Jakob Cedergren spelar huvudrollen i den danska filmen "Den skyldige" – en polis som får ta emot ett larmsamtal från en kidnappad kvinna. Pressbild.
Jakob Cedergren spelar huvudrollen i den danska filmen "Den skyldige" – en polis som får ta emot ett larmsamtal från en kidnappad kvinna. Pressbild.

Jakob Cedergren gör succé i dansk thriller

Han är känd som en av tv-poliserna i Sandhamn – nu får vi se Jakob Cedergren i en mycket annorlunda polisroll. I den danska succéthrillern "Den skyldige" talar han i telefon i 87 minuter – och trollbinder biopubliken.

ANNONS
|

I ”Den skyldige” spelar Jakob Cedergren en polis som sätts på strafftjänst på en larmcentral. Där får han ett samtal från en kvinna som blivit kidnappad och som befinner sig någonstans i en bil. Hur ska han kunna rädda henne?

- Så fort jag läst manuset ville jag vara med. Det var sträckläsning, säger Cedergren till TT i samband med att ”Den skyldige” visas på European Film Awards i Sevilla.

ANNONS

Vann en rad priser

Redan för mer än ett år sedan började hajpen kring "Den skyldige". På Sundance-festivalen 2018 tilldelades den publikpriset, sedan dess har den visats och vunnit priser på en rad festivaler och den var också Danmarks Oscarsbidrag.

- Det har varit en fantastisk resa, inte minst för att det för många är en debutlångfilm, från regissören Gustav Möller till en rad av dem som skötte allt det tekniska. Och över hela världen har publiken sugits in i filmen, det har varit som att åka spöktåget på ett nöjesfält.

"Den skyldige" utspelas i princip i ett enda rum och med en enda person som talar i telefon och som försöker ta reda på var den kidnappade kvinnan befinner sig och hur han ska kunna hjälpa henne. Spänningen stegras alltmer – och det sker en vändning som får publiken att flämta till.

"Luften stod still"

- Jag såg filmen med publik på Sundancefestivalen. Luften stod still när vändningen kom, säger Jakob Cedergren.

ANNONS

Trots spänningen är "Den skyldige" åtminstone i början en film med humor.

- Som research besökte jag en riktig larmcentral och lyssnade på de samtal som kom in. Många av dem var faktiskt roliga. Och det var nödvändigt för oss att se till att det fanns humor i en film som annars var så intensiv. Publiken måste få andas.

"Den skyldige" är en i raden av uppmärksammade filmer från regissörer som har utbildats på danska filmskolan och som på olika sätt varit provokativa eller nyskapande. Ali Abbasis "Gräns" och Isabella Eklöfs "Holiday" är två andra exempel.

"Total artistisk frihet"

- Skolan hjälper till att låta nya regissörer göra sin debutfilm, med låg budget, men med total artistisk frihet. På det sättet kan de experimentera och göra vad de vill innan de ger sig in i en bransch där de måste ta hänsyn till en rad delproducenter.

ANNONS

Jakob Cedergren flyttade till Danmark när han var sex år gammal. Han är utbildad på Statens teaterskola i Köpenhamn, och han har mest arbetat i Danmark, men även i Sverige ("Arn", "Faro"). Mest känd här är han för rollen som polisen Thomas i tv-serien "Morden i Sandhamn".

- Dansk eller svensk? Båda. Men jag behåller Köpenhamn som bas. Det är bra när man jobbar, nära både till att resa till Sverige eller söderut, säger han.

TT
Fakta: Jakob Cedergren

Född: 1973 i Lund.

Bakgrund: Flyttade tidigt till Danmark tillsammans med sin familj. Utbildad vid Statens Teaterskole i Köpenhamn. Har bland annat medverkat i "Arn – riket vid vägens slut" och tv-serierna "Brottet" och "Morden i Sandhamn".

Prisad: Fick det danska Robertpriset i kategorin bästa manliga skådespelare 2009 för "Fruktansvärt lycklig" och 2019 för "Den skyldige".

Aktuell: I filmen "Den skyldige" som har svensk biopremiär den 29 mars.

ANNONS