Det är inte klart huruvida glasobelisken, eller 'Kristallvertikalaccent' som den egentligen heter, på Sergels torg kommer att fortsätta att lysa när höstmörkret kommer. Arkivbild.
Det är inte klart huruvida glasobelisken, eller "Kristallvertikalaccent" som den egentligen heter, på Sergels torg kommer att fortsätta att lysa när höstmörkret kommer. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Inga planer på att släcka ner offentlig konst

Medan flera europeiska städer väljer att släcka ner belysningen av offentliga konstverk och monument för att spara på el, verkar det i nuläget inte finnas några konkreta planer i Sverige.

ANNONS
|

Lampor som tindrar och strålkastare som lyser upp statyer och fontäner i våra städer kan vara ett minne blott om elkrisen fortsätter, men än så länge har de flesta städer i Sverige inte släckt belysningen av den offentliga konsten.

I Göteborg har kommunen länge fört diskussioner kring hur säsongsbelysningen ska fungera och den offentliga konsten ska synas, men något beslut har man inte fattat.

– Det ironiska är att vi faktiskt just diskuterat hur vi skulle kunna få snurr på belysningen och få den lite mer kreativ. Därför har vi sagt nu att vi behöver fundera över vad elsituationen betyder och sätta ner foten om någon vecka med ett ordentligt beslut, förklarar Linda Nygren, direktör på park- och naturförvaltningen i Göteborg.

ANNONS

Led-lampor på många platser

I Malmö är flera konstverk, utanför bland annat Malmö Opera och konserthuset Malmö Live, upplysta nattetid.

Anna Månsdotter, sektionschef för kultur- och fritidsfastigheter på Malmö kommun, känner inte till några pågående diskussioner om att släcka ner belysningen för att spara el.

– Vi har jobbat väldigt mycket med energibesparing sedan tidigare, en hel del ljus är led-lampor och de nya ljuskällorna drar inte lika mycket energi som den gamla tekniken gör, säger hon.

Stockholm stad har också installerat led-belysning och infört andra effektiva lösningar berättar Stefan Hagdahl, chef för Stockholm konst, samtidigt som han medger att man inte tagit tag i frågan som man kanske borde.

– Vi har inte riktigt satt ned foten men det är ett skenande problem och där får vi fundera lite grand. Men vi kommer att titta på alla typer av konstverk, förklarar han.

Drar mindre än Eiffeltornet

Borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, meddelade tidigare i september att man kommer släcka ner bland annat Eiffeltornet efter att besökarna lämnat för dagen. Men i väntan på att politikerna i Stockholm kommer med ett besked i frågan kommer belysningen att vara på som vanligt och enligt Malinda Flodman på kommunikationsavdelningen på trafikkontoret i Stockholm handlar det inte om någon större ekonomisk vinning att släcka dem.

ANNONS

– Det skulle snarare handla om symboliska besparingar. Om man tar obelisken på Sergels torg skulle jag gissa att det inte ens är en procent av vad Eiffeltornet har i förbrukning, säger hon.

Inte bara som dekoration

Av dem som TT pratar med är det många som lyfter säkerhetsaspekten framför den estetiska när det handlar om frågan om belysningen av konstverk och byggnader.

– Det ska kännas säkrare för människor att röra sig ute, men man ska också kunna se och slippa snubbla, säger Anna Månsdotter i Malmö.

Enligt Linda Nygren har diskussionerna i Göteborg handlat om allt från att släcka ner helt till att komma fram till en kompromiss.

– Vi behöver få en samsyn, både vad gäller alla skulpturer men också längs kanalerna. Det finns en massa inneboende dilemman som attraktiviteten, handelns möjligheter att bedriva verksamhet och så tryggheten förstås. Det här är ju en jättestor fråga egentligen, säger hon.

Fakta: Nedsläckning av europeisk kultur

I augusti beslutade Spanien att släcka ner bland annat offentliga byggnader, biografer och gallerior under de mörka timmarna för att spara el – en åtgärd som ska gälla fram till november 2023.

I mitten av september meddelande också borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo, att stadens monument kommer att stå mörka under flera av nattens timmar, bland annat Eiffeltornet, som vanligtvis lyses upp och blinkar en gång i timmen.

ANNONS