Ikväll är ”Idol” tillbaka i TV4. Första stad ut är Stockholm.
Ikväll är ”Idol” tillbaka i TV4. Första stad ut är Stockholm. Bild: Magnus Ragnvid

I kväll är ”Idol” tillbaka i TV4 – för 18:e året

Nu drar Idolsäsongen 2022 igång. I december koras årets vinnare för första gången på Tele2 Arena i vad TV4 beskriver som ”världens största Idolfinal”. Och givetvis presenteras även en del förändringar i upplägget.

ANNONS

Vi närmar oss september och därmed också premiären för Idolsäsongen i TV4. Årets turné inleds i Stockholm, rullar nästa vecka vidare till Göteborg, därefter till Malmö och avslutas sedan i Åre.

Som vanligt kommer den viktiga kvalveckan att sändas direkt, men inte från någon av TV4:s studior. Kvalveckan flyttas istället till Kungsträdgården mitt i Stockholm.

—Det blir mer nerv och mer artisteri på riktigt när Idolerna får möta publiken direkt, säger programledaren Pär Lernström i ett pressmeddelande.

”Idol” på Way Out West

Och det väntar flera nya grepp under årets Idolsäsong. Redan under deras första mötet med Idoljuryn – som även i år består av Melodifestivalens silvermedaljör Anders Bagge, Kishti Tomita, Alexander Kronlund och Katia Mosally – tvingas deltagarna att sjunga inför publik. I alla fall delvis, då juryn slagit upp sitt bedömningsbord precis innanför Kulturhusets stora fönster vilket gör att nyfikna personer fritt kan stanna till och titta på uttagningarna.

ANNONS

Även Way Out West är med på ett hörn i år där Idoljuryn under festivalhelgen spelade in det nya momentet ”Sista steget”. I det ska deltagarna göra en ”colab”, det vill säga sjunga duetter med varandra. Tanken är att deltagarna därmed ska få möjlighet att visa hur de kan lyfta såväl sig själva som varandra i framträdandet.

— Företeelsen med ”colabs” toppar världslistorna just nu där två stjärnor möts i en gemensam duett. Det blir en större utmaning i år att gå hela vägen. De måste kunna samarbeta, både lyfta sig själv och någon annan, säger jurymedlemmen Kishti Tomita i en kommentar.

Anis Don Demina är tillbaka med ”Idolraketen”

Även i år kommer programledaren Pär Lernström assisteras av sin sidekick Anis Don Demina som leder den så kallade”Idolraketen”, med vars hjälp Jacqline Mossberg Mounkassa förra säsongen lyckades ta sig hela vägen till final.

Där ställdes hon mot isländske publikfavoriten Birkir Blaer som vann tävlingen och är regerande Idolmästare.

Nya säsongen av ”Idol”drar igång kl 20 i TV4.

Fakta: "Idol"

  • Höstens omgång blir programmets 18:e säsong i Sverige.
  • Programledare är Pär Lernström och Anis Don Demina agerar sidekick. Juryn består av Anders Bagge, Kishti Tomita, Alexander Kronlund och Katia Mosally.
  • Bland årets nyheter är att kvalen om de sista finalplatserna livesänds under flera dagar i Kungsträdgården i Stockholm och att finalen flyttar från Globen och äger rum i Tele2 Arena.

Källa: TT

ANNONS