Ing-Marie Eriksson dömdes för ”Märit” – enda fallet i Sverige

1966 dömdes Ing-Marie Eriksson för förtal enligt tryckfrihetsförordningen för sin debutroman ”Märit”. Det är den enda romanen i modern tid som fällts. Men nu kan den få sällskap av Cissi Wallins "Allt som var mitt".
– Det var inte roligt, det kan jag inte säga. Men jag red ut stormen, konstaterar Ing-Marie Eriksson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I år fyller Ing-Marie Eriksson, gift Sabbadini, 90 år. Det har gått ett tag sedan hon senast släppte en ny roman, ändå ringer journalisterna på nytt. Skälet är Uddevallabördiga Cissi Wallin.

Under tisdagen inleddes förhandlingar i Stockholms tingsrätt. Justitiekanslern, JK, åtalar Cissi Wallin för tryck- och yttrandefrihetsbrottet grovt förtal. Det gäller hennes självbiografiska bok "Allt som var mitt – Historien som inte får berättas" från 2020.

Cissi Wallin har redan dömts för grovt förtal i tingsrätten efter att på sociala medier anklagat Fredrik Virtanen för våldtäkt. Anklagelser som han nekar till. Wallin gjorde också en polisanmälan, men förundersökningen har lagts ner. Förtalsdomen har i sin tur överklagats till hovrätten.

ANNONS

Men nu rör det sig alltså om hennes bok, vilket gör fallet betydligt mer speciellt. I modern tid har nämligen bara en person dömts för förtal enligt tryckfrihetsförordningen – Ing-Marie Eriksson.

– Det var på många sätt ett väldigt ståhej. Jag var hela tiden i tidningen och jagad av reportrar. Jag åkte ända till Italien och studerade i Perugia. Till och med dit kom de. Annette Kullenberg, som nyss gått bort, var där och intervjuade mig, berättar hon.

Satt på kvällen och ändrade namnen

1965 skrev Ing-Marie Eriksson sin debutroman ”Märit”, om två flickor i en jämtländsk by som träffar kvinnan Märit som lider av en intellektuell funktionsnedsättning. Romanen hyllades och prisades, även i Göteborgs-Posten. Ing-Marie Eriksson minns hur hon fick en guidad tur av den dåvarande chefredaktören Harry Hjörne.

– Han hämtade mig på tåget och visade mig Göteborg. De anordnade middag och jag hade väl någon författarafton. Det var himla trevligt.

Fakta. Ing-Marie Eriksson Sabbadini

Född: 30 september 1932 i Sikås i norra Jämtland

Bor: Med sin man Giovanni i Stockholm.

Yrke: Pensionär. Tidigare författare och ämneslärare.

Verk: Senaste romanen var ”När kastanjerna blommar i Paris” från 2004, mest uppmärksammad blev hon dock för debutromanen ”Märit” 1965.

Men det är alltså inte på grund av den positiva responsen som ”Märit” har blivit historisk. Ing-Marie Eriksson dömdes för att ha förtalat personer i Märits familj. Författaren berättar hur hon satt på Bonniers kontor på kvällen när manuset skulle gå i tryck.

– Jag var med min redaktör. Då först kom jag på – att jag har ju skrivit de riktiga namnen. Hon blev alldeles förskräckt och sade att det var vi tvungna att ändra. Jag fick sitta där på kvällen och ändra alla namn, men det var ett som slank undan.

ANNONS

Träffade Cissi Wallin

Ing-Marie Eriksson fick betala böter och skadestånd. En tuff start på en författarkarriär. Men det hindrade henne inte från att fortsätta skriva på sitt sätt. Hon säger att hon inte ångrar att hon berättade sanningen och att hela processen snarare uppmuntrade henne att skriva mer.

– Sen sålde jag väldigt bra. Det sade jag till Cissi Wallin. Ju mer uppmärksammad man blir desto mer säljer man.

Nyligen besökte Cissi Wallin den äldre författarkollegan för Expressens räkning. Det var först då som Ing-Marie Eriksson fick höra om den pågående rättegången. Hon påpekar att fallet tycks skilja sig stort från hennes eget och har därför svårt att kommentera det.

– Det enda jag sade till Cissi Wallin är att ens upplevelse är ens egen och det kan ingen ta ifrån en.

ANNONS