocketman" som visas på filmfestivalen i Cannes. Spelar i Scandinavium i Göteborg den 19 maj.

ANNONS