Anna Ihrén är aktuell med juldeckaren ”Julmord i skärgården”
Anna Ihrén är aktuell med juldeckaren ”Julmord i skärgården” Bild: LB förlag

Julbord mer än julmord när Ihrén är tillbaka

Normalt sett brukar Anna Ihrén blanda och ge friskt i sina kriminalhistorier. Färgstarka böcker med tvära kast har blivit hennes signum. Men intrigen i juldeckaren “Julmord i skärgården” är ovanligt simpel och handlar mer om julbord än julmord.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Anna Ihrén har gjort sig känd för att skriva så kallade mysdeckare som utspelar sig i Bohuslän i allmänhet och Smögen i synnerhet. Hon är själv född och uppvuxen i Göteborg men har tillbringat somrarna på Smögen sedan hon var barn och känner till miljön väldigt väl.

Hennes serie “Morden på Smögen” har blivit en succé och de senaste böckerna i den så kallade “Jubileumsserien”, som speglar de utmaningar Göteborg står inför när staden fyller 400 år, 2021, har varit färgstarka och i bland smått otroliga. Nu är hon aktuell med två juldeckare. Redan i början av november släpptes juldeckare “Julmord i skärgården”. Samtidigt kom också en deckare för barn “Julmysteriet på Smögen”.

ANNONS

Poliserna Dennis och Sandra jobbar vid Göteborgspolisen men har kopplingar till Smögen dit de rest för att fira jul. När en skolklass hittar en död kvinna, fastfrusen i isen inser båda två att det inte kommer att bli så mycket ledigt i jul. Det är den kallaste julen på många år på Smögen och bredvid kvinna på myren i bergen hittas ett mycket gammalt föremål. Dennis syster Victoria på Smögen har förberett sig för julen i flera veckor men när ett mord inträffar på orten inser hon att varken Sandra eller Dennis lär få mycket tid över till att äta julbord. I stället får de ägna sig åt att försöka reda ut vem kvinnan på myren är och vad som har hänt henne. Har föremålet något med mordet att göra eller har det bara råkat hamna där? Samtidigt som julen närmar sig närmar sig också Dennis och Sandra den så tragiska sanningen som visar att julen kanske inte alltid är den mysiga högtid den är i många familjer.

Att Anna Ihrén älskar att skriva mordhistorier råder det ingen tvekan om. Det är många färgstarka karaktärer med allt från olyckliga hemmafruar till privatdetektiver som anlitas för att ta reda på sanningen. Däremot hänger inte den här historien samman och det blir lite krystat för att kunna knyta i hop den. Ihrén varvar dåtid med nutid men inte heller där blir det riktigt spännande och lyfter. Handlingen byggs successivt upp men när sanningen avslöjas är den varken oväntad eller dramatisk. Nej, “Julmord i skärgården” blir mer av ett “Julbord i skärgården”.

ANNONS

Mord i skärgården

Titel: Mord i skärgården

Författare: Anna Ihrén

Utgiven på LB-förlag 2021

ANNONS